ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ THE MET GALA;
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ THE MET GALA;

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ THE MET GALA;

ΤΟ ΛΑΜΠΕΡΟ EVENT ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ

07 Ιουνίου

Είτε είσαι φανατικός λάτρης της μόδας, είτε απλά ένας άνθρωπος που δεν την παρακολουθεί και τόσο, σίγουρα θα είχε πάρει κάπου το μάτι σου στις αρχές του Μαΐου να γράφονται άρθρα και να αναρτώνται posts και videos αφιερωμένα στο The Met Gala και τις διάφορες εμφανίσεις των τυχερών προσκεκλημένων. Ωστόσο, ενώ παντού μπορεί να διάβασες τι φόρεσε η Hailey Bieber, η Blake Lively ή o Shawn Mendes, ακόμα αναρωτιέσαι "τι συμβαίνει" τελικά στο The Met Gala κάθε Μάιο στη Νέα Υόρκη;

Θα έλεγε κανείς ότι είναι κάτι σαν την Πρωτοχρονιά για τον χώρο και τους ανθρώπους της μόδας, μιας και είναι το πιο σημαντικό γεγονός κάθε έτους. Όλοι ανυπομονούν να έρθει εκείνη η στιγμή για να παρευρεθούν στο λαμπερό event, σχεδιάζουν και προετοιμάζουν από μήνες πριν την εμφάνισή τους για τις αμέτρητες φωτογραφίες στα περίφημα σκαλοπάτια του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης, καθώς και την ψυχολογία τους (υποθέτω) για τα κακεντρεχή –ή και μη- σχόλια που θα ακολουθήσουν, με θέμα τις στιλιστικές τους επιλογές.


Πώς ξεκίνησε και τι γιορτάζει το The Met Gala;

Ξεκίνησε πρώτη φορά το 1948 από την συντάκτρια μόδας Eleanor Lambert, ως έρανος για το Ινστιτούτο κουστουμιών του μουσείου που μόλις είχε ιδρυθεί, ώστε να σηματοδοτήσει τα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσής του, ενώ τώρα πραγματοποιείται πάντα την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, με εξαίρεση την χρονιά 2020 που είχε αναβληθεί λόγω κορωνοϊού. Η εκδήλωση κάθε Met Gala γιορτάζει το συγκεκριμένο θέμα της έκθεσης του Ινστιτούτου Κοστουμιών εκείνης της χρονιάς, που καθορίζει και την επίσημη ενδυμασία της βραδιάς, δεδομένου ότι οι καλεσμένοι πρέπει να ντυθούν ανάλογα και σε πλήρη συσχέτιση με αυτό.

Το πρώτο Met Gala ήταν απλώς ένα δείπνο μετά τα μεσάνυχτα εντός του μουσείου, το εισιτήριο του οποίου ήταν 50 δολάρια. Όπως είναι γνωστό, τα πρώτα χρόνια καλεσμένοι ήταν μόνο άνθρωποι της ελίτ και της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης και άνθρωποι αποκλειστικά από τον χώρο της μόδας.

Από ποιον διοργανώνεται το Gala στο Metropolitan Museum;

Από το 1948 μέχρι το 1995 διοργανωτές υπήρξαν διάφοροι σπουδαίοι άνθρωποι όπως η Diana Vreeland (1971-1975), η Jacqueline Kennedy Onassis (1976-1977) και η Pat Buckley (1978-1994). Φτάνοντας όμως στο σήμερα, και την αγαπημένη μας Anna Wintour, διευθύντρια του περιοδικού Vogue, η οποία είναι η επίσημη διοργανώτρια κάθε χρόνου από το 1995. Οι παρευρισκόμενοι στο The Met Gala είναι πάντα προσκεκλημένοι από την διοργανώτρια, που σημαίνει ότι κατέχουν μια τιμητική θέση ανάμεσα στα αμέτρητα ονόματα ανθρώπων του κινηματογράφου, μοντέλων παγκοσμίου φήμης και μεγάλου βεληνεκούς, τραγουδιστών κάθε είδους, προσώπων του αθλητικού ή πολιτικού χώρου, celebrities χωρίς συγκεκριμένη αιτία (υπάρχουν πάντα και αυτοί!) κτλ.


Ποιοι είναι οι 5 κανόνες του The Met Gala και για ποιο λόγο δημιουργήθηκαν;

Όπως κάθε διοργάνωση με κόκκινο χαλί, έτσι και το Met Gala έχει ένα "πρωτόκολλο", κάποιους κανόνες που πρέπει να τηρούνται πιστά από τους παρευρισκόμενους.

