ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

CHRISTIAN DIOR ENANTION COCO CHANEL
CHRISTIAN DIOR ENANTION COCO CHANEL

CHRISTIAN DIOR ENANTION COCO CHANEL

Η ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ 2 ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΘΡΥΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

21 Μαΐου

Σύντομα έρχεται στο Apple TV+ μια πολυσυζητημένη κινηματογραφική παραγωγή σε μορφή σειράς, το "Coco Chanel VS Christian Dior: The New Look", η οποία θα είναι βασισμένη σε πραγματικές ιστορίες που συνδέουν δύο από τους μεγαλύτερους οίκους στην ιστορία της μόδας. Με ποιον τρόπο όμως;

Όπως φαίνεται, οι πασαρέλες και τα shows, συμπεριλαμβανομένων και όλων των παρασκηνιακών ιστοριών γύρω από αυτά τα γεγονότα που είναι γεμάτα λάμψη και ομορφιά, αλλά και οι διάφορες πιθανές ίντριγκες που υπήρχαν μεταξύ ανθρώπων του χώρου, αποτελούν τη νέα πηγή έμπνευσης της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Με επίκεντρο τη γαλλική πρωτεύουσα και τους ομοεθνείς θρύλους Christian Dior και Gabrielle Chanel, η νέα σειρά αποσκοπεί στο να παρουσιάσει λεπτομερώς όλες τις διαφορές στο ύφος των δημιουργιών, αλλά και στον τρόπο ζωής των δύο κορυφαίων σχεδιαστών. Επιπλέον, θα ταξιδέψει τον θεατή πολλά χρόνια πίσω και θα του προσφέρει μια άμεση οπτική επαφή σε μια από τις πιο γνωστές αντιπαλότητες όλων των εποχών. Το σενάριο εκτυλίσσεται στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και λίγες δεκαετίες μετά τη γερμανική κατοχή στο Παρίσι (50' & 60'), την εποχή δηλαδή που τα ονόματα αυτά πράγματι κατέκτησαν τη θέση τους στον χώρο της μόδας, όπως είναι μέχρι και σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα επεισόδια αυτά θα δούμε να κάνουν την εμφάνισή τους και άλλοι επιτυχημένοι σχεδιαστές του χώρου, όπως ο Pierre Balmain, ο Christobal Balenciaga, ο Yves Saint Laurent, ο Hubert de Givenchy και άλλοι.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμα ημερομηνία κυκλοφορίας, γνωρίζουμε ότι τους ρόλους των Dior και Chanel αντίστοιχα θα ενσαρκώσουν οι ηθοποιοί Ben Mendelsohn και Juliette Binoche.


Η επιβίωση της Μόδας στο Παρίσι τη δεκαετία του 40'

Κατά τη δεκαετία 1940 που ξεκίνησε η έναρξη του πολέμου στην Ευρώπη, η πρωτεύουσα της μόδας (Παρίσι) κατακτάται από τους Ναζί και όλα, όπως τα ατελιέ και οι διάφορες βιομηχανίες, παύουν να λειτουργούν. Αξιοσημείωτο είναι το γνωστό "Coupon Dress" που καθιερώθηκε μέχρι και το 1945. Σε κάθε οικογένεια δινόταν κουπόνι για συγκεκριμένο μήκος υφάσματος και έτσι έφτιαχναν τα ρούχα τους ανάλογα με ό,τι είχαν.

Βρετανικό κουπόνι για ρούχα
Credits: pinterest.co.kr/pin/117375134010717566/
Απόκομμα βρετανικής εφημερίδας για τα ρούχα της εποχής από κουπόνια
Credits: pinterest.co.kr/pin/34762228353180280/
Επιπλέον, βασικά χαρακτηριστικά στα ρούχα εκείνης της δεκαετίας και περιόδου ήταν τα ανδροπρεπή look (μιας και επιδιωκόταν η άνεση), η διατήρηση του σακακιού στο γυναικείο ένδυμα, η οποία ήταν μια έντονη επιρροή από τις στρατιωτικές στολές, τα διακοσμητικά όπως οι μπουτονιέρες, τα γάντια, οι μικρές τσάντες και τα χαμηλά τακούνια 6-7 εκατοστών. Όλα τα παραπάνω είναι πράγματα που πιθανώς να υιοθετηθούν από τον σκηνοθέτη και ενδυματολόγο και να είναι φανερά και στη σειρά προκειμένου να αποδοθεί επιτυχώς η ζωή και η μόδα εκείνης της εποχής.


