ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ GIN
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ GIN

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ GIN

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

02 Απριλίου

Είναι πολύ χρήσιμο για τους λάτρεις του Gin και γενικότερα να ξέρουν να ξεχωρίζουν τις αλήθειες από τους μύθους σχετικά με το Gin. Έτσι, παρά την ύπαρξη πολλών και καταξιωμένων bars και την αυξανόμενη κριτική ικανότητα του καταναλωτικού κοινού, εξακολουθούν να υπάρχουν αναρίθμητοι μύθοι σχετικά με το αλκοόλ και τις επιπτώσεις του. Σήμερα, αν μη τι άλλο, θα μάθεις 5 μύθους και 5 αλήθειες γύρω από το Gin!

Οι μύθοι συχνά ενημερώνουν, όπως και περιορίζουν, τις επιλογές του καταναλώτη κατά τη διάρκεια μιας εξόδου. Κάποιοι έχουν υποστηρίξει πως το Gin (μαζί με την Tequila) αντιμετωπίζεται με καχυποψία και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και με φόβο. Οι καταναλωτές καταλογίζουν πολλών ειδών παρενέργειες στο εν λόγω Spirit όπως ''σκληρά'' hangovers, τάση για κατάθλιψη και εκδηλώσεις αδικαιολόγητου θυμού. Κάποιοι λάτρεις της υπερβολής έχουν καταλογίσει ακόμα και την παραφροσύνη (!) στην χρόνια κατανάλωση του Gin. 

H μνήμη, όπως λέει και ο διάσημος κλινικός ψυχολόγος Jordan Peterson, είναι ένα από τα πολλά εργαλεία του εγκεφάλου και μία από τις χρήσεις του είναι να μας προστατεύει από μελλοντικές δυσάρεστες εμπειρίες, μιας και η λειτουργία του συγκεκριμένου εργαλείου βασίζεται και στην πορεία αναπτύσσεται σε παρελθοντικές εμπειρίες. Έτσι, όπως είναι φυσικό, πολλοί άνθρωποι συχνά απέχουν από την κατανάλωση συγκεκριμένων οινοπνευματωδών ποτών λόγω άσχημων εμπειριών του παρελθόντος. Η μνήμη, σαν ικανότητα αποτελεί ένα πολύ ισχυρό φαινόμενο, αλλά ακόμα ισχυρότερη αποδεικνύεται η βαθιά ριζωμένη προκατάληψη του καταναλωτικού κοινού προς το Gin.

Αυτή η προκατάληψη δεν περιορίζεται μόνο στις υποτιθέμενες αρνητικές επιπτώσεις του Gin μετά την κατανάλωσή του. Εξαπλώνεται και σε άλλους τομείς, όπως σε κάποιες θεραπευτικές ικανότητες του Gin & Tonic, στην προέλευση και τη χώρα παρασκευής του Gin, αλλά και σε κάποιες διασκεδαστικές θεωρίες ως προς τα "μυστικά'' συστατικά που εμπεριέχονται σε ένα μπουκάλι Gin.

Στα τόσα χρόνια που εργάζομαι στον χώρο της εστίασης, πραγματικά το Gin κερδίζει επάξια τον τίτλο του πρωταθλητή με τους περισσότερους αστικούς μύθους γύρω από το όνομά του, όπως και με τις περισσότερες ανατρεπτικές αλήθειες.

Πάμε όμως να δούμε και να καταρρίψουμε κάποιους από αυτούς τους μύθους, όπως και να αναφέρουμε κάποιες από αυτές τις ανατρεπτικές και ενδιαφέρουσες αλήθειες.

Ποιοι είναι οι Μύθοι του Gin;

1. Το Gin σε κάνει λυπημένο

Κάθε οινοπνευματώδες στην αγορά φαίνεται να έχει αποκτήσει εδώ και χρόνια μια περίεργη φήμη. Το κρασί σε νυστάζει, η Tequila σε τρελαίνει, το Whisk(e)y σε κάνει επιθετικό και το Gin σε κάνει να κλαις σαν τη Μάρθα Βούρτση! Το αλκοόλ είναι αλκοόλ και οι συνέπειες στο σώμα μας θα εξαρτηθούν από το πόσο καταναλώνουμε, πόσο γρήγορα καταναλώνουμε, καθώς και από τις εγγενείς ιδιότητες του ίδιου του αλκοόλ. Όσον αφορά στα οινοπνευματώδη, το Gin δεν θα μας στεναχωρήσει περισσότερο ή λιγότερο από κάποιο άλλο αλκοολούχο. Το αλκοόλ έχει και καταθλιπτικές ιδιότητες και το αν μπήξεις τα κλάμματα, αυτό μπορεί να το πάθεις πολύ εύκολα και με οποιοδήποτε άλλο Spirit. Είναι μάλιστα εύκολο να καταλάβεις από που προήλθε αυτός ο μύθος. Στις φτωχογειτονιές του Λονδίνου κατά τον 18ο αιώνα, το Gin παραγόταν σε αποστακτήρια χωρίς καμία προδιαγραφή και έτσι οι επιπτώσεις στην υγεία ήταν πραγματικά καταστροφικές. Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο το γεγονός πως το Gin στις μέρες μας είναι ένα πολύ διαφορετικό απόσταγμα από αυτό που καταναλωνόταν δύο αιώνες πριν.

