ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΡΑΣΙ  Ή ORANGE WINE;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΡΑΣΙ  Ή ORANGE WINE;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΡΑΣΙ Ή ORANGE WINE;

ΟΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ORANGE WINE

11 Μαρτίου

Το πορτοκαλί κρασί είναι ουσιαστικά ένα κρασί από λευκά σταφύλια, αλλά φτιαγμένο με το στυλ του κόκκινου κρασιού. Οι γαστρονομικές τάσεις του εξωτερικού δείχνουν ότι η τάση του πορτοκαλί κρασιού ολοένα και δυναμώνει. Τι το διαφορετικό έχει η γεύση του;

Τι είναι το πορτοκαλί κρασί ή αλλιώς το orange wine;

Στην οινοποίηση του λευκού κρασιού συνήθως πιέζονται τα σταφύλια και ξεχωρίζεται ο χυμός από τις φλούδες, ενώ στο πορτοκαλί γίνεται μία είδους παρέμβαση στα λευκά σταφύλια που αντί να αφαιρεθούν για να γίνουν λευκό κρασί, ζυμώνονται με τα στέμφυλα και έτσι ο χυμός τους αφήνεται να μουλιάσει, τόσο στη φλούδα, όσο και στα κοτσάνια, δημιουργώντας έτσι ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα στο κρασί. Η διαδικασία αυτή κατά την οποία ο χυμός των σταφυλιών "μουλιάζει" μέσα στα στέμφυλα μπορεί να διαρκέσει για το πορτοκαλί κρασί από μερικές ώρες έως και αρκετά περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι τα κρασιά που προκύπτουν μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά σε χρώμα και γεύση και το κρασί έτσι εμπλουτίζεται με σώμα, τανίνες και με μια πρόσθετη πολυπλοκότητα. Η ζύμωση μπορεί να γίνει σε ανοξείδωτη ή τσιμεντένια δεξαμενή, σε βαρέλι, αλλά και σε πήλινο αμφορέα. Συνήθως γίνεται με γηγενείς ζύμες και αποφεύγονται τα θειώδη ή άλλες παρεμβάσεις. Πρόκειται για κρασί ήπιας φυσικής οινοποίησης.


Από πού παίρνει το χρώμα του το πορτοκαλί κρασί;

Η θερμοκρασία που υπάρχει στο χώρο όπου συντελείται η ζύμωση έχει αντίκτυπο στο πορτοκαλί χρώμα του κρασιού. Εάν μια ζύμωση είναι πιο κρύα, βγάζει λιγότερο χρώμα, με αποτέλεσμα ένα πιο θαμπό κρασί. Σε θερμά κλίματα, τα πορτοκαλί κρασιά που παράγονται μπορεί να έχουν πιο έντονο χρώμα, ακόμα κι αν έχουν εμποτιστεί για μικρότερο χρονικό διάστημα. Ένα τέτοιο κρασί μπορεί να έχει έντονη και πλούσια γεύση λόγω του ζεστού κλίματος στο οποίο παράγεται.

Ποιος είναι ο αρωματικός χαρακτήρας του Orange Wine;

Το πορτοκαλί κρασί μπορεί να έχει αρώματα τροπικών φρούτων, ώριμων μήλων, πορτοκαλιού και εσπεριδοειδών, φουντουκιών, ζύμης, ίσως θυμίζει ακόμη και βερνίκι ξύλου! Έχει έντονη γεύση, ανεπιτήδευτη που γίνεται σε μερικές περιπτώσεις ξινή και στιφή ή ίσως και λουλουδάτη, μπορεί να σου θυμίσει νότες άρκευθου. Κάθε πορτοκαλί κρασί έχει πραγματικά τη δική του προσωπικότητα και ίσως να μην το αγαπήσεις από την πρώτη γουλιά!

Ποιες είναι κάποιες από τις ποικιλίες που συνθέτουν ένα πορτοκαλί κρασί;

Οι ποικιλίες σταφυλιών που τείνουν να προσφέρονται καλύτερα για το πορτοκαλί κρασί διαθέτουν αρωματικά σταφύλια όπως ενδεικτικά το Ασύρτικο, το Μοσχάτο, το Βιδιανό, ο Ροδίτης, και από τα ξένα το Gewürztraminer και το Riesling. Το καλό με τη χρήση αρωματικών σταφυλιών για την παραγωγή σε πορτοκαλί κρασί είναι ότι μερικές φορές μπορεί μεν να είναι υπερβολικά λουλουδάτα, αλλά το ότι μένουν περισσότερο χρόνο μέσα στις φλούδες και στα στέμφυλα είναι ένα γεγονός που μπορεί πραγματικά να χαλιναγωγήσει τα αρωματικά τους χαρακτηριστικά και να τους δώσει δομή και λίγο περισσότερη οξύτητα, να τα κάνει πραγματικά ενδιαφέροντα.


Με τι φαγητό συνδυάζεται ένα πορτοκαλί κρασί;

Αλμυρά, καπνιστά και πλούσια λιπαρά τυριά και αλλαντικά ωρίμανσης είναι από τα καλύτερα pairings για το πορτοκαλί κρασί, ενώ συνδυάζεται άψογα με πιάτα από έθνικ, μεσογειακές και Ασιάτικες κουζίνες. Γενικά, ο συνδυασμός της οξύτητας, της φρεσκάδας του λευκού σταφυλιού και των τανινών κάνει το πορτοκαλί κρασί έναν καλό συνδυασμό με λιπαρές, πλούσιες γεύσεις, όπως το αρνί ή το κόκκινο κρέας μαγειρεμένο πικάντικα στην κατσαρόλα, ενώ συνδυάζεται πολύ αρμονικά με ωμά όστρακα, σούσι, καπνιστά λιπαρά ψάρια, αυγοτάραχο, κυνήγι, άγρια μανιτάρια, τρούφα και γενικά κάθε τι που θεωρείται wine-killer.


Πώς σερβίρεις το πορτοκαλί κρασί για να το απολαύσεις;

Τα πορτοκαλί κρασιά πίνονται ιδανικά στους 12-14 βαθμούς και όχι πιο κρύα γιατί η πιο χαμηλή θερμοκρασία σβήνει τις γεύσεις και τα αρώματά τους, ενώ καλό είναι να τα μεταγγίζεις σε καράφα για λίγη ώρα πριν σερβιριστούν γιατί τα αρώματά τους αναδεικνύονται έτσι περισσότερο.

Επειδή τα πορτοκαλί κρασιά τείνουν να έχουν λίγο περισσότερη τανίνη και δομή από τα λευκά κρασιά θα κερδίσουν όταν τα σερβίρεις σε ένα μεγαλύτερο ποτήρι από ό,τι θα έκανες για ένα λευκό κρασί, έτσι ώστε αυτά τα πιο σύνθετα αρώματα να έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν πραγματικά.

Editor's Tip: Αναζήτησε ένα πορτοκαλί κρασί σύντομα για να ανακαλύψεις τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του!