ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ;
ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ;

ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ;

ΜΟΔΑ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΤΗΣΗΣ

02 Δεκεμβρίου

Εσύ ξέρεις ότι διάσημοι σχεδιαστές όπως ο Christian Dior και η Coco Chanel έχουν σχεδιάσει στολές για τις αεροπορικές εταιρείες εδώ και 80 χρόνια; Αν όχι πάμε να τους δούμε έναν-έναν!

Ποια είναι η ιστορία της Μόδας στην αεροπλο'ί'α;

Αναδρομικά, και ήδη από το 1944, όταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του, τα στελέχη μερικών αεροπορικών εταιρειών κατάλαβαν ότι η κομψότητα των γυναικών του προσωπικού τους προσέφερε επιπλέον αξία στην φήμη των αεροπορικών εταιρειών. Έτσι, η πρώτη που προσέλαβε σχεδιαστή μόδας για να δημιουργήσει λειτουργικά και λαμπερά κοστούμια για τις αεροσυνοδούς του, ήταν η Αμερικανική αεροπορική εταιρεία Transcontinental & Western Air (TWA).

Ποιοι σχεδίασαν για την TWA;

Ο Howard Greer

Ο Howard Greer κλήθηκε να δημιουργήσει στολές που θα προσέδιδαν ακόμα μεγαλύτερη φινέτσα στις αεροσυνοδούς της TWA, και με τα δεδομένα της μόδας εκείνης της εποχής, σχεδίασε ένα εσώρουχο γνωστό και ως «blou-slip» φτιαγμένο από υλικά σατέν και ρεγιόν, το οποίο φορούσαν μέσα από την επίσημη στολή τους. Το χαρακτηριστικό αυτής της δημιουργίας του, είναι ότι ήταν αρκετά άκαμπτο, με σκοπό να διατηρεί ολόκληρο το σώμα των γυναικών στη θέση του.

Ο Oleg Cassini

Το πρώτο σημαντικό όνομα της μόδας εμφανίστηκε λίγα χρόνια μετά, όταν το 1955 η TWA προσέλαβε τον Αμερικανό θρύλο της μόδας και Ρώσο αριστοκράτη, Oleg Cassini. Ο Cassini ήταν ιδιαίτερα γνωστός για την στενή φιλία και συνεργασία του με την πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Jacqueline Kennedy, αλλά και για τις δημιουργίες του σε κινηματογραφικές ταινίες της Paramount Pictures. Έτσι λοιπόν, σχεδίασε κομψές φούστες και στενά σακάκια για τις αεροσυνοδούς της αεροπορικής εταιρείας, κάνοντας το πράσινο το εμβληματικό χρώμα και σήμα κατατεθέν της για πολλά χρόνια.

O Valentino Garavani

Το 1971 ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας Valentino Garavani κατά την συνεργασία του με την TWA έδωσε μια νέα αισθητική στην ενδυμασία του πληρώματος καμπίνας, σχεδιάζοντας κομψές και άνετες στολές σε δαμασκηνί χρώμα. Πιο συγκεκριμένα, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη συλλογή στολών που αποτελούνταν τόσο από αντρικά και γυναικεία ρούχα, αλλά και από παντελόνια ειδικά για τις γυναίκες. Με μια εμφάνιση που θύμιζε πιο πολύ σε business look, το πλεκτό αυτό φόρεμα (ή ταγιέρ), συνοδεύεται από φουλάρι με την υπογραφή του ομώνυμου οίκου (Valentino) και έντονα χρυσά κουμπιά με το χαρακτηριστικό V.

