ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ;
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ;

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ;

Η ΕΝΑΤΗ ΤΕΧΝΗ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ

25 Μαρτίου

Γνώριζες πως η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει ταλαντούχους κομίστες, εικονογράφους, σκιτσογράφους και street artists, που απολαμβάνουν εγχώρια και διεθνή αναγνώριση; Τα έργα τους διακρίνονται από υψηλό επίπεδο και πρωτοτυπία, ενώ περιλαμβάνουν πολλά είδη, από καθημερινά stripάκια, μέχρι πετυχημένα graphic novels.

Η καλλιτεχνική παραγωγή κόμικς έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως και οι δράσεις γύρω από αυτή με φεστιβάλ, δρώμενα, παρουσιάσεις κ.λπ. Για παράδειγμα, υπάρχουν δύο μεγάλα φεστιβάλ, το AthensCon που επέστρεψε φέτος (2022) μετά από 36 μήνες απουσίας και το Comicdom Con Athens, αλλά και πολλά μικρότερα ή αυτοδιαχειριζόμενα δρώμενα που δίνουν πνοή στους καλλιτέχνες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Οι Έλληνες εικονογράφοι και σκιτσογράφοι παράγουν σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο, το οποίο αξίζει να γνωρίσεις και να θαυμάσεις. Αρκετές και αρκετοί καλλιτέχνες κινούνται στον χώρο των concept stores και του εναλλακτικού σουβενίρ.

Η κοινότητα γύρω από τα κόμικς στην Ελλάδα κινείται σε όλα τα μήκη και πλάτη και μπορείς να βρεις από underground καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των DIY, μέχρι καλλιτέχνες με καριέρα στο εξωτερικό και συνεργασίες με εταιρείες-κολοσσούς του είδους, όπως η DC comics και το περιοδικό 2000AD.

Παρουσιάζουμε 4 εξ αυτών, κάνοντας μία πολύ δύσκολη επιλογή (η σειρά είναι τυχαία), ανάμεσα σε δεκάδες εξίσου ταλαντούχους Έλληνες κομίστες.

Γνώρισε 4 εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας κόμικς

1. Ηλία Κυριαζής

Ο Ηλίας Κυριαζής ασχολείται πάνω από 2 δεκαετίες με τα κόμικς και είναι από τους πιο σπουδαίους Έλληνες κομίστες με καριέρα στο εξωτερικό. Η καριέρα του περιλαμβάνει μία μακρά πορεία στο "9" της Ελευθεροτυπίας, ατομικά graphic novels και συνεργασίες με διεθνείς εταιρείες, όπως την DC. Έργα του είναι το "Μανιφέστο", το "Elysium" και έχει συμμετάσχει σε τεύχη του "Dirk Gently: Holistic Detective Agency".

2. DaNi ή Δανάη Κηλαηδόνη

Της DaNi της άρεσαν τα κόμικς από παιδί και μόλις ανακάλυψε την κλίση της, έκανε τα πάντα για να κυνηγήσει το όνειρό της. Φυσικά, με το εξαιρετικό της ταλέντο δε δυσκολεύτηκε πολύ και βρέθηκε να συνομιλεί και εκείνη με την DC και να δημιουργεί το "Arkham City: The Order of the World" μαζί με τον Dan Watters, μετά από μία σειρά από επιτυχίες με το περιοδικό 2000AD και τις αυτοεκδόσεις με το "Tales from the Strips".

3. Δήμητρα Αδαμοπούλου

Η Δήμητρα έχει σπουδάσει κόμικς και εικονογράφηση, όπως και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και συνεπαίρνει το Instagram με τις δημιουργίες της. Τα θέματά της τα αντλεί από την καθημερινότητα και τα "συνηθισμένα" πράγματα, τα οποία την εμπνέουν. Έχει εικονογραφήσει βιβλία άλλων, έχει εκδόσει δικά της, όπως το "True Story" από τις εκδόσεις Jemma Press, και σε συνεργασία με την Αλέξια Οθωναίου (δες παρακάτω) έχει δημιουργήσει τα "Dracula M.G.D." και "Dracula M.G.H.". Τελευταία ασχολείται με την "ψυχανάληση της pop κουλτούρας" και κάθε έργο της γίνεται viral!

4. Σταύρος Κιουτσιούκης

Αν δεν ξέρεις τον Σταύρο, σίγουρα δε ζεις στην Ελλάδα!

