ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

4 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
4 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

4 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

ΒΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΝΗ ΑΝΕΣΗΣ ΣΟΥ!

27 Αυγούστου

"Δεν έχεις κανένα λόγο να νιώθεις αβεβαιότητα ή φόβο. Σου εγγυώμαι προσωπικά ότι έχουμε ένα εξαιρετικό περιβάλλον, πλαισιωμένο από σωστούς επαγγελματίες και ανθρώπους που έχουν πείρα και όρεξη να σου μεταφέρουν γνώσεις και να σε βοηθήσουν. Είμαι σίγουρος άλλωστε ότι το διαπίστωσες και εσύ αυτή την πρώτη εβδομάδα σου κοντά μας έτσι δεν είναι;" Και εκεί που νομίζεις ότι θα εισπράξεις μια μεγαλοπρεπή κατάφαση, συνοδευόμενη από χαμόγελο, σου απαντάει το νέο στέλεχος "τι να σας πω, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες".

Είναι το τελείωμα της ημέρας και πρέπει οπωσδήποτε να φύγεις γιατί έχεις να πας τα παιδιά σε μια δουλειά. Τριβελίζεται μέσα σου η στιχομυθία με την καινούργια συνάδελφο. "Γιατί δεν μιλάς;" σου λέει η Κατερίνα στον δρόμο, ενώ οδηγείς και αφού της εξηγείς το κλείσιμο της ημέρας, το στολίζεις. "Είναι δυνατόν, ενώ έχουμε δουλέψει τόσο πολύ για να στήσουμε τέτοια όμορφη ομάδα, να μου απαντάει έτσι το νέο στέλεχος; Κακή αρχή κάναμε και φοβάμαι ότι δεν θα ταιριάξουμε". "Σιγά βρε Σουλεϊμάν Μεγαλοπρεπή. Έστησες την αυτοκρατορία σου και θα πατάξεις την αντίδραση πριν αναρωτηθείς καν τι εννοούσε η κοπέλα;" μου λέει με ειρωνεία. "Σου θυμίζω ότι οι περισσότεροι Βασιλείς έπεσαν από τις αυλές τους, για να έρθει η μετεξέλιξη της ανάλυσης, συζήτησης, συμβουλών και να δείξει ότι ο σωστός δρόμος είναι να πασχίζεις σε συνεχόμενη βάση να καταλάβεις την ομάδα". Κατερινάκι κάνε το μου λιανά, γιατί τα λες σαν τον χρησμό της Πυθίας. "Σε έναν κόσμο όπου το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα, πρέπει να σταματήσεις να προσπαθείς να ελέγξεις ό,τι δεν ελέγχεται και να αρχίσεις να αποδέχεσαι το άγνωστο".

Χέρι να κρατάει μια κούπα
Credits: @katie-drazdauskaite

Που να πάρει! Έχει βάση η σκέψη της. Πας να ελέγξεις το μυαλό και την αντίληψη της κοπέλας με πλήρη χειραγώγηση; Πρέπει να της αρέσει το περιβάλλον, γιατί το έφτιαξες εσύ, επομένως είσαι αλάνθαστος, άρα πρέπει να αφομοιωθεί και να το γουστάρει. Εμ, δεν πάει έτσι. Να γιατί η Κατερίνα σε παρομοίασε με Οθωμανό κατακτητή!

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα προσπαθούσες να ερμηνεύσεις τι συμβαίνει στη ομάδα. Μήπως όμως πρώτα να ψάξεις πώς μπορείς να νιώσεις άνετα μπροστά στην αμφιβολία και πώς να αισθανθείς αυτοπεποίθηση απέναντι στις αλλαγές; Ίσως ακόμη και το πώς να έχεις ανοικτό πνεύμα σε ανακαλύψεις, ώστε να κινηθείς με αυτοπεποίθηση και ευελιξία, όποια και αν είναι η κατάσταση; Ίσως να έκανε την συνάδελφο ακριβώς αυτό να νιώσει την αβεβαιότητα. Σκέψου με απλότητα, σε σχέση με το ποια είναι τα ερωτήματα, που βασανίζουν όλους μας αυτή την περίοδο;

Θα έχεις δουλειά; Με τι όρους; Πώς θα ζήσεις μέσα σε αυτή τη ρευστότητα; Αναμφίβολα, η εποχή που διανύουμε είναι η εποχή της αβεβαιότητας και αυτό θα είναι μια μόνιμη κατάσταση, από δω και στο εξής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε διεθνές επίπεδο. Η διαχείριση της αβεβαιότητας, πλέον, είναι η νέα τάση της εποχής. Άρα πρέπει να μάθεις να ζεις μέσα σε αυτή και να λειτουργείς μαζί με αυτή. Άρα ΡΙΣΚΟ αδελφέ. Θα παίρνεις ρίσκα, θα προσπαθείς να βγεις από την βολή σου, γιατί αν δεν το κάνεις εσύ θα το φέρουν τα σημεία των καιρών. Όπως είπε και ο Έλληνας συγγραφέας Μανώλης Δουκίδης: "Πρέπει να παίρνει κανείς ρίσκα. Πρέπει να επιδιώκει καταστάσεις που τον βγάζουν από τα γνωστά, τα πεπατημένα. Που τον ξεβολεύουν και τον κάνουν να νοιώθει αβέβαιος. Μόνον έτσι υπάρχουν αποτελέσματα και δημιουργία".

