ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ
10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΣΟΥ!

14 Απριλίου

"Σίγουρα χρειάζομαι βελτίωση σε μερικούς τομείς και προσβλέπω στην βοήθεια της εταιρείας μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Άλλωστε έχοντας περάσει και κάποιες καταστάσεις πρόσφατα στην προσωπική μου ζωή, θεωρώ ότι έχω ανάγκη να δουλέψω μέσα μου", σου λέει το στέλεχος που αξιολογείς στα πλαίσια της εξάμηνης διαδικασίας. Συνεχίζοντας την συζήτηση καταλαβαίνεις ότι κολλάς στο να γράψεις τους τομείς που επιδέχεται βελτίωση και για να το κλείσεις λες, θα το τελειώσουμε αύριο.

Μπαίνεις σπίτι και ρουφώντας το ουίσκι με μπόλικο πάγο, εξηγείς στα πεταχτά στην Κατερίνα τον προβληματισμό σου. Αχ, σου απαντάει εκείνη, "σε κατέκλυσαν οι εταιρικές δομές, ιεραρχίες, τα δέντρα των στελεχών και ξέχασες τις ρίζες σου. Βρε αγοράκι μου, για Αυτοβελτίωση σού μιλάει ο άνθρωπος, εξού και η αναφορά στα προσωπικά του, αλλά εσύ ψάχνεις να βρεις πως θα αποδόσεις στο χαρτί την περίληψη της αξιολόγησης του. Δηλαδή βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος".

"Μα τι μπούφος είμαι" σκέφτεσαι. Έχει απόλυτο δίκιο.

Τι σημαίνει Αυτογνωσία;

Αυτογνωσία σημαίνει να ξέρεις ποιος είσαι τώρα και πού θέλεις να πας στο μέλλον. Αυτοβελτίωση σημαίνει βελτίωση του εαυτού. Είναι έννοια υποκειμενική, γιατί δεν θέλουν όλοι τα ίδια πράγματα. Αυτό λέει ο Χριστιανός και ακόμη και εσύ ο ίδιος το έχεις ξεχάσει παρακάμπτοντας βασικές αρχές. Όταν είσαι νέος επικεντρώνεσαι στην καλή ακαδημαϊκή απόδοση, στους καλούς βαθμούς και στις εξετάσεις. Στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, η μάθησή σου είναι προσανατολισμένη προς τις ακαδημαϊκές γνώσεις, αλλά η αυτοβελτίωση και η προσωπική εξέλιξη παίζουν ισότιμο ρόλο στη ζωή σου.

Ταμπέλες σε κόκκινη πόρτα
Credits: @rommel-davila

Χωρίς μελοδράματα στην ανάγνωση, σου είπε ο Κινέζος φιλόσοφος Κομφούκιος: "Να βάζετε πρώτα απ’ όλα την πίστη και την αξιοπιστία. Μην έχετε φίλους κατώτερους από εσάς τους ίδιους. Αν έχετε μειονεκτήματα, μη φοβάστε να διορθώσετε τον εαυτό σας και να προχωρήσετε μόνοι σας".

Σε απλά Ελληνικά, εάν θες να αλλάξουν τα πράγματα για σένα, εάν θες να φτάσεις εκεί που επιθυμείς προσωπικά, κοινωνικά, επαγγελματικά, πνευματικά, θα πρέπει να "μεγαλώσεις" και να διαμορφωθείς στο άτομο που είναι έτοιμο για αυτές τις αλλαγές. Άρα πήγαινε το απλά και λιτά, μακριά από εταιρικές πρακτικές. Αυτό που σε ταρακουνά, είναι ότι μέσα από την απλή σκέψη του στελέχους καταλαβαίνεις εσύ ο ίδιος ότι η αυτοβελτίωση είναι ζωτική για την επιτυχία σου, αρκεί να αναζητήσεις τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν, στο να αλλάξεις και να πετύχεις στη ζωή σου συνειδητά. Και κάπου εκεί αρχίζει ο βομβαρδισμός των σκέψεων.


Η προϋπόθεση της Αυτοβελτίωσης

Η αυτοβελτίωση είναι στάση και τρόπος ζωής, δεν είναι μια σταθερή κατάσταση που κατακτάς μια φορά ή περισσότερες φορές, λες και είσαι πορθητής. Προϋπόθεση της η αυτογνωσία, το λεγόμενο "γνώθι σαυτόν". Να είσαι δηλαδή σε θέση να παρατηρείς και να αξιολογείς τον εαυτό σου σε σχέση με τα πιστεύω και τις δυνατότητές σου. Μέσω της αυτογνωσίας του εαυτού του λοιπόν σου πέρασε ο συνάδελφος το μήνυμα. Η επίγνωση της εσωτερικής του κατάστασης, δηλαδή οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι κλίσεις, τα θέλω, οι απορρίψεις, οι ανασφάλειες, οι προβληματισμοί, τον έκαναν να διαισθανθεί ότι ψάχνεται ως προς το τι είναι αυτό που θα τον ολοκληρώσει και θα τον κάνει ευτυχισμένο.

