ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

LOTUS POSE Ή ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΩΤΟΥ
LOTUS POSE Ή ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΩΤΟΥ

LOTUS POSE Ή ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΩΤΟΥ

Η PADMASANA ΤΗΣ YOGA

02 Μαρτίου

Η Padmasana ή στάση λωτού είναι μια από τις αρχαιότερες στάσεις της γιόγκα και η συχνή εξάσκησή της είναι ευεργετική για την υγεία. Αποτελεί μία από τις βασικές asanas της Hatha yoga και κατατάσσεται στις καθιστές στάσεις. Παραδοσιακά, asana σημαίνει "κάθισμα" και ο όρος αρχικά προοριζόταν μόνο για να αναφέρεται στις καθιστές στάσεις στο διαλογισμό.

Τι συμβολίζει η στάση Padmasana;

Αυτή η asana χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στην πρακτική του διαλογισμού, καθώς ενθαρρύνει το σώμα να είναι σωματικά σταθερό. Δεδομένου ότι η padmasana προάγει την όρθια σπονδυλική στήλη, αυτή η στάση επιτρέπει στην αναπνοή να επιβραδύνει και να βαθαίνει, επιτρέποντας στην prana (ενέργεια) να ρέει ελεύθερα και στο μυαλό για να εισέλθει σε μια κατάσταση διαλογισμού.

Η στάση της Yoga Padmasana
Credits: @oksana-taran-kxldxaunvpa-unsplash.jpg

Παρομοιάζεται με ένα λουλούδι λωτού γιατί πιστεύεται ότι συμβολίζει την άνθηση της συνείδησης του ασκούμενου. Το φυτό στέκεται ως σύμβολο αγνότητας και ελπίδας και κρατά μέσα του έναν εκπληκτικό πλούτο διδαγμάτων, 3 πράγματα που μας διδάσκει είναι ότι ανθίζει και ευδοκιμεί ανάμεσα στις ακαθαρσίες, δεν κοιτάζει πίσω και αντιπροσωπεύει κάτι νέο.

7+1 λόγοι για να εξασκήσεις την Padmasana

Η Padmasana θεωρείται η ιδανική στάση για την εξάσκηση του διαλογισμού και της pranayama, αφού το σώμα υποστηρίζεται με ελάχιστη μυϊκή προσπάθεια, επιτρέποντας έτσι στον ασκούμενο να βρει ακινησία με ευκολία. Επιπλέον, η τακτική πρακτική της padmasana παρέχει τα ακόλουθα γενικά οφέλη για την υγεία:

1. Ανακουφίζει από τη μυϊκή ένταση

2. Ανοίγει τους γοφούς

3. Μειώνει τις ενοχλήσεις της περιόδου

4. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

5. Βελτιώνει την πέψη

6. Αυξάνει την ευλυγισία στα γόνατα και τους αστραγάλους

7. Αυξάνει τη συγκέντρωση

8. Αυξάνει τη ροή του αίματος στα κοιλιακά και αναπαραγωγικά όργανα

Πώς κάθεσαι στην Padmasana;

Πρόκειται για την καθιστή στάση στην οποία τα δύο πόδια σταυρώνονται το ένα πάνω από το άλλο τοποθετώντας τα πόδια στους αντίθετους μηρούς.
Οι παραλλαγές περιλαμβάνουν μισό λωτό, δεμένο λωτό και στάση ψυχικής ένωσης. Στο μισό λωτό (Ardha Padmasana), το ένα πόδι είναι λυγισμένο και ακουμπά στο έδαφος, το άλλο πόδι είναι λυγισμένο με το πόδι σε θέση λωτού. Είναι μια πιο εύκολη θέση διαλογισμού από τον πλήρη λωτό.

Στο δεμένο λωτό, (Baddha Padmasana), ο ασκούμενος κάθεται σε πλήρη λωτό, και κάθε χέρι φτάνει γύρω από την πλάτη για να πιάσει το αντίθετο πόδι.

Για στάση ψυχικής ένωσης, (Yogamudrasana), ο ασκούμενος σκύβει προς τα εμπρός σε πλήρη λωτό, φέρνοντας το μέτωπο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πάτωμα.

Be like lotus| trust in the light| grow through the dirt| believe in new beginnings.