Ο Emilio Pucci και η Braniff Airways

Ένα ακόμα πολύ γνωστό όνομα του χώρου της μόδας, ο Don Emilio Pucci με πρωτοπορία στα αθλητικά είδη, έκανε επίσης την εμφάνισή του στον χώρο της αεροπορίας το 1965 όταν συνεργάστηκε με την εταιρεία Braniff για να δώσει νέα νότα στις πτήσεις και στην ενδυμασία των αεροσυνοδών της. Είναι πράγματι φανερό ότι τα παλτό και τα φορέματα που σχεδίασε ήταν αρκετά ανατρεπτικά και δεν θύμιζαν σε τίποτα τις στολές που είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Είναι γεγονός ότι η καλή και στενή σχέση του Emilio Pucci με την αεροπορική εταιρεία του έδωσε τη δυνατότητα να αναλάβει και να ανανεώσει τις στολές και την επόμενη χρονιά, διατηρώντας και πάλι την ίδια αισθητική. Τα έντονα και φανταχτερά χρώματα του ουράνιου τόξου σε γεωμετρικά μοτίβα, τα πλαστικά κράνη και οι μπότες του ομώνυμου οίκου (Pucci) αποτελούν μέχρι και σήμερα μια ιδιαίτερη καινοτομία στην ενδυμασία των αεροσυνοδών.

Ποιοι σχεδίασαν για την Air France;

Ο οίκος Dior με τον Bohan και τον Balenciaga 

Το πρώτο -σίγουρα γνωστό σε όλους- όνομα της υψηλής ραπτικής και μόδας που συνεργάστηκε με αεροπορική εταιρεία ήταν ο οίκος Christian Dior, υπό την εκπροσώπηση του Roger Maurice Louis Bohan. Ο Bohan, που αποτέλεσε σχεδιαστής μόδας και στενός συνεργάτης του οίκου για τριάντα ολόκληρα χρόνια, δημιούργησε στολές για το προσωπικό της Air France τις οποίες και παρουσίασε το 1962. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1969 τη θέση του πήρε ο Ισπανός Couturier Cristobal Balenciaga, ο οποίος καταλαβαίνοντας την ύψιστη σημασία μια καλής σιλουέτας και παρά το γεγονός ότι σχεδίαζε για αεροσυνοδούς, παρουσίασε στολές που, όπως επικράτησε σαν άποψη, θύμιζαν περισσότερο άνετα ναυτικά σύνολα.

Διάβασε επίσης: Ποιος ήταν ο Cristobal Balenciaga;

Ο Christian Lacroix 

Ο Γάλλος σχεδιαστής Christian Lacroix, του οποίου το όνομα είναι στενά συνδεδεμένο με την υψηλή ραπτική εδώ και πολλές δεκαετίες, ανέπτυξε κι αυτός στενή σχέση με την Air France ήδη από τις αρχές του 2000. Έπειτα από τρία χρόνια συνεργασίας με το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας, και λαμβάνοντας υπόψιν του όλες τους τις αρμοδιότητες και την άνεση κινήσεων που απαιτείται να έχουν όσο δουλεύουν, παρουσίασε τις νέες στολές το 2005. Οι δημιουργίες του είναι διαχρονικές, λαμπερές, επίκαιρες μέχρι και σήμερα, και αναμφίβολα αποτελούν από μόνες τους μια δήλωση. Όπως μάλιστα είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Lacroix κάποτε:

“You can recognize an Air France crew in any airport in the world, not just by their ‘colors’, of course, but by this inexpressible blend of allure and style.”

Σε χρώματα με τα οποία συσχετίζεται η Γαλλία και λόγω της σημαίας της, όπως το ναυτικό μπλε και το κόκκινο, ο Christian Lacroix εμπνεύστηκε μια στολή που ταιριάζει με την καθημερινότητα, την ευεξία και πάνω από όλα την κομψότητα.


Ο Pierre Balmain για την Singapore Airlines

Μια ακόμη αρκετά ιδιαίτερη στολή αεροσυνοδών, παρουσίασε το 1968 με έδρα το Παρίσι και ο couturier Pierre Balmain σε συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία Singapore Airlines. Ο Balmain σχεδίασε στολές που αποτελούνταν από το εμβληματικό σαρόνγκ κεπάγια, δηλαδή μια μπλούζα με μακριά μανίκια φορεμένη με φούστα ή σαρόνγκ, το οποίο είθισται να φοριέται μόνο από γυναίκες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αξίζει να επισημανθεί, ότι αυτές του οι δημιουργίες αποτελούν μέχρι και σήμερα τις μακροβιότερες στολές προσωπικού καμπίνας αέρος, δεδομένου ότι διατηρούνται για πάνω από 50 χρόνια, χωρίς η αεροπορική εταιρεία να έχει επιλέξει να τις αντικαταστήσει με καινούργιες.