2. Το Gin Tonic προστατεύει από την Ελονοσία

Ενώ το Tonic στο παρελθόν, πραγματικά είχε βοηθήσει τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να καταπολεμήσουν την ελονοσία, το σημερινό αναψυκτικό εννοείται ότι δεν εξυπηρετεί τον συγκεκριμένο σκοπό. Τότε το Tonic παρασκευαζόταν με αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε κινίνη, το συστατικό δηλαδή που καταπολεμούσε την ελονοσία. Στις μέρες μας, το αναψυκτικό περιέχει μόνο ένα ίχνος κινίνης για την απαραίτητη γεύση. O FDA περιορίζει τους παραγωγούς στα 83 mg κινίνης ανά λίτρο, που δεν είναι καθόλου κοντά στην ημερήσια δόση κινίνης των 2100 mg που απαιτείται για την καταπολέμηση της ελονοσίας.

3. Το London Dry Gin πρέπει να παρασκευάζεται στο Λονδίνο

Το London Dry Gin είναι ένα είδος Gin ίσως με τις αυστηρότερες προδιαγραφές παραγωγής. Κύριο γνώρισμά του είναι πως παρασκευάζεται με όχι περισσότερα από 0,1 γραμμάρια ζάχαρης ανά λίτρο. Η απόσταξή του πρέπει να γίνεται τουλάχιστον στους 70% ABV ή υψηλότερα. Επίσης πρέπει να αραιώνεται σε ελάχιστη περιεκτικότητα 37,5% ABV και να παρασκευάζεται χωρίς τεχνήτα αρώματα και γεύσεις. Ο άρκευθος κυριαρχεί στο γευστικό προφίλ του London Dry Gin και ο νόμος δεν απαιτεί την παραγωγή του αποκλειστικά στο Λονδίνο. Άρα, London Dry Gin μπορεί να παρασκευαστεί σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.


4. Όλα τα Gins έχουν τη γεύση του άρκευθου

Τα Juniper berries θεωρούνται ίσως το κυρίαρχο γευστικό χαρακτηριστικό των Gins. Αν και αυτό ισχύει για πολλούς τύπους Gin, δεν σημαίνει αυτόματα πως όλα τα Gins συνοδεύονται και από γευστικές εκρήξεις άρκευθου.

Πολύ διάσημες ετικέτες από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σκωτία χαρακτηρίζονται από άλλες πρωτεύοντες γεύσεις όπως το δενδρολίβανο, το τριαντάφυλλο, το αγγούρι, τα λεμόνια και τα σταφύλια. Έτσι, αν συγκαταλέγεσαι σε αυτές/αυτούς που απωθούνται από τη χαρακτηριστική μυρωδιά σαπουνιού του άρκευθου, να γνωρίζεις πλέον πως στην αγορά υπάρχουν Gins που μπορούν να ικανοποιήσουν τις γευστικές σου απαιτήσεις.


5. Το Gin δεν πίνεται σκέτο

Ο συγγραφέας Amis Kingsley είχε δηλώσει πως το να ρίχνει κάποιος Tonic σε ένα τέτοιο αριστούργημα της αποσταγματοποιείας (βλ. Gin), έχει τόση λογική όσο το να βάλει κέτσαπ τομάτας σε χαβιάρι. Αν και όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο μου άρθρο, ένα καλοφτιαγμένο Gin & Tonic είναι πάντα ποθητό, δεν θα πρέπει να λησμονείς τις λεπτές γεύσεις και αρώματα του αποστάγματος που χάνονται με την προσθήκη των επιπλέον συστατικών του Tonic και του πάγου. Οπότε, όποιος θέλει πραγματικά να αντιληφθεί το γευστικό προφίλ ενός ποιοτικού Gin, ας μη διστάσει και ας το καταναλώσει ''σκέτο'', έστω και για χάρη της αλλαγής. Διαφορετικά να διαλέξει ένα ποιοτικό Tonic και να μείνει πιστός σε ό,τι του αρέσει!

