ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΩΝ ΣΤΟ WHISKEY
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΩΝ ΣΤΟ WHISKEY

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΩΝ ΣΤΟ WHISKEY

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΡΛΑΝΔΕΖΙΚΟΥ WHISKEY ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ

15 Σεπτεμβρίου
"I would rather trust an Irishman with my aqua-vitae bottle than my wife by herself"
William Shakespeare

Για τις δυνατότητες των Ιρλανδών στην παραγωγή, αλλά και στην κατανάλωση Whiskey δεν είχαμε αμφιβολίες. Για την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της κυρίας Shakespeare εκ μέρους του κυρίου Shakespeare, δεν μας πέφτει λόγος...

Οπότε, ας εστιάσουμε στην παραγωγή Whiskey εκ μέρους των Ιρλανδών.

Αν σας γοητεύουν οι ιστορίες που ο ήρωας βρίσκεται σε κίνδυνο και δεν φαίνεται πουθενά διέξοδος, αλλά με έναν μαγικό τρόπο τα καταφέρνει, τότε η ιστορία παραγωγής του Ιρλανδέζικου Whiskey είναι η περίπτωσή σας.

shutterstock-2039574566.jpg

Μια κραταιά ιστορία λέει ότι η παραγωγή whiskey ξεκίνησε από Ιρλανδούς μοναχούς. Άλλωστε και η λέξη Whiskey προέκυψε, είτε από το Ιρλανδέζικο "uisce beatha", είτε από το Σκωτσέζικο "uisge beatha" που και στις δύο περιπτώσεις μεταφράζεται ως το "νερό της ζωής".


Οι μοναχοί σε όλη την Ευρώπη έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της απόσταξης, καθώς από το Μεσαίωνα είχαν ένα βέλος στην φαρέτρα τους που δεν ήταν ακόμη διαδεδομένο: ήξεραν γραφή και ανάγνωση. Άρα με τις σημειώσεις που άφηναν στους μεταγενέστερους μετέφεραν την πείρα και τις δοκιμές τους.

Τι εμπόδισε την εξέλιξη των ιρλανδέζικων αποστακτηρίων;

Το ταξίδι των αποστακτηρίων είχε περισσότερες ατυχίες παρά επιτυχίες. Τη δεκαετία του 1830 επικρατεί το "κίνημα της απόλυτης αποχής" που ξεκίνησε από τον ιερωμένο Theobald Mathew. Από τα 8 εκατομμύρια Ιρλανδών περίπου τα 6 σταματούν την κατανάλωση whiskey. Στη συνέχεια, την περίοδο 1845-1852 ακολούθησε ο "Μεγάλος Λιμός" με χιλιάδες νεκρούς και ακόμη περισσότερους να παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης.

Στην αρχή του 19ου αιώνα, το 1914, τα αποστακτήρια παύουν τη λειτουργία τους στον Α' παγκόσμιο πόλεμο, το 1919 χάνουν τον καλύτερο πελάτη τους με την ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ και το 1932 τον δεύτερο καλύτερο πελάτη τους μετά τον "οικονομικό" πόλεμο ανάμεσα σε Ιρλανδία και Αγγλία.

Εργάτες σε ιρλανδέζικο αποστακτήριο στα μέσα του 20ου αιώνα

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τη δεκαετία του 1980 να έχουν απομείνει και να δραστηριοποιούνται 2-3 αποστακτήρια σε μία χώρα, σημείο αναφοράς στην παγκόσμια παραγωγή Whiskey.

Αρκετά νωρίτερα από αυτή την χρονολογία βέβαια, αρκετοί Ιρλανδοί γνώστες της απόσταξης, είχαν ταξιδέψει σε μια νέα ήπειρο μεταφέροντας την τεχνογνωσία τους για την ανάπτυξη αποσταγμάτων. Το τι κατάφεραν θα το αναφέρουμε σε άλλο κείμενο. Μάλλον μετέφεραν και την τύχη του Ιρλανδέζικου Whiskey, καθώς και το Αμερικάνικο Whiskey δεν είχε καθόλου εύκολο δρόμο!

Ποια είναι η εξέλιξη στα ιρλανδέζικα αποστακτήρια σήμερα; 

Τώρα τα εμπόδια αυτά αποτελούν παρελθόν! Η βιομηχανία Whiskey στην Ιρλανδία έχει ανθίσει για τα καλά, νέα αποστακτήρια και νέες εμφιαλώσεις κάνουν την εμφάνισή τους και θα κάνω και μία τολμηρή πρόβλεψη: οι Ιρλανδοί ήρθαν και πάλι για να μείνουν και για να μας απασχολήσουν πολύ. Και για πολύ καιρό.

"Από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία" θα ρωτήσει κάποιος. Από το γεγονός ότι οι Ιρλανδοί παράγουν Whiskey που κυρίως αφορά σε ένα παγκόσμιο ζητούμενο, στη Γεύση.

Τι είναι το "Comfort Whiskey";

Το whiskey που παράγουν οι Ιρλανδοί είναι κυρίως "Comfort Whiskey". Επαναλαμβάνω το "κυρίως", καθώς αποφεύγω τις εύκολες γενικεύσεις.

Με τον όρο Comfort Whiskey αναφέρομαι στο whisky που είναι οικείο χωρίς έντονη πολυπλοκότητα, χωρίς έντονη την παρουσία της πρώτης ύλης, αλλά ντελικάτο και διακριτικό. Το Whiskey που θα σε κάνει να αισθανθείς όμορφα χωρίς να σε προβληματίσει. Οι διαδικασίες που ακολουθούν παραδοσιακά οι Ιρλανδοί κατά την απόσταξη οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ενδεικτικά κάποιες από αυτές τις  παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής Whiskey στην Ιρλανδία είναι η χρήση βυνοποιημένου και μη βυνοποιημένου κριθαριού ως πρώτη ύλη, η τριπλή απόσταξη (συνήθως έχουμε 2 αποστάξεις στα whiskey), καθώς και η μακρά διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης.

Χάλκινοι αποστακτήρες whiskey

Αν το whiskey διάγει μια "χρυσή εποχή", το Ιρλανδέζικο επιστρέφει πάνω στην ώρα. Για να συνεισφέρει στην ήδη μεγάλη γκάμα των γεύσεων που προσφέρει ο "Βασιλιάς των αποσταγμάτων".

Κι αν ο πυρήνας των φίλων του Whiskey γοητεύεται από την στιβαρότητα και την πολυπλοκότητα, οι εκκολαπτόμενοι φίλοι των Whiskeys μπορούν θαυμάσια να ξεκινήσουν το ταξίδι τους γνωρίζοντας αρχικά της Ιρλανδικές προτάσεις.

Αλλά και για τους ήδη μυημένους η Ιρλανδία αποτελεί πάντοτε μια ασφαλή διέξοδο στο ερώτημα: "Τι καλό να γευτούμε σήμερα;"