ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΜΟΔΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ VICTORIA & ALBERT ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΜΟΔΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ VICTORIA & ALBERT ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΜΟΔΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ VICTORIA & ALBERT ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Η ΣΥΛΛΟΓΗ FASHION MASCULINITIES THE ART OF MENSWEAR

14 Οκτωβρίου

Το μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου φιλοξενεί ήδη από το Μάρτιο την έκθεση με τίτλο "Fashioning Masculinities: The Art of Menswear". Θα λέγαμε ότι είναι μια ωδή στην εξέλιξη του ανδρικού fashion, που μας περνά νοερά από τις τάσεις της Αναγέννησης και μας φέρνει στο σήμερα. Η ποικιλία της αρρενωπότητας ανά τους αιώνες είναι ένα απόλυτα διακριτό στοιχείο, που μας κάνει να καταλάβουμε καλύτερα την κοινωνία και την ανθρώπινη ύπαρξη, μέσα από την πρόσφατη ιστορία της ανδρικής μόδας.

Οι δύο συν-επιμελήτριες της έκθεσης, δήλωσαν:

"Η ανδρική μόδα απολαμβάνει μια περίοδο πρωτοφανούς δημιουργικότητας. Για καιρό ήταν ένας ισχυρός μηχανισμός για την ενθάρρυνση της συμμόρφωσης ή την έκφραση της ατομικότητας. Αντί για μια γραμμική ιστορία, αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο και τα φύλα."

Η έκθεση αυτή αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο έχει διαμορφωθεί στο μυαλό μας η έννοια της αρρενωπότητας, ενώ ταυτόχρονα οι δημιουργοί και οι συντελεστές της την αποκαλούν γιορτή της ανδρικής γκαρνταρόμπας και καλούν το κοινό να συμμετάσχει σε αυτήν.

Οι τρεις γκαλερί που φιλοξενούν τα εκθέματα

Η έκθεση Fashioning Masculinities: The Art of Menswear αποτελείται συνολικά από τρεις διαφορετικές γκαλερί που ονομάζονται:

Underdressed

Overdressed

Redressed

Σύμφωνα με το όνομά τους έχουν και τον αντίστοιχο χαρακτήρα. Στην πρώτη γκαλερί, Underdressed, ο επισκέπτης εξερευνεί το ανδρικό σώμα και τα ανδρικά εσώρουχα σε ένα ουτοπικό ονειρικό τοπίο. Στη δεύτερη γκαλερί με το όνομα Overdressed αποκαλύπτεται όλη η αυθεντική μεγαλοπρέπεια της ανδρικής ντουλάπας. Τέλος, στο τρίτο τμήμα με όνομα Redressed, γίνεται αποδόμηση της ανδρικής εμφάνισης στα πλαίσια της αστικής κοινωνίας, οδηγώντας τον επισκέπτη σε μια σύγχρονη αστική αφύπνιση σχετικά με τα πρότυπα του menswear.

Ανδρική μόδα απαλλαγμένη από τα στερεότυπα

Η έκθεση αυτή είναι άρτια τοποθετημένη στο χρονικό πλαίσιο του τώρα και συγκεκριμένα υπογραμμίζει το τι συμβαίνει στην κεντροευρωπαϊκή μόδα. Το ανδρικό dressing code επαναπροσδιορίζεται και επεκτείνεται σε οπτικό, αισθαντικό και επαναστατικό επίπεδο. Το ίδιο το σώμα και η σεξουαλικότητα προσδιορίζονται από το άτομο πια.

Η Gucci χορήγησε την έκθεση, ενώ άλλοι σχεδιαστές και διασημότητες αποτέλεσαν επίσης σημαντικοί υποστηρικτές της προσπάθειας. Ο Alessandro Michele, σχεδιαστής και creative director της Gucci έδωσε το συνολικό πλαίσιο της έκθεσης με μια πολύ απλή του δήλωση:
"Σε μια πατριαρχική κοινωνία η ανδρική ταυτότητα συνδέεται με βίαια και τοξικά στερεότυπα. Ήρθε η στιγμή να αναδείξουμε την πλευρά του άνδρα, που είναι ελεύθερος να επιλέξει και να καθορίσει τον εαυτό του, χωρίς κοινωνικούς περιορισμούς, αυταρχικές κατευθύνσεις και στερεότυπα, που κάνουν τους ανθρώπους να ασφυκτιούν."

Διάβασε επίσης: The House of Gucci η ταινία

Πώς ήταν η Ανδρική μόδα τότε και τώρα;

Η αναγεννησιακή ανδρική μόδα είχε σαφέστατα πολύ περισσότερο χρώμα. Ροζ, κόκκινο και πορτοκαλί ήταν συνηθισμένα χρώματα για τα ντελικάτα ρούχα των ανδρών της εποχής και φυσικά μαρτυρούσαν την ευγενική καταγωγή, τον πλούτο και την εξουσία των ελίτ.

Πέρα από τα χρώματα που παρατηρούνται στις τάσεις ένδυσης της εποχής, η έκθεση αποτελεί και ένα statement ότι η σημερινή μόδα συνδέεται με αυτήν του 20ου αιώνα, όσον αφορά τα μηνύματα που μεταδίδει μια συγκεκριμένη επιλογή ρούχων. Το τι φοράμε μπορεί κάλλιστα να γίνει ερωτικό μήνυμα στα σωστά μάτια και αυτό δεν είναι κάτι νέο φυσικά. Ίσχυε και τότε.

Λίγο πιο πριν και κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η ανδρική μόδα έκανε μια απότομη στροφή στο μαύρο, το αυστηρό και το λιτό. Η ανδρική γκαρνταρόμπα έγινε μια αυστηρή συλλογή από σκουρόχρωμα γραμμικά παλτό και κοστούμια, μάλλον ως απόηχος της δύναμης του καπιταλισμού και της βιομηχανικής επανάστασης. Και αυτός ο απόηχος επηρεάζει την ανδρική μόδα ακόμα και σήμερα.

Ο Harry Styles και το εξώφυλλο για τη Vogue

Το gran finale της έκθεσης περιλαμβάνει την τουαλέτα που φορέθηκε από τον Harry Styles για το εξώφυλλο της Vogue το Δεκέμβριο του 2020. Πλέον η μόδα ανήκει σε όλους και κάθε φωνή έχει τη δύναμη να ακούγεται. Τα όρια που διαφοροποιούσαν τα φύλα γίνονται όλο και πιο θολά.

Οι νέες γενιές σχεδιαστών, μοντέλων και fashion icons βλέπουν πέρα από ένα φόρεμα σε ένα ανδρικό σώμα. Βλέπουν το μέλλον μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την έμφαση στις διαφορές.


Editor's Tip: Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 6 Νοεμβρίου 2022 και μπορείς να την επισκεφθείς αν βρεθείς στο Λονδίνο.