ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΑ READY TO DRINK Ή ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΕΤΟΙΜΑ COCKTAILS
ΤΑ READY TO DRINK Ή ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΕΤΟΙΜΑ COCKTAILS

ΤΑ READY TO DRINK Ή ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΕΤΟΙΜΑ COCKTAILS

RTD'S - ΤΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ ΣΑΝ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΣΤΕΚΙ

31 Μαΐου

Πώς θα σου φαινόταν να μην έχεις κανονίσει να βγεις, αλλά να μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου cocktail σε γυάλινο μπουκάλι ή σε αλουμινένιο κουτάκι, όπως ακριβώς το πίνεις στο στέκι σου, χωρίς η γεύση του να παρεκκλίνει καθόλου; Ε, ναι λοιπόν, αυτό μπορείς να το έχεις με τα εμφιαλωμένα έτοιμα cocktails, ή αλλιώς τα ready-to-drink!

Τι είναι τα εμφιαλωμένα έτοιμα cocktails;

Σίγουρα θα έχουν πέσει στην αντίληψή σου σε κάποια κάβα ή ενώ έκανες τα καθημερινά σου ψώνια και τριγύριζες στο διάδρομο με τα spirits. Αυτά είναι συνήθως γνωστά με τον όρο "Ready to Drink" και είναι όντως έτοιμα να καταναλωθούν βάζοντάς τα απλά σε ένα ποτήρι με πάγο ή και σκέτα. Τα "Ready To Drink" έχουν κατακλύσει την αγορά με ετικέτες από γνωστές εταιρείες ποτών και τα βρίσκεις, είτε σε γυάλινη συσκευασία, είτε σε κουτάκι αλουμινίου.

Ωστόσο, υπάρχουν "συνταγές" κλασικές, πειραγμένες ή signature συνδυάζοντας τεχνικές, συστατικά και τρόπους σερβιρίσματος, βγαλμένες από τα εργαστήρια κάποιων ψαγμένων bars, εμφιαλωμένες και έτοιμες για κατανάλωση.


Πότε πρωτοεμφανίστηκαν τα εμφιαλωμένα cocktails;

Το ότι σήμερα μπορείς να τα βρεις σχεδόν παντού δεν σημαίνει ότι είναι κάτι καινούργιο. Τα RTD's στην πραγματικότητα είναι μάλλον αρχαία και χρονολογούνται από την εποχή της μπριγιαντίνης και της καλτσοδέτας, αν κρατήσεις στο μυαλό σου ότι το πρώτο παρασκευασμένο κοκτέιλ πωλήθηκε εμπορικά στα τέλη του 1800. Μια σχετική ιστορία έχει ως εξής: οι αδερφοί Heublein ήταν ιδιοκτήτες ενός φανταχτερού ξενοδοχείου στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ και τους ζητήθηκε να εμφιαλώσουν Martinis και Manhattans για το καλοκαιρινό πικνίκ της Αμερικάνικης Εθνοφρουράς. Το πικνίκ ακυρώθηκε δύο φορές λόγω καιρού. Μετά από μερικές εβδομάδες τα αδέρφια αποφάσισαν ότι τα μπουκάλια έπρεπε να πεταχτούν. Ένας ηρωικός και περίεργος μπάρμαν δοκίμασε το από τόσες εβδομάδες συσκευασμένο ποτό και ανακάλυψε ότι ήταν ακόμα πολύ νόστιμο!
Ενημέρωσε τα αφεντικά του και έτσι μια ιδέα γεννήθηκε. Το 1892 τα αδέρφια Heublein κυκλοφόρησαν τη σειρά εμφιαλωμένων ποτών Club Cocktail που σαν ιδέα θα διαρκούσε πολύ περισσότερο από το ξενοδοχείο. Θα επιβίωνε ακόμη και από την Ποτοαπαγόρευση! Σίγουρα σε αυτήν την εξέλιξη βοήθησε το ότι χρόνια νωρίτερα τα μέσα επικοινωνίας της εποχής είχαν αναφερθεί στα εμφιαλωμένα κοκτέιλ ως κάτι νέο. Οι έξυπνοι Heubleins κατάλαβαν την ευκαιρία που προέκυψε και την υλοποίησαν σαν επιχειρηματική καινοτομία.

heublin-ads20.jpg


Μετά την άρση της Ποτοαπαγόρευσης ήρθε η εντυπωσιακή εποχή του Cocktail Lounge στα μέσα του 20ου αιώνα. Εδώ θα μπορούσες να παραγγείλεις περίπλοκα ποτά, όπως το -vintage για εμάς- Pink Squirrel με συστατικά τα λικέρ Crème de Noyaux και Crème de Cacao, μαζί με πλούσια κρέμα και τριμμένο μοσχοκάρυδο. Η ιδέα των παρασκευασμένων κοκτέιλ σε συσκευασία υποστηρίχτηκε από την τεχνολογία τη δεκαετία του 1960, όταν οι κατασκευαστές κονσερβών επινόησαν μια διαδικασία για την παραγωγή συσκευασιών επενδεδυμένων με πλαστικό, έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται η γεύση στα ποτά. Ο Jim Beam κυκλοφόρησε ένα εμφιαλωμένο Manhattan, ένα Whisky Sour και ένα Old-Fashioned. Ο Bacardi βγήκε στην αγορά με ένα Daiquiri. 

