ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΤΟΥ WHISK(E)Y
ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΤΟΥ WHISK(E)Y

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΤΟΥ WHISK(E)Y

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ ΣΤO WHISK(E)Y

22 Μαΐου

Τα περισσότερα πράγματα στο whisk(e)y βασίζονται πάνω σε ένα μύθο. Αυτός ο μύθος είναι που γοητεύει πάρα πολλούς. Για παράδειγμα ο μύθος της παλαίωσης, ότι αυτό έχει κάτσει 20 χρόνια σε βαρέλι δίπλα στη θάλασσα ή μέσα στα υψίπεδα του Highland, όλο αυτό σε ταξιδεύει και σε γοητεύει. Εμένα με γοητεύει!

Θα ξεκινήσω αυτό το πρώτο άρθρο μου στο FineBeing μιλώντας για τις Ανεξάρτητες Εμφιαλώσεις στο Whisk(e)y. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι οι Ανεξάρτητοι Εμφιαλωτές, πότε και γιατί πρωτοεμφανίστηκαν;

"Ανεξάρτητοι Εμφιαλωτές" γενικά είναι έμποροι, οι οποίοι παίρνουν whisk(e)y και το εμφιαλώνουν. 

Η ανεξάρτητη εμφιάλωση είναι τάση τα τελευταία 30 χρόνια και πρόσφατα ακόμη πιο έντονη, αλλά η ιστορία ξεκινάει πάρα πολύ πριν. To 1842 είχε ιδρυθεί η Cadenhead's, η εταιρία που ήταν η πρώτη που έκανε ανεξάρτητη εμφιάλωση whisk(e)y. Στην ουσία είναι πριν την ποτοαπαγόρευση. Η Cadenhead's που τότε ήταν ένα απλό μπακάλικο, έχει σήμερα 175 χρόνια ιστορίας. Τότε ήταν ένα κατάστημα, το οποίο πουλούσε και whisk(e)y δικό του. Πώς πουλούσαμε εμείς τα τσίπουρα, αυτοί πουλούσαν το δικό τους whisk(e)y από εμφιαλώσεις σε δικά τους βαρέλια.


Αυτό που οδήγησε στην πρώτη ανεξάρτητη εμφιάλωση ήταν η ανάγκη του εμπόρου Cadenhead να έχει το whisk(e)y μέσα στο μαγαζί του ως εμπόρευμα προς πώληση. Το παντοπωλείο αυτό βρισκόταν σε μια περιοχή στο Campbeltown, μια χερσόνησο νοτιοδυτικά της Σκωτίας που εκεί τα παλιά χρόνια υπήρχαν πάρα πολλά αποστακτήρια που βγάζαν πολύ whisk(e)y. Μετά ανεβήκαν όλοι στα Highland γιατί ήρθε η εποχή που κυνηγήθηκαν τα αποστακτήρια από τους φοροεισπράκτορες και άρχισαν οι αποσταγματοποιοί να κρύβονται εκεί πέρα στα λαγούμια για να μην τους βρουν.

Στην μετέπειτα ιστορία  η συγκεκριμένη εταιρεία έγινε και ιδιοκτήτης του αποστακτηρίου  Springbank. Από τότε μέχρι τώρα έχουνε βγει δεκάδες Γερμανοί, Ολλανδοί, Βέλγοι και Άγγλοι που έχουν αντικείμενο εργασίας ανεξάρτητες εμφιαλώσεις με δικό τους brand ή ακόμη και δικά τους αποστακτήρια. Άρα συμπεραίνουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Εμφιαλωτές είναι σημαντικός κρίκος στη βιομηχανία του whisk(e)y.

Πού βρίσκονται σήμερα τα αποστάγματα για τις ανεξάρτητες εμφιαλώσεις;

Τα αποστάγματα των Ανεξάρτητων Εμφιαλωτών βρίσκονται μέσα στη Σκωτία, όπως ορίζει άλλωστε η Νομοθεσία, εκτός εξαιρέσεων για τις οποίες θα μιλήσουμε άλλη φορά. Όπως αντιλαμβανόμαστε η παραγωγή του whisk(e)y γίνεται στα αποστακτήρια και οι Ανεξάρτητοι Εμφιαλωτές είναι οι έμποροι που αγοράζουν το whisk(e)y και το διοχετεύουν στην αγορά.


