ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

3 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΓΗΝΕΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΚΗ
3 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΓΗΝΕΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΚΗ

3 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΓΗΝΕΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΚΗ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕI ΘΕΛΗΣΗ;

16 Ιουνίου

"Είμαστε συγκεντρωμένοι στο γραφείο εδώ και μιάμιση ώρα και, αν κάνω απολογισμό της συζήτησης μας, δεν βλέπω θέληση για συνεργασία παρά το ότι σας δίνουμε όλα τα εργαλεία για να έχετε αγαστή σχέση. Άλλωστε, ό,τι έχετε ζητήσει από εμάς, το έχετε πάρει. Άρα που είναι το πρόβλημα;" Και ενώ τελειώνει η συζήτηση που κάνεις μέσα στο γραφείο σου με τους τρεις προϊσταμένους και τον υποδιευθυντή σου σχετικά με το ότι το τμήμα δεν ρολάρει, αποφασίζεις να φύγεις για το σπίτι.

Μπαίνοντας στο ντους να φρεσκαριστείς μόλις επιστρέφεις, εξηγείς στην Κατερίνα τι σου συμβαίνει βάζοντας και τις δικές σου πινελιές, διερωτώμενος για το αν η ομάδα έχει θέληση τελικά.

"Aut viam inveniam aut faciam" απαντάει η Κατερίνα στα Λατινικά. "Παρακαλώ;"

 "Είτε θα τον βρούμε το δρόμο, είτε θα τον φτιάξουμε" 

Αυτό σημαίνει στα Λατινικά και το είπε ο Καρχηδόνιος στρατηλάτης Αννίβας, προσπαθώντας να διασχίσει τις Άλπεις περίπου το 212 προ Χριστού. Και πάλι δεν σε κατάλαβα Κατερινάκι. "Η ερώτηση είναι όχι αν έχουν θέληση, αλλά αν αυτή είναι καλή ή κακή", σου λέει με μια φυσικότητα, που σε κάνει να μοιάζεις με αποσβολωμένος θεατής ενός έργου που παρακολουθείς και σε εξιτάρει! Ω θεοί του Ολύμπου, σκέφτεσαι. Εκεί είναι το ζουμί.

Ποιας μορφής θέληση θέλει να εφαρμόσει ο καθένας μας σε κάθε περίπτωση, όχι για το αν την έχει, αλλά πώς μπορεί να την ενισχύσει. "Αυτό είναι ένα ζήτημα που ανέκαθεν απασχολούσε τους ερευνητές, καθώς μάθαιναν περισσότερα για το πώς δρα η επιστήμη πάνω σε αυτή την ανθρώπινη αρετή, γιατί τέτοια είναι η θέληση Πάνο μου", απαντάει η Κατερίνα.

Αρχίζει και τρέχει το αίμα στις φλέβες και αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς σου στην σκέψη ότι σου έστρωσε το πεδίο σκέψης η Κατερίνα, ενώ εσύ παγιδεύτηκες σε μια εντελώς διαφορετική εξήγηση. Πώς το έκανε αυτό; Τι πώς το έκανε; Το θηλυκό, ερμήνευσε το αντίστοιχο του. Αφού και η Θέληση είναι γένους θηλυκού! Κατάλαβες ατζαμή αρσενικέ μου που προσπαθείς πάντα να ερμηνεύσεις με μάτσο τρόπο αυτό που θεωρείς ως αυτονόητο, αλλά ουσιαστικά ορίζει η φύση;

Τι σημαίνει Θέληση;

Λοιπόν, η ερμηνεία της θέλησης ορίζεται ως η βούληση, η επιθυμία που δυνητικά οδηγεί σε δράση, τα εσωτερικά κίνητρα ή οι επιθυμίες ενός ατόμου που εκδηλώνονται με ενέργειες προς κάποιο σκοπό. Είθισται οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν διαφορετικούς ορισμούς για να περιγράψουν τη δύναμη της θέλησης, μερικοί από τους πιο συνηθισμένους είναι: κίνηση, αποφασιστικότητα, αυτοπειθαρχία, αυτοέλεγχος, προσπάθεια ελέγχου. Λίγο πολύ ένα σύνολο από αυτά που προσπαθούσες να πείσεις την ομάδα στο γραφείο σε μια προσπάθεια να την γαλουχήσεις.