Αστειευόμαστε! Τα έργα του έχουν γίνει τόσο viral που είμαστε σίγουροι πως τα ξέρεις, ακόμη κι αν δεν ξέρεις πως τα έχει κάνει αυτός! Ο Σταύρος ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονική και είναι πρώην φαρμακοποιός! Έχει σπουδάσει φαρμακευτική και δούλεψε αρκετά χρόνια σε φαρμακείο, μέχρι που τα παράτησε όλα και έγινε κομίστας! Και αν ρωτάς, πολύ καλά έκανε!

Τα έργα του είναι ιδιαίτερα, ένα στυλ που δε μπερδεύεις με κανένα άλλο, κομικά, αισθησιακά και μοναδικά, που, συνήθως, περιλαμβάνουν… πατουσάκια! Έχει κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία και πολλά απολαυστικά merchandise με μπλούζες, τσάντες και κονκάρδες, ενώ έχει συνεργαστεί με πολλά μαγαζία!

Παράδοξο fact: Συχνά, πολλά ενημερωτικά και ψυχαγωγικά social media accounts κλέβουν τα έργα του και τα δημοσιεύουν με σβησμένο το όνομά του!


Ποιο είναι κάποιοι από τους αγαπημένους Έλληνες εικονογράφους και σκιτσογράφους;

Ο διαχωρισμός μεταξύ των δημιουργών κόμικς και των εικονογράφων, σύχνα, δεν είναι δόκιμος, καθώς αρκετές φορές οι εκπρόσωποι του ενός είδους ασχολούνται και με το άλλο εντατικά! Συγκεντρώσαμε κάποιους από τους πιο ταλαντούχους εικονογράφους και σκιτσογράφους της χώρας και, φυσικά, άθελά μας, αδικήσαμε πολλούς ακόμη, καθώς δε χωρούσαν όλοι σε ένα μόνο άρθρο!

Αγγελική Σαλαμαλίκη

Η Αγγελική είναι μία 3D animator, κομίστρια, εικονογράφος και σεναριογράφος, που αγαπά τις γάτες και τον κινηματογράφο. Τα έργα της διακρίνονται από μοναδικό στύλ και έχει στο ενεργητικό της συνεργασίες, εκδόσεις αλλά και ένα επιτυχημένο crowd funding project, το "Monsieur Charlatan".


John Antono ή αλλιώς Γιάννης Αντωνόπουλος

Ο John Antono είναι, κυρίως, γνωστός για τις πολιτικές του γελοιογραφίες, αλλά έχει και τη δική του σειρά comics, το "Homo Scepticus". Ο Γιάννης έχει σπουδάσει σκίτσο στη σχολή σχεδίου Ορνεράκη (όπως και πολλοί Έλληνες κομίστες και εικονογράφοι), αλλά και στο τμήμα Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, όπως και στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου, από όπου και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο.


Αλέξια Οθωναίου

Η Αλέξια σπούδασε ζωγραφική, design και εικονογράφηση στην Αγγλία και έχει μία μακρά πορεία συνεργασιών με περιοδικά, εφημερίδες και άλλους καλλιτέχνες, ενώ παράλληλα εικονογραφεί βιβλία και διατηρεί ηλεκτρονικό κατάστημα στο etsy με όνομα "CuriousAtticShop". Έργα της σε κυκλοφορία είναι το "Τσακισμένη Αυγή", το "Bleeding Hearts" και το "Ιστορίες που κρύβονταν σε προφανή μέρη".

Μα τα κόμικς δεν είναι για παιδιά;

Αν και όλο και λιγότεροι άνθρωποι συνδέουν την 9η τέχνη με κατεξοχίν παιδική ενασχόληση, είναι κάποιοι που πιστεύουν λανθασμένα πως τα κόμικς "δεν είναι σοβαρή τέχνη για ενήλικες". Η ιστορία και η πορεία του μέσου μας δείχνουν πως όχι μόνο δεν είναι παιδικό χόμπι, αλλά έχει να παρουσιάσει αριστουργήματα για ενήλικο κοινό σε όλο το φάσμα των ειδών (genres).

Αστυνομικά κόμικς, κόμικς μυστηρίου, αισθησιαμού, τρόμου ή μαύρου χιούμορ, όλα έχουν ξεχωριστή θέση στις βιβλιοθήκες των φαν του ειδούς, που όλο αυξάνονται. Μπορείς να αρχίσεις κι εσύ να διαβάζεις κόμικς, ξεκινώντας με τους παραπάνω καλλιτέχνες και ανακαλύπτοντας σταδιακά έναν κόσμο γεμάτο περιπέτεια που σε περιμένει να τον εξερευνήσεις!

Photo Credits: @https://www.instagram.com/angeliki_salamaliki/