ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

9+1 ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ

25 Ιανουαρίου

Η εποχή που το malt whisky ήταν για λίγους, έχει περάσει. Ο κόσμος πίνει malt whisky όλο το χρόνο ακόμα και μέσα στο κοκτέιλ του, αναζητά, εξερευνεί, ανακαλύπτει. Τα αποστακτήρια πειραματίζονται και διαφοροποιούν τις εμφιαλώσεις τους. Νέοι, παλιοί ιδιοκτήτες αποστακτηρίων έρχονται στο προσκήνιο με πολλές φιλοδοξίες.

Ποια είναι όμως τα νέα αποστακτήρια, οι μύθοι του παρελθόντος και τα ονόματα που χάθηκαν στη πάροδο των χρόνων και θεωρούνται φαντάσματα;

9+1 Αποστακτήρια 

1.Port Ellen

Το 1824 ανοίγει για πρώτη φορα, στη συνέχεια κατεδαφίζεται και το 1934 ξαναχτίζεται, ενώ επαναλειτουργεί τη δεκαετία του 1960 για να κλείσει το 1983. Μετά από 35 χρόνια λοιπόν το μυθικό αποστακτήριο στη νότια ακτή του Islay ανακαινίζει και επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του. Παραδοσιακά κτίρια και σύγχρονες εγκαταστάσεις απαρτίζουν το νέο αποστακτήριο, να δούμε και τιμές!


2. Rosebank

Η εταιρεία Ian Macleod Distillers στο τιμόνι του αποστακτηρίου που βρίσκεται στις όχθες του Forth & Clyde, απο το 2019 εχει εξασφαλίσει την άδεια ανάπλασης του Rosebank και φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσει ξανά.

Ένα συγκρότημα, που πέρασε πολλές περιπέτειες και αμφισβητήσεις ώσπου το 1993 το έκλεισε οριστικά η εταιρεία UDV, είναι έτοιμο να μας ξανασυστηθεί και να μας αποκαλύψει γιατί έχει το προσωνύμιο King of the Lowlands.


3. Elixir Distillery

Η Μέκκα του whisky! Το Islay πρόκειται να αποκτήσει νέο αποστακτήριο, οι συνιδρυτές των Elixir Distillers Sukhinder και Rajbir Singh από το Φεβρουάριο του 2021 σχεδιάζουν ένα σύγχρονο αποστακτήριο με πολλούς νεωτερισμούς. Ένα πολλαπλών χρήσεων κέντρο εκπαίδευσης, ένα κέντρο επισκεπτών και φυσικά τα διάσημα malting floors είναι μερικά από αυτά που θα δούμε στο αποστακτήριο της Νότιας Ακτής.


4. Dunphail

Στα Highlands η ομάδα του Bimber Distillery κατέθεσε πρόταση (εξετάζεται επί του παρόντος) για ένα μικρό αποστακτήριο σε μια μικρή φάρμα.

Παραδοσιακός κλίβανος, malting floor, ένα κέντρο επισκεπτών και παραγωγή μόνο με τοπικά κριθάρια συνθέτουν ένα αποστακτήριο που θα φτιάχνει ουίσκι χωρίς στυλ τύρφης, με γεμάτο σώμα και φρούτα. Περιμένουμε λοιπόν την έγκριση για να δούμε το νέο... φρούτο!


5. Lochlea

Το Lochlea Farm βρίσκεται στο Tobolton, ένα ολοκαίνουριο αποστακτήριο με αποθήκες παλαίωσης και κέντρο επισκεπτών, που έχουν σκοπό να συμβάλλουν στην παραγωγή ουίσκι της περιοχής του Ayrshire και να βοηθήσουν στη τόνωση του τουρισμού.

Ήδη στο ποτήρι μας έχουμε μια ιδέα για το προϊόν τους και το αποτέλεσμα μάς έχει ενθουσιάσει.


6. Brora

Το 2018 το Highland Council εγκρίνει τις εργασίες αποξήλωσης του ιστορικού αποστακτηρίου που ιδρύθηκε το 1819, γνωστό με το όνομα Clynelish, που αργότερα ως Brora έκλεισε οριστικά το 1983.

Η εταιρεία Diageo τώρα χτίζει ένα αποστακτήριο από την αρχή στα πρότυπα του παλιού με ανακατασκευασμένους αποστακτήρες σε ένα πρόγραμμα αξίας 35 εκατομμύρια λιρών (Brora-Port Ellen). Όποιος έχει δοκιμάσει τα παλιά ουίσκι, ξέρει τι να περιμένει! (θέλω!!)


7.8 Doors Distillery 

Το βορειότερο αποστακτήριο της ηπειρωτικής Σκωτίας (μην μπερδευόμαστε ηπειρωτικής λέμε) με δικιά του γεώτρηση και θέα στο Penthaland Firth θα μας ξεναγήσει στην θαλάσσια ομίχλη, στο περίφημο Ocean Spray και θα μας συστήσει στα δροσερά κλίματα της Σκωτίας. Ενα έργο 1 εκατομμυρίου λιρών θα επιφέρει το πρώτο αποστακτήριο στο χωριό Caithness από το 1837. Whisky From the Edge!


8. Eden Mill St. Andrews

Ένα αποστακτήριο εντός της Πανεπιστημιούπολης St. Andrews που θα χρησιμοποιεί για την ισχύ και τη θερμότητα των αποστακτήρων ένα τοπικό δίκτυο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που προέρχεται από ηλιακά πάνελς και από εγκαταστάσεις βιομάζας. Το εγχείρημα των 10 εκατομυρίων λιρών θα παράγει single malt whisky με αποτύπωμα ουδέτερου άνθρακα.

Δεν ξέρω τι άποψη εχει ο Gordon Ramsay...


9. Isle of Barra

Το στοίχημα του αποστακτηρίου να συγκεντρώσει πέντε εκατομμύρια λίρες απο ιδιώτες, επενδυτές και από την πώληση βαρελιών ουίσκι είναι κοντά.

Προς το παρόν ένα gin, το Barra Atlantic Gin αντιπροσωπεύει το αποστακτήριο BARRA που θα έχει δυνατότητα παραγωγής ενός τόνου single malt whisky. Νόστιμο το gin…άκι!

Τώρα αν σου λέει κάτι ο τίτλος "whisky galore" φτιάξε ατμόσφαιρα!


10. Boann Distillery

Η περιοχή είχε 18 αποστακτήρια το 1774. Σήμερα έχουμε την επιστροφή της Drogheda στην απόσταξη μετά απο 160 χρόνια μέσω της Boann Disrtillery. 
Ιρλανδικά ουίσκι, τζιν και μια καινούρια ζυθοποιία θα είναι οι βασικές δραστηριότητες αυτού του νέου εγχειρήματος που υποστηρίζεται από την Enterprise Ireland.
Μέσα σε αυτό το οικογενειακό αποστακτήριο που είναι μέλος της Origin Green IRELAND γίνεται κάθετη παραγωγή από το άλεσμα, την πολτοποίηση, την απόσταξη μέχρι και την εμφιάλωση...Φύγαμε για Drogheda! Άραγε βρήκαμε το νέο Trend της Ιρλανδίας;


Editor's Tip: "Ο νεός είνα ωραίος, αλλά και ο παλιός αλλιώς"...λέει ένα ρητό. Αν μου έλεγες να ποντάρω, νομίζω θα διάλεγα το Rosebank!

Να απολαμβάνεις υπεύθυνα!

Πηγές

thespiritsbusiness.com

boanndistillery.ie

foodanddrink.scotsman.com