ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

18 Μαΐου
Η Αστυπάλαια, το νησί σε σχήμα πεταλούδας με τη μποέμ διάθεση που μοιάζει με Κυκλαδονήσι αλλά ανήκει στα Δωδεκάνησα, έχει άσπρα σπίτια με μπλε πόρτες και βασιλικούς στα παράθυρα. H χώρα του υπέροχη, να μην μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της, καθώς σε κοιτάζει από ψηλά! Η πιο γραφική της βόλτα είναι δυτικά από το κάστρο, από το Δημαρχείο έως την εκκλησία της Πορταΐτισσας. Πάμε να την κάνουμε μαζί!

Χώρα της Αστυπάλαιας
Credits: @traveleraspect/χώρα της Αστυπάλαιας

Η χώρα της Αστυπάλαιας
Credits: @traveleraspects/χώρα Αστυπάλαιας
Χώρα Αστυπάλαιας
Credits: @traveleraspects/χώρα Αστυπάλαιας

Τι θα δεις στην Αστυπάλαια;

Η Χώρα

Η χώρα είναι η καρδιά του νησιού. Όλα αρχίζουν με έναν ελληνικό σε ένα παραδοσιακό καφενείο της πλατείας, και τελειώνουν με κοκτέιλ στο μικρό μπαράκι του κάστρου.

Μπαράκι στο κάστρο της Αστυπάλαιας
Credits: @traveleraspects/Μπαρ στο κάστρο

Θέα από το μπαράκι στο κάστρο της Αστυπάλαιας
Credits: @traveleraspects/Μπαρ στο κάστρο
Το βενετσιάνικο κάστρο των Querini ξεχωρίζει στο βράχο με 2 εκκλησίες, υπέροχα συντηρημένες στην εσωτερική του αυλή του Αγίου Γεωργίου κτισμένη το 1790, με εντυπωσιακό το ξυλόγλυπτο τέμπλο και την Παναγιά του Κάστρου μεταγενέστερη του 18ου αιώνα. Τα υπόλοιπα κτίσματα γκρεμίστηκαν το 1956 από σεισμό. Η θέα είναι πανοραμική και αν έρθεις πρωί, θα απολαύσεις την ησυχία του κάστρου και το γαλάζιο του Αιγαίου να απλώνεται μπροστά σου.

Η θέα από το κάστρο των Querini
Credits: @traveleraspects/Η θέα από το κάστρο των Querini
Η θέα από το Κάστρο
Credits: @traveleraspects/Η θέα από το Κάστρο
Στους μύλους θα καταλήγεις όπου και να μένεις, εδώ δίνονται όλα τα ραντεβού και αποφασίζονται οι εξορμήσεις στις παραλίες ανάλογα από "που φυσάει", αναζητώντας απανεμιά. Από τους 12 μύλους που είχε το νησί σήμερα σώζονται οι 8, και θα τους δεις να φιγουράρουν σε όλες τις φωτογραφίες και τα τουριστικά σουβενίρ. Οι σκεπές και η ανέμη τους περιστρέφονταν ανάλογα με την διεύθυνση των ανέμων, όταν οι Αστυπαλιώτες έφερναν το σιτάρι για το άλεσμα.

Οι μύλοι της Αστυπάλαιας
Credits: @traveleraspects/Οι μύλοι της Αστυπάλαιας

Σήμερα ένας μύλος λειτουργεί ως τουριστικό γραφείο δίνοντας χάρτες και πληροφορίες για τα αξιοθέατα, και ένας άλλος έχει μετατραπεί σε μια βιβλιοθήκη που σαν αυτή δεν έχεις ξαναδεί και φιλοξενεί κυρίως ξένες μεταφράσεις. Τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια στα σκαλιά της παίζουν αυτοσχέδιες μπάντες και ανακατεύονται τα γέλια και οι παρέες με μουσικές.

Το βιβλιοπωλείο μέσα στον Μύλο
Credits: @traveleraspects/Το βιβλιοπωλείο μέσα στον Μύλο

Ποιες παραλίες να δεις στην Αστυπάλαια;

Βάτσες και Καμινάκια διεκδικούν τον τίτλο της καλύτερης παραλίας του νησιού και της πιο δύσκολα προσεγγίσιμης θα έλεγα, αφού και στις δυο φτάνεις από δύσκολο χωματόδρομο. Στον Άγιο Κωνσταντίνο θα έρθεις για να φωτογραφηθείς στην εκκλησία με το υπέροχο καμπαναριό, για την σκιά στα αλμυρίκια, φυσικά για να κολυμπήσεις, αλλά και για την καλύτερη θέα στο κάστρο της χώρας.

