ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ;
ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ;

ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ;

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΟΜOΡΦΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

23 Απριλίου
Στη Λισαβόνα, μία πόλη πολυπολιτισμική, μια προέκταση της γειτονιάς σου που δεν χορταίνεις να περπατάς, να ανακαλύπτεις, θέλεις να επιστρέφεις! Γιατί; Για τα ατελείωτα σημεία της που θέλεις να ξαποστάσεις για μία μπίρα ή ένα ποτήρι κρασί. Για την συναρπαστική της αρχιτεκτονική, η οποία συνδυάζει αρμονικά μια μακρά ιστορική διαδρομή με μοντέρνα, αλλά και μινιμαλιστικά στοιχεία. Για τα μοτίβα που θυμίζουν Μαρόκο, τα πολύχρωμα τραμ που οργώνουν την πόλη και την φανταστική θέα από ψηλά.

Ορισμένες φορές, έχεις την αίσθηση πολύ πριν ταξιδέψεις, πως με ένα μέρος θα ταιριάξεις. Χωρίς να έχεις την παραμικρή εικόνα και ιδέα. Έτσι έγινε και με την πολύπλευρα εντυπωσιακή, Λισαβόνα.

Όχι αυτός δεν είναι ένας ακόμη ταξιδιωτικός οδηγός, αλλά μια ωδή στην αρχιτεκτονική, αστική και γαστρονομική απλότητα, όπως αυτή πρεσβεύεται ιδανικά από το #finebeing.

Οι πολύχρωμες ομπρέλες στο κέντρο της Λισαβόνας
Credits: @jackitox/Οι πολύχρωμες ομπρέλες στο κέντρο

Ποιο είναι το σήμα κατατεθέν στη Λισαβόνα;

Azulejos, ένα πλακίδιο μια ολόκληρη ιστορία

Με ιστορία από τον 13ο αιώνα, η λέξη azulejo έλκει την καταγωγή της από το αράβικο λεξιλόγιο στο οποίο σημαίνει, μικρή γυαλισμένη πέτρα. Η Λισαβόνα είναι κυριολεκτικά ντυμένη από αυτά τα παραδοσιακά μπλέ, λευκά και άλλα μοτίβα τα οποία αναμφίβολα προσδίδουν κάτι το μοναδικό σε κάθε σοκάκι. Το μάτι σου δεν σταματά να διασκεδάζεται από τα μικρά αυτά πλακίδια, τα οποία σου ξεκαθαρίζουν από την αρχή, πως δεν πρόκειται για μια ακόμη πόλη, αλλά ένα μοναδικό κράμα πολιτισμών που λούζεται από ήλιο και βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό.

Το παραδοσιακό πλακίδιο azulejos
Credits: @jackitox/Το παραδοσιακό azulejos

Τα κίτρινα τραμ είναι η καρτ-ποστάλ της Λισαβόνας

Το κίτρινο τραμ της Λισαβόνας είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό τοπόσημο της πόλης, με 40 περίπου εναπομείναντα vintage βαγόνια, ένα εκ των οποίων δύναται να σε καλωσορίσει στις γειτονιές της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Η γραμμή νο.28 είναι η πιο χαρακτηριστική βόλτα στα ιστορικά σοκάκια της πόλης. Ένας από τους πιο ωραίους τρόπους να ανακαλύψεις την πόλη και παράλληλα να πιστέψεις, ότι ένα τόσο μικρό βαγόνι είναι ικανό να ανέβει ανηφόρες τόσο απότομες, και να χωρέσει σε σοκάκια τόσο μικρά που την πρώτη φορά θα κάνεις την προσευχή σου.

Τα κίτρινα τραμ της Λισαβόνας
Credits/andreas-m
Μέσα στο τραμ της Λισαβόνας
Credits: @jackitox/Μέσα στο τραμ της Λισαβόνας

Ποια σημεία στη Λισαβόνα είναι συνδεδεμένα με την ιστορία και πρέπει να επισκεφτείς;

Η ιστορία στη Λισαβόνα αναβλύζει από παντού. Ταξιδεύοντας στη Λισαβόνα έμαθα ότι πρόκειται για μία από τις πλέον ιστορικές ευρωπαϊκές πόλεις, τη δεύτερη μάλιστα πιο ιστορική πρωτεύουσα μετά την Αθήνα.