Από πού πήρε η παραγωγή της Apple TV + το όνομα της σειράς;

Ο τίτλος της σειράς δεν είναι τυχαίος, αφού εμπνεύστηκε από τη δημιουργία της ιστορικής σιλουέτας του Christian Dior με όνομα ''The New Look" (12 Φεβρουαρίου 1947). Τα βασικότερα χαρακτηριστικά αυτής της σιλουέτας, η οποία έχει διαμορφώσει τη μόδα όπως την γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα, είναι οι επικλινείς και στρογγυλεμένοι ώμοι, τα σακάκια με πολύ λεπτή μέση που πολλές φορές χρειαζόταν κορσές, τα ίσια μανίκια και η φαρδιά φουσκωτή φούστα Α γραμμής της Βικτωριανής εποχής. 

Eνώ τη δεκαετία του 1940 οι φούστες είχαν αρχίσει να κονταίνουν και να ανεβαίνουν στο γόνατο, ο Christian Dior στη σιλουέτα του είχε επιλέξει η φούστα να σταματάει κάτω από το γόνατο. Ο λόγος, όπως έχει ειπωθεί, ήταν επειδή ο Dior θεωρούσε τα γόνατα το πιο άσχημο σημείο του γυναικείου σώματος και έτσι τα ήθελε πάντα καλυμμένα.


Ωστόσο, η δημιουργία του Dior αντιμετωπίστηκε με μια διχαστική αντίδραση στην κοινωνία του Παρισιού. Κάποιοι λάτρεψαν την εμφάνιση, θεωρώντας την ως έναν τρόπο να ανακτήσουν ξανά το στυλ και την υπερβολή τους, ενώ άλλοι ήταν εξοργισμένοι με τη "σπάταλη" ποσότητα υφάσματος που χρησιμοποιήθηκε στις φούστες τόσο σύντομα μετά την ακραία φτώχεια και τις συνθήκες που είχε επιφέρει ο πόλεμος.

Πού δίνει έμφαση το σενάριο της σειράς The New Look;

Ο παραγωγός και σκηνοθέτης της σειράς Todd Kessler, εστιάζει αρκετά στην ιστορία και την ιδέα πίσω από τη δημιουργία αυτή, αλλά και στο πώς αυτό το γεγονός τελικά "εκθρόνισε" την Chanel που μέχρι τότε κυριαρχούσε μονοπωλώντας τη γαλλική και παγκόσμια αγορά, μετρώντας ήδη σχεδόν δύο δεκαετίες ένδοξης φήμης στον χώρο (από το 1930).

Η τεράστια επιτυχία του Christian Dior ενίσχυσε τα αισθήματα ανταγωνισμού και αντιπαλότητας από την πλευρά της Gabrielle Chanel. Αυτό μάλιστα πυροδοτήθηκε και από το γεγονός ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες με εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογίες και τρόπους ζωής.


Η Gabrielle "Coco" Chanel ήταν μια γυναίκα δυναμική, επαναστατική και αρκετά αντισυμβατική για την εποχή της, η οποία φιλοδοξούσε να καταρρίψει όλα τα στερεότυπα εκείνης της περιόδου και να αποδώσει στη γυναίκα τη θέση που της άξιζε στην κοινωνία. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των δημιουργιών της ήταν η άνεση, ο δυναμισμός και η φινέτσα. 


Αντίθετα, ο Christian Dior θεωρούσε τις γυναίκες ως κάτι εύθραυστο και ευαίσθητο που απαιτούσε περιποίηση και φροντίδα. Για το λόγο αυτό οι δημιουργίες του εστίαζαν στη θηλυκότητα και την κομψότητα με λίγο περισσότερο ρομαντισμό. Οι διαφορές τους ήταν φανερές και στη ζωή τους, καθώς βίωναν την κάθε τους στιγμή με αντίθετο τρόπο.

Η Chanel, με πιο έντονο και παιχνιδιάρικο πνεύμα, ήταν η πρωταγωνίστρια των πάρτι και της ξέφρενης ζωής, ενώ ο Christian Dior ήταν αρκετά πιο συντηρητικός και "ήσυχος" στον τρόπο που είχε επιλέξει να ζει.

Editor’s tip: Μέχρι τότε αν θες να μάθεις λίγα περισσότερα πράγματα για την ζωή και την άνοδο της σπουδαίας Coco Chanel σε παροτρύνω να δεις την ταινία "Coco before Chanel" (2009).