ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΑΝΘΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΥΛΙΠΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ;
ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΑΝΘΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΥΛΙΠΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ;

ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΑΝΘΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΥΛΙΠΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ;

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΟΔΗΓΟ

31 Μαρτίου

Αρχές Απρίλη είναι η καλύτερη εποχή για να ταξιδέψεις στην Ολλανδία και να θαυμάσεις τις απέραντες εκτάσεις με τις ανθισμένες τουλίπες! Με την περιβόητη επίπεδη τοπογραφία, τη βοτανική κουλτούρα και τη θέση της στον χάρτη η Ολλανδία είναι παγκόσμιο κέντρο παραγωγής λουλουδιών. Το πιο διάσημο λουλούδι της, η τουλίπα, καλλιεργήθηκε πρώτη φορά στην Περσία, αλλά έφτασε στην εποχή της τουλιπο-μάνιας στο Άμστερνταμ, περίπου το 1637, να αξίζει το ίδιο με ένα σπίτι στα κανάλια της.

Οι διάσημες ολλανδικές τουλίπες
Credits: @Traveleraspects/Οι διάσημες ολλανδικές τουλίπες

Η άνοιξη είναι η πιο όμορφη εποχή για να δεις τη Χώρα να ξυπνάει από τη χειμωνιάτικη περίοδο και τις διάσημες τουλίπες να ανθίζουν.

Ποια είναι τα καλύτερα σημεία για να απολαύσεις τα δημοφιλή λουλούδια σε πλήρη ανθοφορία;

Πού θα βρεις τους πιο όμορφους κήπους στην Ολλανδία;

Οι πιο όμορφοι κήποι στην Ολλανδία, οι κήποι του Keukenhof είναι έξω από την πόλη Lisse. Είναι το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της Άνοιξης και προσελκύουν περίπου 1.500.000 επισκέπτες κάθε χρόνο!

Οι κήποι του Keukenhof
Credits: @Traveleraspects/Οι κήποι του Keukenhof
Μωβ ολλανδέζικες τουλίπες
Credits: @Traveleraspects/Μωβ ολλανδέζικες τουλίπες

Το τεράστιο πάρκο των 79 στρεμμάτων βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από το Άμστερνταμ. Οι κήποι είναι ανοιχτοί για οκτώ εβδομάδες κάθε χρόνο και φιλοξενούν πάνω από 800 ποικιλίες τουλίπας σε όλα τα χρώματα και σχήματα. Μπορείς να μάθεις τα πάντα για τις ολλανδικές τουλίπες στην έκθεση Tulpomania, να περπατήσεις για ώρες στο καταπράσινο περιβάλλον και να θαυμάσεις τα εσωτερικά περίπτερα με τις ορχιδέες.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείς το Keukenhof;

Επειδή οι βολβοί των λουλουδιών φυτεύονται σε διαφορετικά στρώματα, το πάρκο είναι γεμάτο λουλούδια κάθε μέρα σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Το 2023 οι κήποι άνοιξαν στις 23 Μαρτίου και θα κλείσουν στις 14 Μαΐου. Ωστόσο, η καλύτερη περίοδος για να τους επισκεφτείς είναι τα μέσα Απριλίου.

Φυτεμένοι βολβοί περιμένουν την ανθοφορία
Credits: @Traveleraspects: Φυτεμένοι βολβοί περιμένουν την ανθοφορία

Οι κήποι του Keukenhof
Credits: @Traveleraspects/Οι κήποι του Keukenhof


Με τι μέσο να φτάσεις στους κήπους;

Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσεις είναι με αυτοκίνητο. Διαφορετικά υπάρχει λεωφορείο, το Keukenhof express, από το Άμστερνταμ, το Λέιντεν, το Χάρλεμ και το αεροδρόμιο Schiphol. Η έκδοση των εισιτηρίων είναι δυνατή μόνο από το διαδίκτυο και μπορείς να συνδυάσεις την είσοδο στο μουσείο με τη μεταφορά. Αγόρασε το εισιτήριο νωρίτερα, απέφυγε τα Σαββατοκύριακα και προτίμησε τις πρωινές ώρες. Οι ουρές αναμονής για το λεωφορείο της επιστροφής είναι μεγάλες. Οι κήποι ανοίγουν στις 8.00 το πρωί και κλείνουν γύρω στις 19.30.