Βιβλιοπωλείo Bertrand

Στη Λισαβόνα και συγκεκριμένα στην περιοχή Chiado, λειτουργεί μέχρι και σήμερα το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο, το Bertrand από το 1732. Όπου και να κοιτάξεις, η μακρά ιστορία του τόπου είναι ευκόλως αντιληπτή.

Η εκκλησία São Domingos

Η εκκλησία São Domingos επέζησε από τον μεγάλο σεισμό του 1755 ενώ το 1950 καταστράφηκε μερικώς από φωτιά. Η βόλτα σε όλη την περιοχή είναι εκπληκτική, καθώς όπου και να στρίψεις, έχει κάτι να δεις και δεν χρειάζεσαι χάρτη (μόνο νερό για τις ανηφόρες).

Η εκκλησία São Domingos
Credits: @jackitox/Η εκκλησία São Domingos
Η εκκλησία São Domingos
Credits: @jackitox/Η εκκλησία São Domingos

Το μοναστήρι Jerónimos

Το μοναστήρι Jerónimos, ένα μοναστήρι του 15ου αιώνα έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO και εντυπωσιάζει με την επιβλητικότητα και την αρχιτεκτονική του.

Ο Πύργος Belém

Ο Πύργος Belém, και αυτός προστατεύεται από την UNESCO, στρατηγικά χτισμένος στις εκβολές του ποταμού Τάγου για να προστατεύει από επιθέσεις την πόλη αλλά και το μοναστήρι. Η θέα κατά τη δύση του ηλίου είναι μοναδική.

Ο Πύργος Belém
Credits: @jackitox/Ο Πύργος Belém

Το μνημείο των ανακαλύψεων

Το μνημείο των ανακαλύψεων (Padrão dos Descobrimentos), ύψους 52 μέτρων, χτισμένο προς τιμήν του Ερρίκου του Θαλασσοπόρου, ιστορική προσωπικότητα της ναυτιλίας κατά τον 15ο αιώνα.

Το Μνημείο Ανακαλύψεων Padrão dos Descobrimentos
Credits: @jackitox/Το Μνημείο Ανακαλύψεων Padrão dos Descobrimentos
Το Μνημείο Ανακαλύψεων Padrão dos Descobrimentos
Credits: @jackitox/Το Μνημείο Ανακαλύψεων Padrão dos Descobrimentos

Από πού στη Λισαβόνα θα δεις την πιο καταπληκτική θέα;

Μία πόλη με πολλές κορυφές, από τις οποίες μπορείς να θαυμάσεις την πόλη από ψηλά και το μάτι σου να χαθεί, άλλοτε στο απέραντο γαλάζιο, και άλλοτε στην πολυσύνθετη αστική της ομορφιά.

Από τον Santa Justa

Ο Ανελκυστήρας Santa Justa έχει ύψος 45 μέτρα, βρίσκεται πολύ κεντρικά και προσφέρει σπουδαία θέα.

Θέα από τον ανελκυστήρα Santa Justa
Credits: @jackitox/Θέα από τον ανελκυστήρα Santa Justa
Θέα από τον ανελκυστήρα Santa Justa
Credits: @jackitox/Θέα από τον ανελκυστήρα Santa Justa

Από το Μiradouro da Senhora do Monte

Το Μiradouro da Senhora do Monte είναι ένα υπέροχο μέρος, όπου συχνά μπάντες παίζουν μουσική και ο κόσμος θαυμάζει την πανοραμική ομορφιά της πόλης. 


Από το κάστρο Του Αγίου Γεωργίου

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, χτισμένο στον υψηλότερο λόφο τη Λισαβόνας χτίστηκε από τους Βησιγότθους σαν οχυρό. Η θέα είναι αξέχαστη από πολλά σημεία του κάστρου.

