ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ BALI;
ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ BALI;

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ BALI;

UBUD KAI NUSA DUA ΟΙ ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

26 Ιουλίου

Στο Bali θα κάνεις ένα ταξίδι ζωής και εσωτερικής αναζήτησης σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι ζουν φτωχικά, κάποιες φορές με τα απαραίτητα, απόλυτα εναρμονισμένοι με το φυσικό περιβάλλον, πιστοί στις αξίες και στις παραδόσεις τους. Αυτή η ενέργεια που υπάρχει στο νησί και που δεν προσδιορίζεται, ίσως να κρύβεται στην απλότητα και στην πίστη. Οι αντιθέσεις στο Νησί των Θεών πλούσιες, ειδικά στις περιοχές του Ubud και της Nusa Dua.

Τι θα δεις στην περιοχή της Ubud;

Η πόλη

Την ομορφιά της Ubud που βρίσκεται στα ορεινά του Bali την περιγράφεις δύσκολα, οι αντιθέσεις των εικόνων σε ξαφνιάζουν από την πρώτη στιγμή. Είναι η πόλη με τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη, την άναρχη δόμηση και τη χαοτική κίνηση στους δρόμους.

Φορτηγά, κορναρίσματα, άνθρωποι φορτωμένοι πάνω σε δίτροχα μαζί με τα εμπορεύματα, μικροπωλητές, δρόμοι χωρίς φανάρια, χωρίς σήμανση και ξαφνικά κάποιος αναλαμβάνει χρέη τροχονόμου και όλα λειτουργούν χωρίς φωνές, με καλή διάθεση.

Το βράδυ οι περισσότεροι δρόμοι είναι ελάχιστα φωτισμένοι, χρειάζεσαι φακό για να μετακινηθείς περπατώντας, όλο αυτό κατά περίεργο τρόπο λειτουργεί σαν μέρος μιας hippie διάθεσης και Zen μαγείας. Οι κάτοικοι είναι κυρίως ινδουιστές, πιστεύουν στο κάρμα, δηλαδή στο ότι αυτό που έκανε κάποιος στο παρελθόν θα επηρεάσει το μέλλον του.

Η βαθιά πνευματικότητα στο Bali

Τουριστικό προϊόν είναι όλη αυτή η πνευματικότητα του νησιού, η δυνατότητα διαλογισμού και μαθημάτων yoga και η βαθιά χαλάρωση που προσφέρει μια πρακτική μασάζ. Οι τελετές και οι προσφορές στους θεούς είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας. Στο canang sari, ένα καλαθάκι από μπαμπού βάζουν καραμέλες, λουλούδια, μπισκότα, αρωματικά sticks, τσιγάρα για τους ορατούς και αόρατους θεούς, καλούς και κακούς. Είναι τοποθετημένα παντού, σε κάθε γωνιά, σε κάθε ναό, στην άμμο, στα μαγαζιά, στις στάσεις, πάνω στα αυτοκίνητα.

Τα καλάθια canang sari για τις τελετές
Credits: @traveleraspects/Τα καλάθια canang sari για τις τελετές

Συχνά βρίσκεσαι να συμμετέχεις σε μια θρησκευτική πομπή. Γυναίκες ντυμένες με πανέμορφες παραδοσιακές στολές, καλάθια με φρούτα στο κεφάλι, τριχωτά barron και παιδιά περνούν από μπροστά σου και εξαφανίζονται στη στιγμή. Κίτρινα χρυσάνθεμα σε καλωσορίζουν στις εισόδους μαζί με πλουμέριες, το ιερό λουλούδι του νησιού, το φορούν οι γυναίκες στο αυτί και μοσχοβολά η νύχτα.

Το Tirta Empul είναι ένας ιερός ναός αφιερωμένος στο θεό Βισνού, οι πιστοί έρχονται στις πηγές του για να εξαγνίσουν με το ευλογημένο νερό το σώμα, το πνεύμα και τη ψυχή. Κάθε κάτοικος του νησιού πρέπει να 'ρθει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του εδώ.