Εδώ σου έρχεται η περιβόητη αλλαγή που έγινε κάποια στιγμή στα υπουργεία και ενώ γνώριζες το Υπουργείο παιδείας, σου το άλλαξαν και το έκαναν "Δια βίου μάθησης". Πόσο ισχυρές αλήθεια αυτές οι τρεις λέξεις. Δια βίου είναι και η προσπάθεια αυτοβελτίωσης που κάνεις και θα κάνεις, διότι η ζωή μοιάζει σαν την θάλασσα που ενώ έχει τρικυμία, γίνεται γαλήνια, ξαφνικά ένα μπουρίνι την επηρεάζει, βγαίνει ο ήλιος και της δίνει ωραία χρώματα, αλλά επικίνδυνα νερά, σε ταξιδεύει αλλά και σε βουλιάζει την κακιά στιγμή. Δια βίου όλα! Τα προβλήματα, οι λύσεις, οι χαρμολύπες, οι αναπτύξεις και τα βυθίσματα.

Ερμάριο πανεπιστημίου
Credits: @erik-mclean
Από κάπου όμως πρέπει να το πιάσεις και να ακολουθήσεις τις δέκα εντολές. Τι εννοείς γιατί όχι μόνο αυτές; Να σου θυμίσω ότι ο θεός σου τις έδωσε σαν μπούσουλα για να αντιμετωπίζεις την ζωή με βάση κάποιους κανόνες. Όχι μην μου ανησυχείς, δεν σου κάνω θρησκευτικό προσηλυτισμό, αλλά όπως και να το δεις, πήρες τις εντολές, προσεύχεσαι, τις ακολουθείς και τις χρησιμοποιείς για αυτοβελτίωση που σε οδηγεί σε βελτίωση των σχέσεων με τους γύρω σου. Για πάμε!

Τι να κάνεις για να πετύχεις την Αυτοβελτίωση;

  1. Ενίσχυσε την αυτογνωσία σου. Εμ το είπαμε πριν. Μάθε τον εαυτό σου και γούσταρέ τον σε σχέση με τον τους στόχους που εσύ ορίζεις. Οι μικρές σου νίκες είναι τα προσωπικά σου επιτεύγματα. Όλα δικά σου!
  2. Αναγνώρισε τα δυνατά σου σημεία. Προφανώς και έχεις. Για αυτό τον λόγο κάνεις σχέσεις προσωπικές ή επαγγελματικές. Αφού το ξέρεις. Μπορείς να επιτύχεις ό,τι θέλεις, όταν ξέρεις τι πραγματικά θέλεις. Άρα, καλλιέργησε και αναγνώρισε τις δυνατότητές σου.
  3. Σπάσε την ζώνη άνεσης. Ε ναι, τι να κάνουμε έχει ταρακουνήματα αυτό, αλλά είναι και μια όμορφη πρόκληση που σε βγάζει από λιμνάζοντα νερά και σου χαρίζει νέες επιλογές ξεπερνώντας τους φόβους σου.
  4. Καλλιέργησε τις σχέσεις σου. Ναι καλά κατάλαβες, σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Είναι σαν την πληγή που έχει το δέρμα, που για να την επουλώσεις βάζεις αντιμικροβιακό επάνω της, το οποίο θα ενεργήσει για να κλείσει την εξωτερική πληγή επεμβαίνοντας εσωτερικά. Δούλεψε λοιπόν μέσα σου για να φτιάξεις το έξω σου, άρα τις σχέσεις με άλλους.
  5. Ερεθίσματα, κίνητρα, προκλήσεις. Πως αλλιώς θα εξελιχθείς; Ο αθλητής που βάζει στόχο την κατάκτηση θέσης στο βάθρο μένει στην ιστορία. Και μετά στοχεύει σε καλύτερο χρόνο.
  6. Ενδυνάμωσε την αποφασιστικότητά σου. Αποφάσισε τι θέλεις, βάλε στόχο, αποσαφήνισε τους παράγοντες και με αυτοπεποίθηση στήριξε την απόφασή σου. Έτσι κατακτούνται τα βουνά.
  7. Έχεις σκοπό; Αν όχι τι συζητάμε τόση ώρα; Στόχοι με νόημα. Λέει η γνωστή λαϊκή αοιδός "τι νόημα έχει η ζωή, αν δεν αξίζει να' μαστέ μαζί", για να δώσει έμφαση στον στόχο του έρωτα και της αγάπης. Άνοιξε τα μάτια και στόχευσε για να απολαύσεις στο μέλλον.
  8. Νους υγιής εν σώματι υγιεί, ενα αρχαίο γνωμικό που λεγόταν, λέγεται και θα λέγεται. Αυτο που οι αρχαίοι ημών προγονοι πάντα έλεγαν και εννοούσαν με αυτό το όμορφο απόφθεγμα είναι "Να έχεις ένα υγιές πνεύμα μέσα σε ένα υγιές σώμα".
  9. Μαθαίνω σημαίνει αγαπώ. Επένδυσε στην συνεχόμενη μάθηση, γιατί αγαπάς τον εαυτό σου. Κάνε τα μειονεκτήματα σου, που μοιάζουν με θεριεμένα κύματα, γαλήνια λίμνη και μετέτρεψε τα σε πλεονεκτήματα.
  10. Γκραν φινάλε. ΑΓΑΠΗ μόνο. Όλοι μας έχουμε κόμπλεξ και ανασφάλειες. Άλλοι περισσότερες, άλλοι λιγότερες. Συνήθως τις αντισταθμίζουμε με τα προτερήματα μας. Πώς προκύπτουν οι ανασφάλειες; Μα φυσικά μέσα από την σύγκριση. Την αυθαίρετη σύγκριση μας με τους άλλους. Πριν συγκριθείς αγάπα τον εαυτό σου. Για να βγεις αλώβητος και δυνατός.

Όπως είπε ο Αμερικανός Αρθρογράφος H.L. Mencken

"Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για το μήκος της ζωής σου, αλλά μπορείς κάτι να κάνεις για το πλάτος και το βάθος της"