Αυτό όμως που ξέχασες είναι ότι η δύναμη της θέλησης είναι σαν ένας μυς. Τον γυμνάζεις για να μπορεί να αποδώσει στο έπακρον σε έναν αγώνα, σε μια ανάγκη, σε μια δραστηριότητα αλλά κουράζεται από υπερβολική χρήση και απαιτεί φαγητό, φροντίδα, μασάζ για να κάνει την σωστή και αποτελεσματική αναπλήρωση. Πρέπει όμως να κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποφύγεις να νιώσει ο μυς εξαντλημένος, γιατί σε αυτήν την περίπτωση δεν θα αποδώσει.

Είναι προφανές ότι το να έχεις κίνητρα και όρεξη βοηθάει, ειδικά όταν έχεις στόχους και κάνεις τα αντίστοιχα βήματα, αλλά έχεις την σωστή παρακίνηση; Γιατί τίποτε δεν θα διαρκέσει για πάντα. Αυτό όμως που θα είναι καθοριστικό, είναι να θέσεις τον στόχο σου.

 Δηλαδή συγκεκριμενοποίησε το μέγεθός του και το χρονικό πλαίσιο. Σε ελεύθερη μετάφραση "Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει", όπως είπε και ο Μέγας Αλέξανδρος. Και κάπου εδώ μπαίνει η καλή ή κακή θέληση. Αυτό εννοεί και ο Μέγας στρατηλάτης, αλλά τεχνηέντως έχει κρύψει στο απόφθεγμά του τις δύο αυτές πτυχές της θέλησης. Και είδες τι κατάφερε αυτός, ανακαλύπτοντας την καλή θέληση, απέδειξε ότι το στίγμα που άφησε είχε στέρεα θεμέλια. Ή μήπως όχι; Ξέρω σκέφτεσαι ότι ναι μεν αναπτύχθηκε, αλλά μόλις έφυγε από την ζωή έγιναν όλα στάχτη και μπούρμπερη, γιατί στην διαδοχή μάλλον δεν έβαλε θέληση (ε, μην τον κρίνουμε κιόλας, σεβασμός, για αυτό και αποφεύγεις να γράψεις ότι είχε κακή θέληση σε αυτόν τον τομέα).

Τι έγινε πουλάκι μου; Σε τάραξε το παράδειγμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Είδες πόσο εύκολα τώρα μπαίνεις και στην ψυχή σου; Αφού σου απογυμνώνεται ο Μέγας, δηλώνεις έτοιμος να δεις και την δική σου ακτινογραφία τώρα. Για πάμε...

Λέει η εκκλησία μας: "ο άνθρωπος με ειρήνη στην ψυχή είναι πάντα με καλή θέληση, όμως, η κακή θέληση είναι σήμερα κύριος οδηγός των ανθρώπων".

Ναι, δεν είσαι του κατηχητικού, αλλά βλέπεις λίγο από εσένα μέσα σε αυτές τις δύο πτυχές. Μην μου πεις ότι τόσες και τόσες φορές δεν μεγαλοποίησες θέματα τα οποία ήταν μικρά; Συμβαίνει συχνά αυτό γιατί έχεις πλάσει ένα περιβάλλον -μια εικόνα αν θες- σύμφωνα με την οποία έχεις τα κουτάκια με τέτοιο τρόπο που αν δεν γίνει έτσι όπως το θέλεις, τρελαίνεσαι σε όλους τους τομείς. Φιλία, εργασία, κοινωνικός περίγυρος, προσωπικά. Βλέπεις μπροστά σου το θέμα να παρουσιάζεται σαν το Έβερεστ που όχι μόνον είναι ψηλό και σκιάζεσαι από τον όγκο του, αλλά φοβάσαι πως αν τυχόν και πας να το κατακτήσεις θα σε πνίξει. Μήπως όμως με λίγη ελαστικότητα, προσαρμοστικότητα, ξέρεις, λίγο νερό στο κρασί, η λύση είναι πιο απλή από ότι φαντάζεσαι; Καλά το κατάλαβες, καλή θέληση.