Η εξάγνιση στο Ναό της Μητέρας
Credits: @traveleraspects/Η εξάγνιση στο Ναό της Μητέρας
Στο ναό Tirta Empul
Credits: @traveleraspects/Στο ναό Goa Gajah
bali-traveleraspects-4-VdKOD.JPG
Credits: @traveleraspects/Ναός Desa Pacraman

Τα χωριά της υπαίθρου και οι ορυζώνες

Στα χωριά της υπαίθρου δεν θα βρεις τουρίστες, μόνο χαμόγελα ντόπιων να σε καλωσορίζουν με συστολή. Η ευγένεια της ψυχής αυτών των ανθρώπων είναι συγκινητική. Η περιοχή είναι γεμάτη φυτείες καφέ, σοκολάτας, τσαγιού καθώς και καλλιέργειες εξωτικών φρούτων και λουλουδιών. Επισκέψου μια φυτεία με προϊόντα οργανικής καλλιέργειας και αγόρασε υπέροχο τσάι από τζίντζερ η λεμονόχορτο.

Η ύπαιθρος στην Ubud
Credits: @traveleraspects/Η ύπαιθρος στην Ubud
Οι φυτείες καφέ στο Bali
Credits: @traveleraspects/Οι φυτείες καφέ στο Bali

Οι ορυζώνες αναγνωρισμένοι ως πολιτιστικό τοπίο της Unesco αποδεικνύουν πόσο οι κάτοικοι αγαπούν και σέβονται τη γη τους. Οι καλύτεροι βρίσκονται πέρα από το τουριστικό χάρτη, στη διαδρομή για τα πανέμορφα χωριά της περιοχής Kindamani. Όσο ανεβαίνεις σε υψόμετρο τόσο το τοπίο αποκτά μια μυσταγωγία, η ομίχλη κρατά μια στιγμή και η ξαφνική μπόρα κάνει τα χρώματα και τις μυρωδιές πιο έντονα.

Το απόλυτο πράσινο φωτίζεται από κατακόκκινους ιβίσκους, φοίνικες, καφεόδεντρα και οργιώδη βλάστηση.

Οι ορυζώνες στην Ubud
Credits: @traveleraspects/Οι ορυζώνες στην Ubud
Οι ορυζώνες στην Ubud
Credits: @traveleraspects/Οι ορυζώνες στην Ubud
Η βλάστηση στην Ubud
Credits: @traveleraspects/Η βλάστηση στην Ubud

Τα ηφαίστεια και οι Ναοί

H οδήγηση στην περιοχή των ηφαιστείων είναι ιδιαίτερα ανηφορική, με την πρώτη εικόνα του ενεργού Gunung Agung νιώθεις δέος! Ιερό βουνό για τους κατοίκους, ο ομφαλός του κόσμου. Στους πρόποδες του βρίσκεται ο σπουδαιότερος και ιερότερος ναός του νησιού, ο Pura Besakih, ο Ναός της Μητέρας. Χτισμένος σε υψόμετρο 1000 μέτρων, 1000 περίπου ετών με εκπληκτική θέα από την κορυφή του. Έμεινε όρθιος από τη λάβα που έκαψε τα πάντα το 1963, γαλήνιο μέρος με ήχους από γκόνγκ και καπνούς από αρωματικά στικ που συνοδεύουν τις τελετές.

Το ηφαίστειο Gunung Agung
Credits: @traveleraspects/Το ηφαίστειο Gunung Agung
Ο Ναός της Μητέρας
Credits: @traveleraspects/Ο Ναός της Μητέρας

Μια ώρα περίπου μετά το χωριό Besakih φτάνεις στο Kintamani με το όρος Batur και τη θέα στην υπέροχη λίμνη. Ο συνωστισμός λεωφορείων και ανθρώπων μεγάλος, το ηφαίστειο και η περιοχή σκεπασμένη με πυκνή ομίχλη, μέσα σε λίγα λεπτά ο ουρανός καθαρίζει και η θέα στη καλντέρα μοιάζει εντυπωσιακή. Αυτό το κομμάτι είναι το πιο όμορφο του νησιού και το λιγότερο τουριστικό  στην άλλη του πλευρά υπάρχει να δεις το τροπικό δάσος των πιθήκων με 700 περίπου μακάκους όλων των ηλικιών και το Goa Gajah, μια μικρή σπηλιά δίπλα στον ποταμό Petanu με όμορφα σημεία διαλογισμού. Το sarong είναι υποχρεωτικό για την είσοδο στους ναούς.