Tι είδους whisk(e)y επιλέγεται για τις ανεξάρτητες εμφιαλώσεις;

Οι Ανεξάρτητοι Εμφιαλωτές ασχολούνται, κατά μεγάλο ποσοστό, με single malt whisk(e)y. Υπάρχουν βέβαια εταιρίες που ασχολούνται και με άλλα είδη whisk(e)y. Αξία έχει να αναφέρουμε την εταιρεία  Compass Box που κάνει μόνο blended whisk(e)y και blended malt whisk(e)y.  


Ποιοι είναι αυτοί που επιλέγουν το είδος του βαρελιού όπου θα ωριμάσει το whisk(e)y;

Τα παλιά χρόνια ήταν εμπειρικοί, ήταν αυτοί που δουλεύανε στη βιομηχανία whisk(e)y. Αυτό δεν αποκλείει κάποιους να έχουν γνώσεις χημικού ή παρόμοιων τέτοιων σπουδών. Κατά κανόνα όμως τα παλιά χρόνια οι περισσότεροι ήταν εμπειρικοί. Δουλεύουν στη βιομηχανία του whisk(e)y χρόνια, με αποτέλεσμα η πείρα τους αυτή να είναι το διαβατήριο στο να φτιάχνουν whisk(e)y. Τώρα έχουν βγει και σχολές, αλλά περισσότερο από όλα μετράει η εμπειρία. 


Πώς επεμβαίνει ο Ανεξάρτητος Εμφιαλωτής στο απόσταγμα;

Οι μεγάλες εταιρίες έχουν team ανθρώπων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των χρόνων που ωριμάζει το απόσταγμα  μπορεί να είναι κοντά στο βαρέλι και να βλέπουν την εξέλιξη του. Επίσης, μπορεί να το παρακολουθούν και από το πολύ αρχικό στάδιο, ως new make spirit μέσα από τις αποθήκες παλαίωσης. Από εκεί και πέρα κρίνουν και το "θέλω" τους γίνεται φιάλη.

Το αποστακτήριο ό,τι κάνει σε όλα του τα whisk(e)ys κάνει και σε αυτά που θα δώσει για μια ανεξάρτητη εμφιάλωση. Στην παραγωγική διαδικασία είναι πάρα πολύ δύσκολο ένας Ανεξάρτητος Εμφιαλωτής να μπλεχτεί. Εκτός κι αν είναι δικό του το αποστακτήριο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το Cadenhead's με το αποστακτήριο Springbank, το Signatori whisk(e)y που έχει το Edradour Distillery και ο Adelphi με ένα καινούριο αποστακτήριο, το Ardnamurchan.

Συνήθως στο πρώτο που επεμβαίνουν οι Ανεξάρτητοι Εμφιαλωτές είναι στην παλαίωση, στην επιλογή του βαρελιού και των αριθμό των βαρελιών που θα χρησιμοποιήσουν.

Ένα ακόμη πράγμα που μπορεί να επηρεάσουν είναι να επιλέξουν τους βαθμούς αλκοόλ. Μπορεί να επιλέξουν μια ολόκληρη παρτίδα και να την εμφιαλώσουν π.χ. στους 48 vol με την προσθήκη νερού ή να την εμφιαλώσουν με την αλκοολική δύναμη του βαρελιού, το λεγόμενο και ως cask strength. Ίσως αυτά τα βαρέλια να ήταν στα αποστακτήρια ή να τα είχαν αγορασμένα από το αποστακτήριο και να τα έχουν σε δικές τους αποθήκες. 


Άρα, αυτό που κάνει ο Ανεξάρτητος Εμφιαλωτής είναι ένα γενικό ταξίδι να δοκιμάζει και να βλέπει την εξέλιξη του αποστάγματος μέσα στο χρόνο και να επιλέγει. Καταλαβαίνουμε ότι με τους πειραματισμούς παίρνουμε ένα διαφορετικό whisk(e)y από αυτό που μας δίναν τα αποστακτήρια όλα αυτά τα χρόνια. Διαφορετικές ηλικίες παλαίωσης, διαφορετικές επιλογές βαρελιών, φινιρίσματα, αλκοολικούς βαθμούς είναι τα άλλα στοιχεία που μας δίνει η ανεξάρτητη εμφιάλωση στο δικό μας ταξίδι.