Ο 20ος και 21ος αιώνας πάντως, αποτέλεσαν αφετηρία για πολλές συνεργασίες μεταξύ σχεδιαστών μόδας και αεροπορικών εταιρειών, καθώς τα βήματα του couturier Cristobal Balenciaga ακολούθησαν και άλλα ξακουστά ονόματα της μόδας όπως οι Γάλλοι Yves Saint Laurent και Christian Lacroix, οι Ιταλοί Gianfranco Ferre και Valentino Garavani, η βρετανίδα Vivienne Westwood και πολλοί άλλοι.


Η Vivienne Westwood για τη Virgin Atlantic

Το 2014, η ανατρεπτική και θρυλική κυρία της punk μόδας και του street style Vivienne Westwood, συνεργάστηκε με την αεροπορική εταιρεία Virgin Atlantic και δημιούργησε στολές που ταίριαζαν με την αντισυμβατική και αυτόνομη νοοτροπία της εταιρείας. Το βασικότερο χαρακτηριστικό των στολών της Westwood, εκτός από το έντονο και επιβλητικό κόκκινο χρώμα, είναι το καλοραμμένο ταγιέρ που θυμίζει τις τεχνοτροπίες ραφής της δεκαετίας του 1940. Το σύνολο ολοκληρώνεται με έναν ψηλό γιακά και μια ασύμμετρη ζακάρ μπλούζα με φινίρισμα, υπογραμμίζοντας έτσι τις αγγλοκεντρικές ιδιότητες.

 

Με ποιους γνωστούς σχεδιαστές και οίκους μόδας συνεργάστηκαν ελληνικές αεροπορικές εταιρείες; 

Στον ελληνικό χώρο της αεροπορίας, την μεγάλη αλλαγή και έναρξη μιας «νέας εποχής» έφερε ο Έλληνας εφοπλιστής Αριστοτέλης Ωνάσης, όταν στις 6 Απριλίου του 1957 αγόρασε την αεροπορική εταιρεία Olympic Airways από το ελληνικό κράτος. Η εταιρεία ξεκίνησε αρχικά εκτελώντας πτήσεις μόνο στο εσωτερικό της χώρας, και σταδιακά αναπτύχθηκε καθιστώντας την μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες που συνδέουν την Ελλάδα με τον υπόλοιπο κόσμο.

Είναι γνωστό ότι η Olympic Airways ήταν ταυτισμένη για πολλά χρόνια με την κομψή και πολυτελή υπηρεσία στους επιβάτες της, και το πλήρωμά της ήταν για δεκαετίες χωρίς αμφιβολία οι πιο καλοντυμένες αεροσυνοδοί στον κόσμο. Κορυφαίοι σχεδιαστές μόδας παρατάσσονταν για να ντύνουν αεροσυνοδούς και μερικές από τις πιο σύγχρονες και μοδάτες στολές πληρώματος καμπίνας όλων των εποχών κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για το προσωπικό της Olympic Airways.

Ποιοι σχεδίασαν για την Olympic Airways;

Η Coco Chanel

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία της αεροπορικής εταιρείας με το κορυφαίο όνομα της μόδας Coco Chanel, η οποία το 1966 δημιούργησε για τις αεροσυνοδούς της Olympic Airways σύνολα που αποτελούνταν από το χαρακτηριστικό σακάκι της με γιακά peter pan, μπλούζες με φιόγκους στο λαιμό και καπέλα γνωστά ως pillbox.

Διάβασε επίσης: Coco Chanel εναντίον Christian Dior

Ο Pierre Cardin

Μετά την Chanel, την σειρά πήρε ο καταξιωμένος Pierre Cardin, ο οποίος ανέλαβε την ανανέωση των στολών του προσωπικού καμπίνας της Olympic Airways το 1969. Ο συνδυασμός που παρουσίασε αποτελούνταν από μίνι φόρεμα, κάπα και ένα ιδιαίτερο καπέλο, κάνοντας έτσι ολοφάνερη την φουτουριστική του αισθητική που ήταν εξαιρετικά δημοφιλής εκείνη την εποχή. Είναι μάλιστα σημαντικό να τονιστεί ότι η μοναδική αυτή στολή του Cardin έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς στην ιστορία της αεροπορίας.