Τα εμφιαλωμένα έτοιμα cocktails του σήμερα

Γιατί να τα δοκιμάσεις;

  1. Ένα cocktail είναι αποτέλεσμα γνώσης, τέχνης και επιστήμης. Για να φτάσει όμως να έχει υψηλό επίπεδο απαιτεί φαντασία, ακρίβεια και πρακτική. Άρα, το δύσκολο κομμάτι το κάνει αυτός που γνωρίζει πώς να το κάνει σωστά, δηλαδή ένας επαγγελματίας!
  2. Μπορείς να το αγοράσεις και να το μεταφέρεις για να το απολαύσεις όποια στιγμή και όπου θέλεις!
  3. Έχει τη σταθερή γεύση που αγαπάς!

Φτιαγμένα με πολλή αγάπη στα εργαστήρια των πιο ψαγμένων μπαρς, τα εμφιαλωμένα cocktails του σήμερα έχουν δημιουργηθεί από μερικούς από τους καλύτερους μπάρμαν του χώρου που βρίσκουν μια διέξοδο για να εφαρμόσουν τη γνώση, τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους. Μετά από πολλά πειράματα και επαναλαμβανόμενες δοκιμές, οι bartenders συχνά εφαρμόζουν τεχνικές που σε κάποιον ίσως ακούγονται πρωτόγνωρες, όπως το Rotovap, το Sous Vides και τη μέθοδο της Φυγόκεντρου, αλλά και άλλες που πραγματικά αναβαθμίζουν και απογειώνουν το τελικό αποτέλεσμα, δημιουργούν ένα πολύ ΝΟΣΤΙΜΟ cocktail. 


Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εμφιαλωμένο Martini από την ομάδα στο Connaught Hotel του Λονδίνου, το μπαρ του οποίου βρέθηκε στην πρώτη θέση τα 2 τελευταία χρόνια στα βραβεία του World's 50 Best Bars. Ο Agostino Perrone και η ομάδα του που είναι διάσημοι για το Perfect Martini τους, σκέφτηκαν να κλείσουν σε μπουκάλι το τόσο δημοφιλές cocktail τους. Και το ίδιο σκεφτήκανε και για το Negroni τους! Γιατί το έκαναν;


Ο ίδιος ο Agostino Perrone σε ερώτηση που του έκανε η ομάδα του FineBeing και ο Γιώτης Αγγελίδης απαντά:

"Αρχικά ήταν μία απόφαση η οποία πάρθηκε εξαιτίας της κατάστασης και της δυναμικής. Θέλαμε οι πελάτες του μπαρ να μπορούν να γευτούν και να ζήσουν την εμπειρία του εμβληματικού Martini ακόμα και στο σπίτι τους, ακόμα και όταν δεν μπορούσαμε να τους το σερβίρουμε με το χαμόγελό μας μπροστά τους. Έτσι αποφασίσαμε να συνεχίσουμε γιατί καταλάβαμε ότι η εμφιάλωση του Connaught Martini είναι μία επέκταση της εμπειρίας στο μπαρ.
Η ζήτηση ήταν μεγάλη ακόμα και όταν ξανά ανοίξαμε γιατί ενώ ο κόσμος απολάμβανε το κοκτέιλ μαζί μας, θα μπορούσε να το πάρει ως δώρο για τον εαυτό του, ως ενθύμιο και να το γευτεί από την άνεση του σπιτιού του σε κάποια ιδιαίτερη στιγμή για την οποία το δημιουργήσαμε εμείς για αυτόν".


Έτσι μπορείς, αν βρεθείς στο Λονδίνο, να αποκτήσεις ένα μπουκάλι με το Perfect Martini φτιαγμένο από το καλύτερο μπαρ του κόσμου και το να απολαύσεις οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Πού βρίσκεις εμφιαλωμένα cocktails στην Ελλάδα; 

Βέβαια, αν το Λονδίνο είναι κάπως μακριά, και εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν bartenders που δεν υστερούν σε γνώσεις, δημιουργικότητα και καινοτομία. Έτσι, το δικό μας Clumsies που βρίσκεται στην 4η θέση του World's 50 Best Bars και το δικό μας Baba au Rum που βρίσκεται στη 14η θέση μπορούν να σου προτείνουν κάτι αντίστοιχο. Τι έκαναν τα παιδιά του Clumsies; Καταλήξανε στο ποια είναι τα 5 best sellers cocktails τους, τα ραφινάρανε και τα εμφιαλώσανε σε μπουκάλι. Το ίδιο εφαρμόσανε και για άλλα δύο που τα προσφέρουν σε κουτάκι.

Από την άλλη, το Baba φύλαξε τη μυστική συνταγή του για το δικό του Twist Negroni, το έκλεισε σε μία γυάλινη φιάλη και έτσι έδωσε την ευκαιρία στους φίλους του να το απολαύσουν όποτε εκείνοι το θελήσουν.

Ενδεικτικά bars που κάνουνε εξαιρετική δουλειά στα εργαστήριά τους είναι το Mr Fox και το πολύ καινούργιο Line και αν ανέβεις στη Θεσσαλονίκη ψάξε για το Blue Cup και το Speakeasy Floor, τον Γορίλα και το Βογατσικού 3. Φυσικά υπάρχουν και πολλά ακόμη σε άλλες πόλεις και στα νησιά που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις!

Αυτό που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι απλά να κατασταλάξεις στο ποια είναι η δική σου αγαπημένη συνταγή κοκτέιλ και να την αναζητήσεις σε μπουκάλι για να την πάρεις μαζί σου και να την απολαύσεις, είτε στο σπίτι σου, είτε αλλού. Και πάντα υπεύθυνα!

Photo Credits @leonardo_filippini