Μην κάνεις χαμό, πανικό και ομίχλη. Μην μιλάς διακόπτοντας τον συνομιλητή σου, ξεστομίζοντας ό,τι σου κατέβει. Ξεκόλλα με το ό,τι λάχει εμείς οι βλάχοι (όλοι Βλάχοι είμαστε γλυκέ μου πρωτευουσιάνε, ναι και εσύ!). Κόψε αυτές τις γκριμάτσες θυμού και τα υποχθόνια βλέμματα λες και πρωταγωνιστείς ως Γραμματεύς και Φαρισαίος στην Σταύρωση του Χριστού. Άσε τα άρον άρον σταύρωσον αυτόν. Και μην φωνάζεις γιατί χάνεις το δίκιο σου. Άσε που μπορεί ο άλλος να έχει δυνατότερη φωνή από εσένα. Προφανώς χτυπώντας το χέρι στο γραφείο θα κάνεις θόρυβο, αλλά και θα τραβήξεις τα βλέμματα. Δεν ενδιαφέρει και πολύ τον άλλον βέβαια, γιατί υπάρχει και αυτή η ριμάδα πιθανότητα αντί να τους τρομάξεις να το σπάσεις το χέρι. Και τότε θα προκληθεί λύπηση από τους άλλους προς εσένα. Όχι για τον σωματικό πόνο, αλλά γιατί μόλις θα έχεις υπογράψει ότι είσαι γραφικός. Καλά το κατάλαβες, κακή θέληση.

Θυμάσαι εκείνη την ημέρα που ήρθε η μεγάλη σου κόρη (15 χρόνων τότε) το Μαριγάκι και επειδή έδειχνες ανελαστικότητα σου είπε "τα νεύρα μου, τα χάπια μου και ένα ταξί να φύγω;"

Κάνε flash back της στιγμής. Είχες στραβώσει και πίστευες ότι θα της επιβληθείς. Και κάπως έτσι σου την είπε και αποδόμησε όλα αυτά που προσπαθούσες να επιβάλεις. Δούλεψε λοιπόν σε τρία απλά πεδία. Πώς;

3 τρόποι να σαγηνεύσεις την καλή θέληση και να αποτάξεις την κακή

  1. Σχεδίασε ένα περιβάλλον που λειτουργεί εύφορα και θα περιλαμβάνει καλές αποφάσεις.
  2. Αντί να απομακρύνεις τις αρνητικές επιρροές, γίνε αρχικά φίλος μαζί τους ώστε να τις καταλάβεις. Μόλις γίνει αυτό, θα έχεις δημιουργήσει ένα δίχτυ αυτοπροστασίας και θα ξέρεις πώς να περιορίσεις την κακή θέληση.
  3. Αυτοκατανόηση, δηλαδή η διαδικασία ή το αποτέλεσμα του αυτοκατανοούμαι (κατανοώ ο/η ίδιος/α τον εαυτό μου). Αν αρχίσεις να το καταφέρνεις, τότε θα έχεις κάνει τα πρώτα βήματα υποταγής του κακού και καλλιέργειας του καλού.

Είπε η τεράστια Μάγια Αγγέλου, Αμερικανίδα ποιήτρια, τραγουδίστρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των πολιτών και καθηγήτρια πανεπιστημίου.

Η ζωή γουστάρει να τη βουτάνε από το πέτο και να της λένε: είμαι μαζί σου μικρή μου, φύγαμε!

Για βούτηξε την και πέτα!!!