Σήμανση για χρήση με δική σου ευθύνη
Credits: @janilson-furtado

Δημιουργία εεε; Να το πάλι το μυαλό να πιέζει σαν την μέγγενη, φέρνοντας την συζήτηση με την νέα συνάδελφο νωρίτερα. Μα τι δεν καταλαβαίνεις βρε αθεόφοβε; Βγες από το καβούκι της τελειότητας σού είπε η γυναίκα, για να μπορέσεις να αντιληφθείς τι συμβαίνει στην εταιρεία πολυεπίπεδα και να στρώσεις τον δρόμο της ανάπτυξης όλων ομαλά. Τι εννοείς πώς; Hello...! Ακτινογραφία στην ραχοκοκαλιά της ατομικής και επαγγελματικής σου ατζέντας! Ψάξε σε πρώτο χρόνο τι σημαίνει να διαχειριστεί κάποιος την αβεβαιότητα; Πώς;

Πώς να διαχειριστείς την αβεβαιότητα;

Φτιάξε ένα τετράγωνο. Γιατί αυτό το σχήμα; Γιατί σε αυτό, όλες οι απέναντι πλευρές είναι παράλληλες, όλες οι πλευρές είναι ίσες, όλες οι γωνίες είναι ορθές ενώ οι διαγώνιοι είναι ίσες, κάθετες, διχοτομούνται, διχοτομούν τις γωνίες του και είναι άξονες συμμετρίας του. Επομένως παντού ισότητα. Πήγαινε τώρα και βάλε στις τέσσερις γωνιές του τις βασικές αρχές της αυτοδιαχείρισης, ώστε να αντιμετωπίσεις την αβεβαιότητα:

1. Να μπορείς να υποδέχεσαι το νέο και την αλλαγή. Ξέρεις ο γνωστός καθρέπτης που στην αρχή τρομάζεις όταν βλέπεις την ουλή σου, αλλά στην πορεία όσο την παρατηρείς τόσο αρχίζεις να δικαιολογείς εσωτερικά ότι δεν είναι και άσχημη. Ε, αφού αποδέχεσαι την αλλαγή στο σώμα που θα μείνει για πάντα, είναι δυνατόν να μην αποδεχτείς μια νέα κατάσταση;

2. Να μπορείς να αλλάζεις εύκολα και να επιτρέπεις στον εαυτό σου να αποφασίζει, χωρίς να έχει όλη την εικόνα. Δεν χάθηκε ο κόσμος, αν κάνεις και ένα λάθος. Θα μάθεις από αυτό και θα σε δυναμώσει.

3. Να νιώθεις άνετα με το ρίσκο και την ανασφάλεια. Ναι καλά κατάλαβες. Για ρίξε ένα τσαλάκωμα σε παρακαλώ. Και αν χρειαστεί, κοίτα να αναγνωρίσεις πού δυσκολεύεσαι, για να εξασφαλίσεις την βοήθεια που χρειάζεσαι. Μόνο έτσι θα διαχειριστείς τα συναισθήματά σου. Στη συνέχεια θα αποφασίσεις πώς θα ενεργήσεις, πάντοτε με τρόπο που να είναι σύμφωνος με τις αξίες σου. Αυτές δεν θα τις ξεχάσεις ποτέ. Είναι σαν τις ρίζες της ελιάς, οι οποίες όσο πιο βαθιές τόσο πιο παραγωγικές και πιο ισχυρές.

4. Να γουστάρεις να συνεχίζεις ό,τι και αν συμβεί, αντάμα με τους φόβους σου. Ναι, προφανώς πρέπει να γνωρίσεις καλά τον εαυτό του για να καταλάβεις τι είσαι ικανός να κάνεις. Η τελειότητα είναι σωστός στόχος, αλλά θα έρθει μέσα από μικρά και από μεγάλα βήματα. Τώρα εσύ μάλλον σκέφτεσαι την παρακολούθηση των συναισθημάτων σου. Για ξεκαθάρισε κάπου εδώ ότι πρέπει πρωτίστως να αδειάσεις το μυαλό από σκέψεις που σε παγιδεύουν και σε καθηλώνουν, αλλά και από τις φωνές που σε αγχώνουν.

Πινακίδα για την αλλαγή
Credits: @brad-starkey


Ζώντας σε μια παρατεταμένη περίοδο αλλαγών, αστάθειας και αβεβαιότητας, η ζωή με τόση αβεβαιότητα, είναι αντικειμενικά δύσκολη. Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την αστάθεια ως απειλή και στην προσπάθειά του να σε προστατεύσει, εστιάζει και αναλύει συνεχώς την αβεβαιότητα, ψάχνοντας οτιδήποτε μπορεί να σου δώσει λύσεις. Ακριβώς αυτό ένιωσε η συνάδελφος. Δεν σε έκρινε σαν οργανωτή, αλλά ένιωσε την ανάγκη να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη σου στις ικανότητές της και σου είπε το περιβόητο "θα το δούμε τις επόμενες ημέρες".

Πρακτικά σου ζήτησε να αποφύγεις την αντιδραστικότητα και να διατηρήσεις νηφαλιότητα και καθαρό μυαλό. Άλλωστε η ζωή είναι απρόβλεπτη, αβέβαιη και σύνθετη. Αποδέξου λοιπόν την παροδικότητα και τις ατέλειές της.

Editor's Tip: Η αβεβαιότητα είναι κομμάτι της ζωής. Αν το αποδεχθείς αυτό, τότε μπορείς να προχωρήσεις με μεγαλύτερη ευκολία χωρίς να προσπαθείς να αποφύγεις τον φόβο.

Είπε ο τιτάνιος Νίκος Καζαντζάκης:

"Θερμό, αγαπημένο, γνώριμο, μυρίζοντας σαν το κορμί μου, είναι το Σύμπαντο. Έρωτας μαζί και πόλεμος, σφοδρή ανησυχία, επιμονή κι αβεβαιότητα"