ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ SOMMELIER ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΟΙΝΟΧΟΙΑΣ;
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ SOMMELIER ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΟΙΝΟΧΟΙΑΣ;

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ SOMMELIER ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΟΙΝΟΧΟΙΑΣ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ SOMMELIER;

11 Φεβρουαρίου

Πριν λίγες μόνο ημέρες ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμόςγια τον καλύτερο οινοχόο, με νικητή για 3η φορά τον Άρη Σκλαβενίτη, που την ερχόμενη εβδομάδα θα μας εκπροσωπήσει στον διαγωνισμό για την ανάδειξη του Καλύτερου Οινοχόου στον Κόσμο για το 2023, στο Παρίσι.

Τι είναι όμως ο οινοχόος;

Ο οινοχόος, ή με τον διεθνή και πληρέστερο όρο ο sommelier, είναι ένας επαγγελματίας της εστίασης και του κρασιού που έχει βαθιά γνώση στο κρασί, το service και το ταίριασμα του  με το φαγητό.


Ποιος είναι ο ρόλος ενός οινοχόου σε μια επιχείρηση εστίασης;

Ο sommelier δημιουργεί λίστες κρασιού, διαχειρίζεται το budget και τις αγορές βάσει αυτού, εκπαιδεύει το προσωπικό του εστιατορίου, συνεχίζει να ενημερώνεται και να διαβάζει, καθώς και να έχει γνώση πάνω στη μπίρα, τα αποστάγματα, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και cocktails, τον καφέ, τη σοκολάτα και τα πούρα. Ο ρόλος του λοιπόν είναι αρκετά πολυδιάστατος.


Η Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων ( A.S.I.)

Το 1969, δημιουργήθηκε η Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων, η A.S.I., σαν μια ένωση όλων των εθνικών ενώσεων, για να αναπτύξουν τη γνώση, την εκπαίδευση και τον ρόλο των sommeliers παγκοσμίως.

Ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να προσελκύσεις το ενδιαφέρον στους στόχους της A.S.I., από τον επίσημο ανταγωνισμό μεταξύ των sommeliers;

Ο πρώτος διαγωνισμός ASI Best Sommelier of the World πραγματοποιήθηκε το 1969 και είδε τον Armand Melkonian να στέφεται πρωταθλητής.

Στην Ελλάδα οι διαγωνισμοί έχουν βοηθήσει στη βελτίωση και την ανάδειξη των επαγγελματιών.

Πώς ένας διαγωνισμός αναδεικνύει τον ρόλο του sommelier;

Η ανάδειξη είναι προφανής, μιας και μέσα από την προβολή του διαγωνισμού, ο ρόλος του sommelier στην ελληνική αγορά έχει αναβαθμιστεί. Οι επιχειρήσεις του χώρου αντιλαμβάνονται την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών τους με το να έχουν στο δυναμικό τους έναν sommelier, με αποτέλεσμα μεγάλα και σοβαρά εστιατόρια, ξενοδοχεία και accounts να ζητούν καταρτισμένους επαγγελματίες του χώρου.

Παράλληλα, αναδεικνύονται και οι ίδιοι οι επαγγελματίες, μιας και η προβολή τους μέσα από το διαγωνισμό, τους κάνει αναγνωρίσιμους στους κύκλους και περιζήτητους.

Τι πρέπει να κάνει ένας sommelier για να διακριθεί σε ένα διαγωνισμό για τον καλύτερο οινοχόο;

Για να μπορέσει ένας sommelier να πάρει μέρος και να διεκδικήσει διάκριση προϋποθέτει απαιτητικό και συνεχές training για να διευρύνει, να επικαιροποιεί και να βελτιώνει τις δεξιότητες του, αλλά και αρκετή μελέτη, για να βελτιστοποιήσει και να εμβαθύνει τις γνώσεις του. Έτσι, ανεβαίνει το επίπεδο των διαγωνισμών και ο ανταγωνισμός γίνεται μεγαλύτερος.

Το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να ανεβαίνει το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων την ελληνικής οινοχοΐας.

Αυτή η διαδικασία, δημιουργεί μια αλληλεπίδραση. Όσο οι διαγωνισμοί γίνονται πιο απαιτητικοί, οι διαγωνιζόμενοι ανεβάζουν το επίπεδό τους. Αυτό μας οδήγησε στο να έχουμε sommeliers διεθνούς επιπέδου, πράγμα που αποδεικνύεται από την καριέρα τους και τα διακρίσεις τους στους διαγωνισμούς αυτούς.