Ποιοι σχεδίασαν για την Aegean Airlines;

Η Σοφία Κοκοσαλάκη

Σε ένα αρκετά πιο πρόσφατο παρελθόν, μόλις 7 χρόνια πίσω, η ελληνική αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines επιλέγει να αλλάξει τα δεδομένα της και να συνεργαστεί με Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας που διέπρεπε ήδη στο εξωτερικό και ήταν γνωστή σε διεθνή κλίμακα. Με την επιλογή της αυτή, η AEGEAN επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να προωθήσει το έργο των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας έτσι τον ελληνικό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων της. Ώς εκ τούτου, την 1η Απριλίου του 2015, κάθε μέλος του προσωπικού της Aegean φόρεσε και παρουσίασε την νέα στολή με την υπογραφή της διάσημης Ελληνίδας σχεδιάστριας με έδρα το Λονδίνο, Σοφίας Κοκοσαλάκη.

Πιο συγκεκριμένα, τα σχέδια των στολών συνδυάζουν το ελληνικό στοιχείο, αλλά και την αμέτρητη αγάπη της ίδιας της σχεδιάστριας προς την χώρα της, που αποτελούσε πάντα σημείο αναφοράς της σε όλες της δημιουργίες της, όπως είχε δηλώσει και η ίδια. Η έμπνευση και το έργο της καθοδηγούνταν από τις αρχές του αρχαίου ελληνικού κλασικισμού. Συνδυάζοντας τα τρία χρώματα της εταιρείας (βαθύ μπλε, κόκκινο και γκρι) και την σχεδιαστική της ταυτότητα, οι στολές αντιπροσώπευαν κάτι περισσότερο από απλά μια νέα εμφάνιση, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη μιας νέας εποχής για την αεροπορική εταιρεία.

Η Zeus+Δione με τον Mario Schwab

Τέλος, μόλις λίγες ημέρες πριν, διατηρώντας για ακόμη μια φορά την επιλογή συνεργασίας με ελληνική εταιρεία, η Zeus+Δione με επικεφαλή του δημιουργικού σχεδιασμού τον Mario Schwab, παρουσίασε στις 23 Οκτωβρίου 2023 τις νέες στολές προσωπικού της Aegean Airlines. Έχοντας ως έμπνευση το μπλε των ελληνικών ουρανών και θαλασσών, δημιούργησε μια συλλογή ρούχων που αποτελείται από μια ποικιλία επιλογών για όλο το πλήρωμα, όπως παντελόνια, φορέματα και φούστες, κομμάτια δηλαδή που σχηματίζουν ένα πολύπλευρο μωσαϊκό στην ενδυμασία του πληρώματος.


Στον κόσμο της αεροπορίας, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια μια εικονική φιγούρα γύρω από τη γυναίκα αεροσυνοδό. Άλλωστε οι αεροσυνοδοί είναι εκείνοι που αποτελούν την πρώτη γραμμή φιλοξενίας, καλωσορίζοντας τους επιβάτες στο αεροπλάνο πριν πετάξουν χιλιάδες πόδια πάνω από το έδαφος. Και η καλή και όμορφη εικόνα τους είναι το νούμερο ένα στην δουλειά τους, ακολουθώντας φυσικά η ευγένεια και η σωστή εξυπηρέτηση με στόχο την μέγιστη ικανοποίηση των επιβατών κατά τη διάρκεια της πτήσης τους.

Editor's Tip: Κάνοντας ένα προοδευτικό άλμα, και σε μια εποχή υπεράσπισης της διαφορετικότητας και της περιεκτικότητας, οι νέες στολές όχι μόνο συνδυάζουν την ελληνική κληρονομιά με τη φιλοσοφία μιας νέας εποχής, αλλά προσφέρουν και έναν καμβά για την έκφραση των χαρακτηριστικών προσωπικοτήτων που τη διαμορφώνουν συλλογικά.

Photo Credits: SFO Museum