ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΤΟΥ MIDCENTURY MODERN STYLE;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΤΟΥ MIDCENTURY MODERN STYLE;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΤΟΥ MIDCENTURY MODERN STYLE;

ΤΟ HOME DECOR ΠΟΥ ΔΕΝΕΙ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΤΟ ΞΥΛΟ ΤΟ ΜΕΤΑΛΟ ΤΟ ΓΥΑΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

20 Απριλίου

To Midcentury Modern Style είναι αναγνωρίσιμο για τις ιδιαίτερες του γραμμές, τα ζωηρά του χρώματα και μοτίβα και το ρετρό στυλ του. Είναι ένα μοναδικό στυλ interior σχεδιασμού που έχει έρθει και πάλι να κοσμήσει τα σπίτια μας, αυτή τη φορά όμως συμπεριλαμβάνει κάποια μοντέρνα στοιχεία.

Ξεκίνησε στα μέσα του 20ού αιώνα και ενσάρκωσε τις ανάγκες εκείνης της εποχής. Το interior design τότε βασίζεται στη λειτουργικότητα και την απλότητα, αξίες και αισθητική που καθρέφτιζε τον κόσμο εκείνη η περίοδος.

Το εσωτερικό των σπιτιών ήταν πιο γραμμικό. Το focal point του σπιτιού τότε ήταν η ίδια η οικογένεια, ο πυρήνας μέσα στον οποίο συνέβαιναν τα πάντα. Έτσι, ο σχεδιασμός των επίπλων αντανακλούσε ακριβώς αυτή τη συνθήκη και δημιουργούσε ένα άνετο περιβάλλον για τη συνύπαρξη των ατόμων μέσα στο σπίτι.

Τι είναι το Midcentury Modern Style;

Το Midcentury Modern Style ενσωματώνει στη διακόσμηση τα κυρίαρχα έπιπλα του 20ου αιώνα - τα απλά, λειτουργικά κομμάτια από ξύλο και τις fine καμπύλες. Είναι μια διακοσμητική τάση που εξελίχθηκε ως απάντηση στο περιβάλλον που άφησε πίσω του ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Οι σχεδιαστές και οι αρχιτέκτονες ήταν πια πρόθυμοι να αναπτύξουν νέες ιδέες.

Οι ιδέες αυτές πάντρευαν τη μαζική παραγωγή και την τεχνολογία του 20ου αιώνα με μια πιο αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον. Κάπως έτσι γεννήθηκε, λοιπόν, αυτή η αισθητική και πιστεύουμε ότι αξίζει να της δώσεις, όχι μόνο μια, αλλά πολλές ευκαιρίες να διαμορφώσει τον χώρο σου.

Πώς ξεκίνησε το Midcentury Modern Style να γίνεται δημοφιλές

Το συγκεκριμένο διακοσμητικό στυλ, όταν πρωτοεμφανίστηκε, ήταν μια ωδή στη λειτουργικότητα. Αυτό εξακολουθεί να είναι βασικός στόχος στη διακόσμηση των σπιτιών του 21ου αιώνα. Τα έπιπλα πολλαπλών χρήσεων ταιριάζουν πλήρως με το ύφος του συγκεκριμένου design. Κάθε κομμάτι εξυπηρετεί έναν σκοπό αλλά ίσως εξυπηρετεί και περισσότερους, αν του δώσεις μια ευκαιρία. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που αγαπήθηκε το συγκεκριμένο trend τόσο πολύ: η δυνατότητα που σου δίνει να αλλάζεις τον χώρο σου όταν αλλάζουν και οι λειτουργίες μέσα σε αυτόν.

Midcentury Modern Style & επιρροές

Ως τάση, το Midcentury Modern Style έχει αναφορές στη σκανδιναβική αισθητική και το γερμανικό Bauhaus. Ο λόγος που το scandi interior μοιάζει αρκετά με το Midcentury Modern Style είναι ότι και οι δύο τάσεις αναπτύχθηκαν την ίδια περίοδο, το ένα στη Σκανδιναβική χερσόνησο και το άλλο στην Αμερική. Οι εμπνευστές τους αλληλοεπηρεάστηκαν σίγουρα και το ένα στυλ μοιάζει να είναι ξαδερφάκι του άλλου: εξίσου υπέροχα όμως και τα δύο.