Το Μiradouro da Senhora do Monte
Credits: @jackitox/Το Μiradouro da Senhora do Monte
Το Μiradouro da Senhora do Monte
Credits: @jackitox/Το Μiradouro da Senhora do Monte

Πού στη Λισαβόνα αξίζει να κάνεις τις βόλτες σου;

Στην Πλατεία Εμπορίου ή αλλιώς Praça do Comércio 

Η Praça do Comércio (Πλατεία Εμπορίου) είναι μια από τις πιο όμορφες πλατείες που έχω δει, ενώ κατεβαίνοντας προς το νερό, η θέα της Γέφυρας της 25ης Απριλίου σε ταξιδεύει προς στιγμήν στο San Francisco, μιας και η εταιρεία ήταν η ίδια με αυτήν της γέφυρας Golden Gate. Γυρνώντας προς την άλλη μεριά, θαυμάζεις την αρχιτεκτονική της πόλης (και τον εαυτό σου που περπάτησε σε όλα αυτά τα σημεία!). Περπατώντας παραλιακά, μικρά μαγαζιά και σταντ αποτελούν την ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσεις το κρασί, σήμα κατατεθέν της χώρας, το Porto.

Η πλατεία Praça do Comércio
Credits: @jackitox/Πλατεία Εμπορίου - Praça do Comércio

Στην πλατεία του Marquês de Pombal

Η διαδρομή μέχρι την πλατεία του Marquês de Pombal είναι γεμάτη δέντρα και ψηφιδωτά που θυμίζει μια αλλιώτικη Champs-Élysées. Πρόκειται για ένα μνημείο στον πρωθυπουργό ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ανοικοδόμηση της Λισαβόνας μετά τον μεγάλο σεισμό του 1755. Η τοποθέτηση είναι σκόπιμη μιας και οι Πορτογάλοι ήθελαν ο οραματιστής πρωθυπουργός να κοιτά από ψηλά το δημιούργημά του.

Η πλατεία του Marquês de Pombal
Credits @jackitox/Η πλατεία του Marquês de Pombal
Πρόσοψη κτιρίου με παραδοσιακά είδη
Credits @jackitox/Πρόσοψη κτιρίου με παραδοσιακά είδη
Περπατώντας μέχρι την πλατεία του Marquês de Pombal
Credits @jackitox/Περπατώντας μέχρι την πλατεία του Marquês de Pombal
Κατεβαίνοντας την Praça do Comércio
Credits @jackitox/Κατεβαίνοντας την Praça do Comércio

Στο Palácio da Pena και την Quinta da Regaleira

Έξω από τη Λισαβόνα βρήκα ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη που έχω επισκεφθεί στη ζωή μου, τo Palácio da Pena που σου κόβει την ανάσα ολοένα και περισσότερο μέχρι να φτάσεις στην κορυφή! Βρίσκεται στην πόλη Σίντρα και θα σε μαγέψει με τα χρώματα, την τοποθεσία και τη θέα του. 

Μέσα στο Palácio da Pena
Credits @jackitox/Μέσα στο Palácio da Pena
Η θέα από το Palácio da Pena
Credits @jackitox/Η θέα από το Palácio da Pena
Το παραμυθένιοPalácio da Pena
Credits @jackitox/Το παραμυθένιο Palácio da Pena

Η βόλτα κρατά μία ημέρα και περιλαμβάνει επισκέψεις σε πολλά ιστορικά μέρη, όπως το παλάτι Quinta da Regaleira, μέσα στο οποίο κυριολεκτικά χάνεσαι, αλλά και στο Moorish Castle.

Η Quinta da Regaleria
Credits @jackitox/Η Quinta da Regaleria
Η Quinta da Regaleria
Credits @jackitox/Η Quinta da Regaleria

Η Quinta da Regaleria από μέσα
Credits @jackitox/Η Quinta da Regaleria από μέσα
Και ένα γαστρονομικό tip: Ένα pastel de nata ίσως να μην είναι αρκετό, οπότε να ξέρεις πως ο πληθυντικός για να τα ζητήσεις είναι pasteis de nata. Πρόκειται για μικρά ταρτάκια από τραγανή σφολιάτα τα οποία γεμίζονται με μία πλούσια κρέμα και ψήνονται αποκτώντας μαύρες και καφέ λαχταριστές κηλίδες.

Τα pasteis de nata
Credits @jackitox/Τα pasteis de nata

Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους, στη Λισαβόνα θέλεις να επιστρέφεις. Και για να ανακαλύπτεις νέους!