balitraveleraspects.JPG
Credits: @traveleraspects

Ναός στο Monkey Forest
Credits: @traveleraspects/Ναός στο Monkey Forest

Το δάσος με τους μακάκους
Credits: @traveleraspects/Το δάσος με τους μακάκους

Στο Ναό Goa Gajah
Credits: @traveleraspects/Στο Ναό Goa Gajah
ubudbali.JPG
Credits: @traveleraspects


Το φαγητό

Το φαγητό είναι επίσης ένα καλός λόγος για να επισκεφτείς το Μπαλί. Η κουζίνα είναι ινδονησιακή, πολλά λαχανικά  χόρτα, φρούτα, ρύζι φυσικά, κρέας, ψάρι και άφθονο τσίλι. Αγαπημένο φρούτο το γευστικό salak, το φρούτο του φιδιού που εξαιτίας της φολιδωτής του φλούδας μοιάζει με δέρμα φιδιού.

Η περιοχή Nusa Dua

Στη Nusa Dua που είναι περιφραγμένη και με ελέγχους παντού νιώθεις σα να περνάς τα σύνορα για μια άλλη χώρα. Εδώ θα βρεις τις μεγαλύτερες και ακριβότερες ξενοδοχειακές αλυσίδες, ένας άλλος κόσμος φτιαγμένος για τον τουρίστα, αποκομμένος από το υπόλοιπο νησί, σχεδόν άβατος για τους ντόπιους. Μένοντας εδώ αποκομίζεις μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή της ενδοχώρας.

Οι παραλίες πολλές, προσφέρονται για οικογένειες με μικρά παιδιά. Κοραλλιογενείς ύφαλοι κρατούν τα μεγάλα κύματα μακριά σαν ένας προστατευτικός μανδύας. Η θάλασσα ζεστή και η άμμος απαλή σα πούδρα. Τα ρεύματα σε τραβούν στην ακτή και αλλάζουν κατεύθυνση, δυσκολεύοντας την κολύμβηση. Ο βυθός πλούσιος σε ψάρια και κοράλλια. Το surfing και η κατάδυση είναι τα sport που αξίζει να δοκιμάσεις καθώς λειτουργούν οργανωμένα κέντρα εκμάθησης θαλασσίων σπορ.

Η παραλία της Nusa Dua
Credits: @traveleraspects/Η παραλία της Nusa Dua
Στον ουρανό της Nusa Dua
Credits: @traveleraspects/Στον ουρανό της Nusa Dua
Editor's Travel Tips

Το ταξίδι για το Bali είναι μακρινό και πολύωρο, διάλεξε μια μεγάλη και αξιόπιστη αεροπορική εταιρία. Οι καλύτεροι μήνες είναι αυτοί που δε βρέχει συχνά, ο Μάιος, ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος. Τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο είναι ο μεγαλύτερος συνωστισμός, οι τιμές ανεβαίνουν και η ποιότητα των υπηρεσιών χαμηλώνει εντυπωσιακά. Το μεγαλύτερο κόστος αφορά τα εισιτήρια, τα υπόλοιπα είναι φθηνότερα συγκριτικά με Ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Για τη μετακίνηση προτείνω να νοικιάσεις αυτοκίνητο με ντόπιο οδηγό. Ο Μάντε, ο δικός μου ξεναγός στο νησί- δεν έχει φύγει ποτέ από το Μπαλί, ούτε γνωρίζει που βρίσκεται η χώρα μου- κάθε πρωί με χαιρετούσε με "Om Swastyastu", σημαίνει "γειά σου", ένωνε τις παλάμες και έσκυβε διακριτικά.

Το ταξίδι στο Νησί των Θεών ίσως να μην σου αλλάξει τη ζωή, θα είναι όμως η αρχή για να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο ενδεχομένως για πάντα!