Περιηγητές μέσα στους κήπους
Credits: @Traveleraspects/Οι κήποι του Keukenhof

Πού να περιηγηθείς για να θαυμάσεις τις απέραντες εκτάσεις με τουλίπες στην Ολλανδία;

Ολόκληρη η περιοχή Bollenstrek, μεταξύ του Leiden και του Lisse, δίπλα δηλαδή στους οργανωμένους κήπους του Keukenhof, είναι καλυμμένη με λουλούδια. Μπορείς να περπατήσεις ή να κάνεις ποδήλατο κατά μήκος των χωραφιών ή ακόμα να επισκεφθείς μια φάρμα και να κόψεις τα δικά σου λουλούδια. Η είσοδος στα χωράφια με τις τουλίπες απαγορεύεται για να μην υπάρξει μεταφορά ασθενειών και επηρεαστούν οι βολβοί. Επιτρέπεται να κάνεις ποδήλατο, να οδηγήσεις ή να περπατήσεις στο δρόμο πλάι στα χωράφια, αλλά όχι να μπεις σε αυτά.

Υπάρχουν φάρμες που επιτρέπουν τη φωτογράφιση στα χωράφια όπως το De Tulperij και το Fam flower Farm. Τα χωράφια του Lisse είναι ακριβώς έξω από το πάρκο Keukenhof και τα βλέπεις εύκολα νοικιάζοντας ένα ποδήλατο.

Εκτάσεις με τουλίπες στο Lisse
Credits: @Traveleraspects/Εκτάσεις με τουλίπες στο Lisse
Εκτάσεις με τουλίπες στο Lisse δίπλα στο ποτάμι
Credits: @Traveleaspects
Κίτρινες ολλανδέζικες τουλίπες
Credits: @Travelespects/Κίτρινες ολλανδέζικες τουλίπες


Στη Βόρεια Flevoland υπάρχουν 2.000 στρέμματα με τουλίπες κυρίως στους δήμους Dronten, Lelystad, Zeewolde και Almere. Η περιοχή είναι λιγότερο γνωστή και απολαμβάνεις τα λουλούδια χωρίς τουρίστες. Η σεζόν ξεκινά με κρόκους, υάκινθους, και νάρκισσους, ακολουθούν οι τουλίπες, οι παιώνιες τα λίλιουμ και οι ντάλιες το καλοκαίρι.

Τι ξέρεις για το Φεστιβάλ Τουλίπας του Άμστερνταμ;

Το Φεστιβάλ τουλίπας ξεκινά φέτος την Πρωταπριλιά στο Άμστερνταμ, κατά το οποίο διάφορα μέρη της πόλης έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους με πολύχρωμες τουλίπες. Εμπορικοί δρόμοι και μαγαζιά, πάρκα, πλατείες, γέφυρες και διάφορες συνοικίες της πόλης γεμίζουν με τα διάσημα λουλούδια. Στα πάρκα, στους κήπους μουσείων και ξενοδοχείων, οι τουλίπες ανθίζουν κατά τη διάρκεια όλου του μήνα.

Στο Vondelpark φυτεύτηκαν 5.000 βολβοί τον Νοέμβριο του 2022 από μαθητές και εθελοντές για να ανθίσουν φέτος την Άνοιξη. Άλλες τοποθεσίες στην πόλη με λουλούδια είναι: Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Rembrandtplein και EYE Filmmuseum. Ο στόχος του φεστιβάλ είναι να υπάρχει μια τουλίπα για κάθε κάτοικο του Άμστερνταμ, δηλαδή 800.000 τουλίπες στην πόλη.

Μουσείο τουλίπας

Στην όμορφη γειτονιά Jordaan, αυτό το μικρό φιλικό μουσείο παρουσιάζει την ιστορία του λουλουδιού, τον τρόπο καλλιέργειά της καθώς και την κερδοσκοπία του 17ου αιώνα με τους βολβούς. Θα βρεις λουλούδια για αγορά και υπερτιμημένα σουβενίρ με τουλίπες.

Η πλωτή αγορά Bloemenmarkt στο Άμστερνταμ

Είναι σίγουρα τουριστική, αλλά ένα καλό μέρος για να δεις βολβούς και τουλίπες ή ακόμα και να αγοράσεις ένα μάτσο φρέσκες τουλίπες για το σπίτι. Οι ντόπιοι λατρεύουν τα λουλούδια αλλά προτιμούν να τα αγοράζουν από τις υπαίθριες αγορές της περιοχής τους ή τα ανθοπωλεία.

Τουρίστες σε βαρκούλα στην πλωτή αγορά Bloemenmarkt
Credits: @Traveleraspects/Στην πλωτή αγορά Bloemenmarkt
Η πλωτή αγορά Bloemenmarkt
Credits: @Traveleraspects/Η πλωτή αγορά Bloemenmarkt

Editor's Tip: Επισκέφτηκα το Άμστερνταμ τέλος Μαρτίου, τα χωράφια της Ολλανδίας δεν είχαν ακόμα ανθισμένες τουλίπες και οι διάσημοι κήποι είχαν λιγότερο κόσμο. Η καλύτερη περίοδος για να θαυμάσεις τα χρώματα στα χωράφια και να φωτογραφίσεις τα όμορφα πολύχρωμα τοπία είναι τα μέσα του Απρίλη.