 1. Περιορισμός Ηλικίας. Η Anna Wintour θέσπισε ως κανόνα του event και την απαγόρευση εισόδου σε άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς όπως θεωρεί "δεν είναι κατάλληλη εκδήλωση για άτομα κάτω των 18 ετών". Σε περίπτωση που είχες απορία λοιπόν γιατί πολλά γνωστά άτομα του TikTok ή της τηλεόρασης δεν παρευρίσκονται (πχ: Charlie D’Amelio), μόλις σου έδωσα την απάντηση.
 2. Απαγόρευση Καπνίσματος. Διασημότητες, όπως η Bella Hadid και η Dakota Johnson, εθεάθησαν να καπνίζουν στις τουαλέτες του Met Gala το 2017. Μετά από αυτό, αναφέρθηκε ότι μέλη του διοικητικού συμβουλίου και δωρητές είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τους καλεσμένους που κάπνιζαν στην εκδήλωση, ισχυριζόμενοι ότι ήταν "ασέβεια προς την συλλογή των έργων τέχνης". Σύμφωνα με διάφορες ειδήσεις, μετά από καταγγελίες, οι καλεσμένοι στο Met Gala του 2018 ενημερώθηκαν ότι είναι "παράνομο να καπνίζει κανείς στο μουσείο".
 3.  Καθαρή Αναπνοή. Οι καλεσμένοι του Met Gala απολαμβάνουν πάντα ένα επίσημο δείπνο και ένα cocktail party που ακολουθεί. Ωστόσο, στην εκδήλωση δεν σερβίρεται ποτέ, ούτε κρεμμύδι ούτε σκόρδο, για να αποφευχθεί η κακοσμία του στόματος. Επιπλέον, φαγητά όπως η μπρουσκέτα δεν προσφέρεται στους παρευρισκόμενους, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να λερωθούν τα πολυτελή σύνολά τους.
 4. Αυστηρή Επιλογή Θέσεων. Φτάνοντας λοιπόν στον προτελευταίο κανόνα, να σε ενημερώσω ότι όπως προβάλλεται χαρακτηριστικά και από το ντοκιμαντέρ "The First Monday in May", η επιλογή θέσεων και διάταξης των τραπεζιών στο δείπνο γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Υπάρχει πολλή σκέψη για το ποιος θα καθίσει δίπλα σε ποιον, αν κάθονταν μαζί πέρυσι, αν κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο και σε άλλες εκδηλώσεις και άλλα πολλά.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζευγάρια που παρευρίσκονται μαζί στο event δεν κάθονται ποτέ στο ίδιο τραπέζι, καθώς ο σκοπός είναι να περάσουν όλοι καλά, να γνωρίσουν νέο κόσμο και να κάνουν κουβέντες που πιθανώς να πυροδοτήσουν νέες συνεργασίες για το μέλλον. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους πρώην με ραγισμένες καρδιές. Δεν νομίζω να χρειάζεται εξήγηση το γιατί!
 5. Απαγόρευση κινητών τηλεφώνων για φωτογράφιση. Όπως έγινε γνωστό το 2017 με αφορμή μια ανάρτηση "mirror selfie" στις τουαλέτες του μουσείου που έκανε η Kylie Jenner παρέα με πολλούς άλλους, το Met Gala έχει ως έναν από τους αυστηρότερους κανόνες του την απαγόρευση των φωτογραφιών selfies και γενικότερα την χρήση των social media κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
  Η Vogue Editor in Chief, έχει θεσπίσει αυτόν τον κανόνα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί πρέπει να υπάρχει μια "άκρα μυστικότητα" για το τι ακριβώς συμβαίνει εντός του μουσείου και όταν πλέον έχουν εισέλθει όλοι. Συνεπώς μια τέτοια ανάρτηση φανερώνει και "προδίδει" παρασκηνιακά γεγονότα από το λαμπερό event. Επίσης, όπως έχει δηλώσει και η ίδια, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφήσουν όλοι τα κινητά στην άκρη και να απολαύσουν πραγματικά τη βραδιά με τους υπόλοιπους καλεσμένους.
  "Η χρήση τηλεφώνων για φωτογράφιση και μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα επιτρέπεται εντός του γκαλά", ανέφερε μια ανακοίνωση που εστάλη σε όλους τους καλεσμένους.

  Όπως έχει αποδειχθεί και άλλες φορές, αυτός φαίνεται να είναι ένας από τους κανόνες που παραβιάζεται πιο συχνά, καθώς μια λήψη κατά τη διάρκεια του event έχουν αναρτήσει πολλοί παρευρισκόμενοι όλα αυτά τα χρόνια.

  Τώρα όχι μόνο ξέρεις την ιστορία πίσω από το λαμπερό αυτό fashion event, αλλά και τους κανόνες που δεν πρέπει κανείς να παραβιάζει! Εάν λοιπόν στα επόμενα Met Gala προκύψει κάποιο σκάνδαλο (που σίγουρα δεν εύχεται η Anna Wintour), θα είσαι σε θέση να ξέρεις από πρώτο χέρι τι πήγε στραβά και ποιον κανόνα παραβίασαν οι ατίθασοι και ανυπάκουοι celebrity!