Παραλία Άγιου Κωνσταντίνου
Credits: @traveleraspects/παραλία Άγιου Κωνσταντίνου

Επίσης περιζήτητες, το Λιβάδι και ο Πέρα Γιαλός. Αγαπημένη δική μου οι Βάτσες, για την άγρια ομορφιά της διαδρομής που θυμίζει φαρ ουέστ και τη μυρωδιά της ρίγανης. Πάρε μάσκα και βατραχοπέδιλα και ετοιμάσου να κολυμπήσεις σε πεντακάθαρα βαθιά νερά με θέα τους απότομους βράχους και τα αγριοκάτσικα!

Η παραλία Βάτσες
Credits: @traveleraspects/παραλία Βάτσες

Η παραλία όμως για την τελευταία βουτιά της ημέρας, στη καλύτερη δύση του ηλίου, είναι ο Άγιος Βασίλειος δίπλα στο Λιβάδι. Δε θα βρεις σχεδόν ποτέ κόσμο, ούτε τον Αύγουστο.

Παραλία Αγίου Βασιλείου
Credits: @traveleraspects/παραλία Αγίου Βασιλείου

Η Μαλτεζάνα ή Ανάληψη που θα συναντήσεις, είναι ο δεύτερος μεγάλος οικισμός. Γεμάτη περιβόλια και καλλιέργειες και λιγότερο ανεπτυγμένη τουριστικά. Τα ρηχά νερά της την καθιστούν αγαπημένο μέρος για τις οικογενειακές βουτιές και μια μικρή κρυμμένη παραλία με όνομα "Μπλε Λιμανάκι" για τους λίγους που θα προλάβουν να απλώσουν την πετσέτα.

Η παραλία της Μαλτεζάνας
Credits: @traveleraspects/παραλία της Μαλτεζάνας

O φιδωτός δρόμος καταλήγει στο Βαθύ, ένα απομακρυσμένο ψαροχώρι, χωρίς τουριστικά καταλύματα που θα σε αποζημιώσει, αν καθίσεις για φαγητό στο μοναδικά βαμμένο λουλακί ταβερνάκι. Η πλευρά αυτή έχει αναγνωριστεί ως σημαντική οικολογικά περιοχή καθώς φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Το ανατολικό τμήμα και το σύμπλεγμα των 12 μικρότερων ακατοίκητων νησιών είναι ενταγμένο στο δίκτυο NATURA ως προστατευόμενος βιότοπος.

Η περιοχή Βαθύ
Credits: @traveleraspects
Το ''Παρδαλό Κατσίκι" έχει ένα δίκτυο μονοπατιών που αξίζει να ακολουθήσεις αν, και εσύ όπως εγώ, λατρεύεις το περπάτημα κάτω από τον καυτό ήλιο!

Η Αστυπάλαια με την "πράσινη" ενέργεια και το παρκούρ

Δεν θα παρέλειπα να αναφέρω ότι από πέρυσι το νησί είναι σε διαδικασία για τη μετάβασή του σε ενεργειακά πράσινου. Θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκές και αιολικές μονάδες για την ηλεκτροδότηση σπιτιών και επιχειρήσεων διασφαλίζοντας πως δε θα γίνεται χρήση ορυκτών καυσίμων, σταδιακά έως το 2026. Οι εντυπώσεις για την αλλαγή είναι αντιφατικές, υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν την απόφαση δυναμικά, και κάποιοι άλλοι που πιστεύουν πως οι τεράστιες αιολικές μονάδες θα κλέψουν από την ομορφιά και το χαρακτήρα του νησιού. Ήδη τα περισσότερα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι ηλεκτροκίνητα. Ακόμη, κάτι για το οποίο είναι διάσημη η Αστυπάλαια είναι μια διεθνής διοργάνωση. Από τις 9 έως 12 Ιουνίου το νησί θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα parkour σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με διαδρομές κυρίως στο κάστρο. Το άθλημα είναι ιδιαίτερα αγαπητό στον νεαρό κόσμο και αναμένεται να διαφημίσει κάθε γωνιά και σκαλοπάτι αυτού του ιδιαίτερα αγαπητού προορισμού.

Editor's Tip: Αν θέλεις λοιπόν να δεις όλα τα παραπάνω στην Αστυπάλαια, να ξέρεις ότι φτάνεις εκεί με αεροπλάνο αλλά και με πλοίο από τον Πειραιά, και επειδή το ταξίδι είναι μακρύ -10 περίπου ώρες- καλά θα κάνεις να διαλέξεις κάποιο δρομολόγιο που δε πιάνει πολλά λιμάνια!