Διάβασε ακόμα: Japandi Interior: Η πιο καλαίσθητη μινιμαλιστική τάση

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της τάσης;

Τα περισσότερα Midcentury Modern έπιπλα είναι κατασκευασμένα από teak wood. Οι πολλές φυσικές χρωματικές παραλλαγές που έχει το teak wood και η αντοχή του ως υλικό, το κάνουν λειτουργικό για κάθε διακοσμητική επιλογή. Η τριανταφυλλιά και η βελανιδιά χρησιμοποιούνται εξίσου, κυρίως σε τραπέζια, γραφεία και ντουλάπια αποθήκευσης.

Ως διακοσμητικές επιλογές βλέπουμε συχνά ρέπλικες κλασικών επίπλων του 20ου αιώνα. Αλλά η πραγματική μαγεία ενός αυθεντικού Midcentury Modern Styled χώρου εξακολουθεί να βρίσκεται στις αντίκες και τα πραγματικά vintage.

Το ξύλο δεν είναι σε καμία περίπτωση, όμως, το μόνο υλικό της διακοσμητικής αυτής τάσης. Βλέπουμε αρκετά συχνά μέταλλο, γυαλί και βινύλιο, να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό, και να δημιουργούν μια μοναδική φινέτσα. Αυτά τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν αρκετά για τη δημιουργία επίπλων σε καμπύλα σχήματα. Η διάσημη καρέκλα Eames, για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικό αυτής της διακοσμητικής τάσης.

Άλλα μοναδικά σχήματα σε έπιπλα, όπως στρογγυλοί καναπέδες, τραπεζάκια σαλονιού και πολυθρόνες σε ακανόνιστα σχήματα έδωσαν στο Midcentury Modern trend τη μοναδικότητά του.

Το χρώμα είναι επίσης βασικό συστατικό του στυλ του 20ού αιώνα. Η χρήση του χρώματος στη διακόσμηση έγινε με τρόπους που δεν βλέπαμε πιο πριν. Ένα έπιπλο μπορούσε πια να ξεχωρίσει σε ένα δωμάτιο ή ακόμα και να φανεί τολμηρά εκκεντρικό. Μια νέα διάσταση για τη διακόσμηση είχε μόλις ανοίξει!

5 tips για να ακολουθήσεις την τάση

1. Δώσε έμφαση στα ξύλινα έπιπλα: Το ξύλο είναι ο πυρήνας του Midcentury Modern Style. Επίλεξε ένα έπιπλο από ξύλο και δημιούργησε μετά μια ιστορία με χρώμα και φως γύρω του.

2. Θυμήσου τις διαφορές του σήμερα με το χθες: Τον 20ό αιώνα η λειτουργικότητα είχε άλλη σημασία από τη σημερινή. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και για να καταφέρεις να τοποθετήσεις όλες τις συσκευές και τα gadgets σου σε ένα έπιπλο προηγούμενου αιώνα, θα πρέπει να κάνεις τους υπολογισμούς σου.

3. Αγκάλιασε τις αντιθέσεις: Κάνε το εσωτερικό του χώρου σου ενδιαφέρον, παίζοντας με διαφορετικά χρώματα και υλικά. Αν σου αρέσει η πολυφωνία με την ευρεία έννοια, αυτή η τάση είναι σίγουρα για σένα.

4. Σεβάσου την αντίκα και το vintage: Αν έχεις επιλέξει να τοποθετήσεις αυθεντικές αντίκες και vintage αντικείμενα στον χώρο σου, δείξε τον απαραίτητο σεβασμό στα έπιπλα αυτά. Συντήρησέ τα σωστά και φέρσου τους με το γάντι. Άλλωστε τα έχουν τα χρονάκια τους και τους αξίζει σεβασμός μόνο και μόνο γι’ αυτό.

5. Μην αφήνεις πίσω τη λειτουργικότητα του σπιτιού σου: Δεν χρειάζεται να τοποθετήσεις ένα βαρύ έπιπλο στο σπίτι απλά και μόνο για να προκαλέσει τον θαυμασμό. Η όλη έμπνευση του Midcentury Modern Style έρχεται από τη λειτουργικότητα. Αν ένα έπιπλο ή αντικείμενο δεν είναι λειτουργικό για τη ρουτίνα σου στο σπίτι, σημαίνει ότι ίσως δεν είναι τελικά το κατάλληλο.