Είναι κρυφή η συνταγή της ανεξάρτητης εμφιάλωσης;

Η συνταγή της ανεξάρτητης εμφιάλωσης δεν αλλάζει σε τίποτα με τη συνταγή των αποστακτηρίων. Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις που αναγράφουν πάνω στην ετικέτα την πλήρη δομή παραγωγής και παλαίωσης του αποστάγματος. 

Το δέντρο με τη λίστα συστατικών για την ωρίμανση του ουίσκυ
Credits: whiskygospel.com

Γιατί να δοκιμάσεις αντί του κλασικού single malt που το ξέρεις, ένα απόσταγμα μετά την παλαίωση από ανεξάρτητη εμφιάλωση;

Είναι η ανάγκη του καταναλωτή για ένα ταξίδι γεύσεων και διαφορετικών πραγμάτων που οι βασικές εμφιαλώσεις των αποστακτηρίων δεν έδιναν αυτή τη δυνατότητα. Δεν είχαμε δοκιμάσει ποτέ ένα whisk(e)y σε βαρέλι μπύρας και τεκίλας, όπως δεν είχαμε δοικιμάσει ένα whisk(e)y στα 11 ή 13 χρόνια.

Επίσης, θα δοκιμάσεις και κάτι το οποίο σίγουρα δεν θα έχεις ξαναδοκιμάσει στη ζωή σου, πώς δηλαδή συμπεριφέρεται το συγκεκριμένο single malt μετά την όλη διαδικασία. Κάτι που ενδεχομένως το αποστακτήριο δεν σου έδωσε ποτέ αυτή τη δυνατότητα. Αυτό που σίγουρα δεν αλλάζει είναι ο χαρακτήρας του αποστακτηρίου. Πλέον το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη βιομηχανία του whisk(e)y είναι οι πειραματισμοί στη βαρελοποιία. Είναι θέμα βαρελιών, θέμα πειραμάτων πάνω στα βαρέλια! Αυτό το μαγικό πράγμα που είναι το βαρέλι, το οποίο σου κάνει το απόσταγμα διαφορετικό.


Υπάρχει ενδιαφέρον για ανεξάρτητη παραγωγή whisk(e)y σε άλλες χώρες;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλές χώρες που κάνουν ανεξάρτητες εμφιαλώσεις, είτε μέσω εταιρειών, είτε μέσω club. Βλέπουμε ανεξάρτητες εμφιαλώσεις whisk(e)y από χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Δανία σε συνεργασία με αποστακτήρια ή Ανεξάρτητους.

 

Πού μπορείς να βρεις ένα τέτοιο whisk(e)y στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα είμαστε πάντα μια 10ετία πίσω από όλη την κεντρική Ευρώπη. Σε όλα τα μεγάλα sites στο εξωτερικό υπάρχουν εκατοντάδες ανεξάρτητες εμφιαλώσεις παραγωγών. Υπάρχουν πάρα πολλά σε μπαρ, εννοείται περισσότερο στο εξωτερικό, στην Ελλάδα λιγότερο. Και φυσικά στα δικά τους sites, τα οποία προβάλλουν ή/και πουλάνε.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν κάνει την εμφάνισή τους ανεξάρτητες εμφιαλώσεις για διάφορα club φίλων του whisk(e)y, καθώς και εμπορικές συμφωνίες Ανεξάρτητων Εμφιαλωτών με εμπόρους ποτών. Αρκετές κάβες, bars και δυαδικτιακά καταστήματα διαθέτουν αποστάγματα από Ανεξάρτητους Εμφιαλωτές προς πώληση.

Ανέξαρτητη Εμφιάλωση στην Ελλάδα από το Greek Whiskey Association
Credits: greekwhiskyassociation.gr

Μέχρι το επόμενο άρθρο βρες ένα μπουκάλι ενός Ανεξάρτητου, δοκίμασέ το και περιμένω εντυπώσεις!

Editor's Tip: Απόλαυσε το αγαπημένο σου whisk(e)y έχοντας πάντα στο μυαλό σου ότι το αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτα προβλήματα στον οργανισμό, αν δεν καταναλώνεται υπεύθυνα. Αλκοόλ και Οδήγηση είναι δυο έννοιες που δεν πάνε μαζί.