Ποιες είναι οι Αλήθειες γύρω από το Gin;

Αφού πλέον αναφέραμε κάποιους από τους αναρίθμητους μύθους που περιβάλλουν το Gin, πάμε τώρα να παρουσιάσουμε κάποιες χρήσιμες αλήθειες που θα μας κάνουν να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το υπέροχο απόσταγμα. Άξιο απορίας παραμένει το γεγονός πως αυτές οι αλήθειες προκαλούν σύγχυση ακόμα και στις μέρες μας, παρόλο που η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την τεράστια διακίνηση πληροφοριών.

1. Η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα που το έφτιαξε

Ενώ το Gin μπορεί να χαρακτηριστεί ως το εθνικό απόσταγμα της Αγγλίας, η αρχική του προέλευση εντοπίζεται στην Ολλανδία. Οι Άγγλοι ανακάλυψαν το Genever κατά τη διάρκεια του Ολλανδικού πολέμου της ανεξαρτησίας και στο γυρισμό στην πατρίδα τους, μετέφεραν το Genever μαζί τους. Το λονδρέζικο Gin που όλοι πλέον γνωρίζουμε, θα γεννιόταν 150 χρόνια αργότερα.


2. Το Gin & Tonic γεννήθηκε στην Ινδία

Μετά την εξέγερση των Sepoy το 1857, οι Βρετανοί άρχισαν να μετακινούνται στην Ινδία. Η ζήτηση για το Indian Tonic Water αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας καταπολέμησης της ελονοσίας. Οι Βρετανοί έφεραν μαζί τους το Gin και έτσι η ζήτηση του Gin & Tonic εκτινάχθηκε αφού το Gin βοηθούσε στο να σπάσει η απίστευτη πίκρα εκείνου του Tonic.


3. Ο Franciscus Sylvius είναι μάλλον ο νονός του Gin

Ο Franciscus Sylvius, ένας Ολλανδός γιατρός, δημιούργησε το Genever ως φάρμακο κατά τον 16ο αιώνα. Το υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ παρασκεύασμά του, πιστεύεται ότι βελτιώνε την κυκλοφορία του αίματος όπως και άλλες παθήσεις. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ολλανδικής ανεξαρτησίας καταναλωνόταν από στρατιώτες και του είχε αποδοθεί το παρατσούκλι ''Το Ολλανδικό Θάρρος''.

4.Το Gimlet γεννήθηκε για να σταματήσει το σκορβούτο

Μέχρι και πριν κάποιες δεκαετίες, η ιστιοπλοΐα στις ανοιχτές θάλασσες δεν ήταν και το πιο εύκολο σπορ. Θάνατοι από διάφορες ασθένειες αποτελούσαν συχνό φαινόμενο και έτσι το Αγγλικό Βασιλικό Ναυτικό ανακάτεψε το Gin με χυμό lime για αποτρέψει τη νόσηση από σκορβούτο λόγω ελλείψεως της Βιταμίνης C. Αυτό το ποτό θα ονομαζόταν μελλοντικά Gimlet. Μερακλήδες αυτοί οι Άγγλοι!

5. Το Gin είναι ουδέτερο αλκοόλ αρωματισμένο με βότανα, ρίζες και μπαχαρικά

Σε αντίθεση με άλλα αποστάγματα, το Gin είναι προϊόν επαναπόσταξης (τουλάχιστον για τις ποιοτικές ετικέτες) ουδέτερου αλκοόλ με διάφορες ρίζες, μπαχαρικά και βότανα. Αυτός είναι και ο λόγος που ίσως το Gin δεν χαίρει από κάποιους της ίδιας εκτίμησης με τα υπόλοιπα ''μεγάλα'' αποστάγματα όπως το Whisk(e)y ή το Ρούμι. Εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε τον βαθμό δυσκολίας, την τέχνη, τη γνώση και τo μεράκι που απαιτείται για να παραχθεί ένα ποιοτικό Gin. Τα παραπάνω κριτήρια ποιότητας γίνονται αρκετά πιο αισθητά και ευδιάκριτα αν κάνουμε μια γευστική δοκιμή ανάμεσα  σε ένα Compound Gin (χαμηλότερη κατηγορία ποιότητας) και σε ένα Distilled Gin (υψηλότερη κατηγορία ποιότητας).


Θα χρειαζόμουν αμέτρητες σελίδες για να μπορέσω να αναφέρω όλους τους μύθους και τα γεγονότα που σχετίζονται με το Gin. Προσπάθησα όμως να παραθέσω τους διασημότερους μύθους και να παρουσιάσω τις επικρατέστερες αλήθειες.

Ένα είναι το σίγουρο, οι αλήθειες και οι μύθοι γύρω από το Gin θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο πολύ μακρινό μέλλον.

Editor's Tip: Σου προτείνω να δοκιμάζεις διαφορετικά Gins χωρίς προκατάληψη και καχυποψία και είμαι σίγουρος πως θα βρείς το κατάλληλο για τα δικά σου γούστα.