ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΙ CHEFS ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΙ CHEFS ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΙ CHEFS ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΟΙ CHEFS ΤΟΥ MONTE VISTA ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

23 Δεκεμβρίου

Όταν αλλάζουν οι προτάσεις ενός εστιατορίου  σε ένα μενού, ίσως να μην ξεκινούν από τα πιάτα. Ίσως να ξεκινούν από τις συνθήκες. Από τον αέρα έξω από την κουζίνα, από τη θερμοκρασία, από το πώς κάθεται ο κόσμος στο τραπέζι όταν πέφτει νωρίς το σκοτάδι. Στο βουνό, αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο. Οι μάγειρες δεν μαγειρεύουν απλώς για να γευτείς, αλλά για να ζεσταθείς, να φρενάρεις το χρόνο και να νιώσεις.

Οι chefs του Monte Vista Restaurantτου Regency Casino mont Parnes μιλούν για ένα μενού με βαθειά νοστιμιά και σύνδεση με το βουνό. Για προτάσεις που γεννήθηκαν από την ανάγκη για πιάτα που αντέχουν στο υψόμετρο. Που δεν χάνονται στη σιωπή του τοπίου, αλλά συνομιλούν μαζί του.

Executive chef Γιώργος Ντούσκος

Η έμπνευση για το νέο χειμωνιάτικο μενού του Monte Vista γεννήθηκε από το ίδιο το περιβάλλον της Πάρνηθας. Το βουνό έχει μια ξεχωριστή ενέργεια τον χειμώνα: ο καθαρός αέρας, τα έλατα, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η αίσθηση ζεστασιάς που αναζητά ο επισκέπτης μετά από μια ημέρα στη φύση αποτέλεσαν βασικούς άξονες για τη δημιουργία των πιάτων.

giorgos-douskos.jpg

Στόχος μας ήταν να συνδυάσουμε παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις με σύγχρονες τεχνικές, ώστε να προσφέρουμε μια εμπειρία που να είναι ταυτόχρονα οικεία αλλά και ανανεωμένη. Δουλέψαμε με εποχικά, χειμωνιάτικα υλικά, όπως άγρια μανιτάρια, ρίζες, αρωματικά βότανα του βουνού και ποικιλίες κρεατικών που δένουν με το κρύο, δίνοντας έμφαση στη γευστική καθαρότητα και στη ζεστή, γήινη αίσθηση που επιθυμεί ο καλεσμένος σε ένα ορεινό τοπίο.

Παράλληλα, προσπαθήσαμε κάθε πιάτο να αφηγείται μια μικρή ιστορία: μια ανάμνηση από χειμωνιάτικες εκδρομές, μια μυρωδιά από παραδοσιακές κουζίνες ή μια σύγχρονη προσέγγιση που τιμά την παράδοση αλλά την εξελίσσει. Το αποτέλεσμα είναι ένα μενού που αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα της Πάρνηθας, αυθεντικό, ζεστό και βαθιά συνδεδεμένο με τη φύση, ενώ παράλληλα φέρνει τη δική μας προσωπική υπογραφή στη γευστική εμπειρία του Monte Vista.

Η συνταγή της Καλαμαράτας με το αργομαγειρεμένο μοσχάρι ξυπνά γευστικές μνήμες. Η μπεσαμέλ με μοσχοκάρυδο δεν έρχεται να προσθέσει βάρος, αλλά στρογγυλάδα. Και η γραβιέρα Νάξου, αντί να επιβάλλεται, αφήνει μια αλμυρή μνήμη στο τέλος.

Chef de Cuisine Ηλίας Ευαγγελόπουλος

Το νέο μας μενού αντλεί έμπνευση από τη χειμωνιάτικη ζωή του βουνού και τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Με πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς, μανιτάρια, καπνιστά τυριά, ρίζες και πλούσιες σάλτσες, δημιουργούμε πιάτα που προσφέρουν ζεστασιά, βάθος και σύγχρονη ελληνική ταυτότητα.

Από τα εκλεπτυσμένα ορεκτικά και τις σαλάτες του τόπου μέχρι τα αργομαγειρεμένα κρέατα, τα ζυμαρικά με ελληνικές πινελιές και τις προτάσεις της θάλασσας και του ποταμιού, το μενού μας συνδυάζει παράδοση και τεχνική σε μια εμπειρία comfort αλλά κομψή.


Η πέστροφα σωτέ με τη ρεβυθάδα και τα λαχανικά και ο σωλομός σχάρας με τη ζεστή πατατοσαλάτα και τα φρέσκα μυρωδικά σε οδηγεί σε ένα ταξίδι από το βουνό, προς τo ποτάμι και τη θάλασσα.

Pastry Chef Νίκος Γουρζής

Η δημιουργία και η σύνθεση του μενού είναι εμπνευσμένη από την τοποθεσία του εστιατορίου στο βουνό της Πάρνηθας.Το ζητούμενο είναι ο καλεσμένος να αισθανθεί την γήινη ατμόσφαιρα και την δροσιά που αποπνέει το βουνό. Ο σεφ μας εξηγεί όλη τη φιλοσοφία του πίσω από την σύλληψη του μενού των γλυκών.

Πώς συνδέονται τα γλυκά με τα αρώματα του βουνού;

Η γευστική πρόταση των επιδορπίων είναι βασισμένη σε υλικά που συνήθως βρίσκονται σε ορεινές τοποθεσίες.


Έλατο

Ο κράταιγος, γνωστός και ως hawthorn, είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για την καρδιοπροστατευτική του δράση.

Αυτό το γλυκό παίζει με τις δασικές νότες του ελάτου, τον συνδυασμό πικρής σοκολάτας και του γλυκού κράταιγου, ενώ το παγωτό δίνει μια αναζωογονητική αντίθεση.

Θυμάρι, περγαμόντο

Το θυμάρι έχει μια γήινη, πιπεράτη νότα, ενώ το περγαμόντο προσθέτει φρουτώδη και ελαφρώς πικάντικη οξύτητα.

Αυτό το γλυκό συνδυάζει τη βουτυράτη υφή του σαμπλέ μπισκότου με τη φρεσκάδα του περγαμόντου και τη βοτανική αίσθηση του θυμαριού, δημιουργώντας ένα αρωματικό και δροσιστικό επιδόρπιο.

Κανθαρέλα

Η κανθαρέλα έχει ένα φυσικά γλυκό και γήινο άρωμα, που μπορεί να συνδυαστεί με καραμέλα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα.

Αυτό το γλυκό παίζει με τη φυσική γλύκα της κανθαρέλας, αναδεικνύοντάς τη με το μέλι και τη λευκή σοκολάτα, ενώ το crumble και η καραμέλα προσθέτουν υφή και βάθος.

Το πεύκο έχει αρωματικές νότες που θυμίζουν ρετσίνι, εσπεριδοειδή και δροσιά βουνού. Ταιριάζει υπέροχα με μέλι, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα.

httpswwwfinebeinggrti-pisteyei-o-sotiris-eyaggeloy-gia-ton-erchomo-toy-michelin-guide-sti-thessaloniki-6074-3.png

Παντζάρι

Τα βατόμουρα έχουν έντονη οξύτητα και φυσική γλυκύτητα, ενώ το παντζάρι προσθέτει μια γήινη, ελαφρώς γλυκιά και γευστικά βαθιά διάσταση.

Το ξύδι Jerez, γνωστό και ως ξύδι Sherry, είναι ένα από τα πιο εκλεκτά της Ισπανίας και ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια για διάστημα από έξι μήνες έως πάνω από δέκα χρόνια.

Αυτό το γλυκό παίζει με τη φυσική γλύκα του παντζαριού, την οξύτητα των βατόμουρων και την πλούσια υφή της λευκής σοκολάτας, ενώ το σορμπέ δίνει μια δροσιστική, ελαφρώς τανική νότα.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά: γιορτινά μενού που θα σε απογειώσουν

Οι γιορτές έχουν αξία όταν μοιράζονται. Αν φέτος νιώθεις την ανάγκη για ένα εορταστικό μενού που απογειώνει τη γεύση και τη αυθεντικότητα, τότε η διαδρομή προς το βουνό ίσως είναι η πιο φυσική επιλογή. Στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν θα γευτείς ένα festive μενού που θα σε εκπλήξει.

httpswwwfinebeinggrti-pisteyei-o-sotiris-eyaggeloy-gia-ton-erchomo-toy-michelin-guide-sti-thessaloniki-6074-1.png

Με την ευχή η νέα χρονιά να ξεκινήσει όπως της αξίζει: με καθαρές σκέψεις, ζεστά τραπέζια και εμπειρίες που μένουν.