ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΙΕΣ ΜΠΟΤΕΣ ΘΡΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΟΔΑ
ΠΟΙΕΣ ΜΠΟΤΕΣ ΘΡΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΟΔΑ

ΠΟΙΕΣ ΜΠΟΤΕΣ ΘΡΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΟΔΑ

ΤΑ ΜΠΟΤΑΚΙΑ ICONS ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ 60 ΧΡΟΝΙΑ

18 Δεκεμβρίου

Dr ή Doc Martens ή αλλιώς τα μποτάκια icons που κλείνουν φέτος τα 60 χρόνια. Είναι διάσημα και λατρεμένα λόγω της ανθεκτικότητας και του στιλ τους και παραμένουν σταθερά από το 1945 στα top trends του streetwear.


Εκατομμύρια φανατικοί τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδυάζουν με ευφάνταστους τρόπους ένα ζευγάρι αρβυλάκια που κάποτε κόστιζε δύο λίρες και ήταν σύμβολο της εργατικής τάξης. Σήμερα, οι συμβολισμοί έχουν αλλάξει και οι Doc Martens εκφράζουν την ελευθερία αυτοέκφρασης, την κοινωνική επανάσταση και τις αλλαγές.

Πώς όμως η Doc Martens κατάφερε να αναδειχθεί και να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά brands της σύγχρονης μόδας;

Ο 25χρονος Dr Klaus Martens κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του το 1945 στο Μόναχο δημιούργησε μια μοναδική ξεχωριστή σόλα με μαξιλαράκι από αέρα, αφού αντικατέστησε την παραδοσιακή δερμάτινη σόλα των στρατιωτικών παπουτσιών, κατασκευάζοντας ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερο υπόδημα.

Με την πολύτιμη βοήθεια του φίλου του και μηχανικού Dr. Herbert Funk ξεκίνησε να παράγει τα πρωτοποριακά του παπούτσια. Τα μοναδικά εργαλεία που διέθεταν οι δύο φίλοι ήταν οι αχρησιμοποίητες στρατιωτικές τους προμήθειες και μια βελόνα.

Το 1947 ο Martens και ο Funk ξεκίνησαν επίσημα την παραγωγή των παπουτσιών τους στη Γερμανία και πούλησαν χιλιάδες ζευγάρια μέσα σε μια δεκαετία. Το 1959 η επαναστατική τους εφεύρεση βρέθηκε στις σελίδες περιοδικών του εξωτερικού.

Πώς οι Dr Martens 1460 έγιναν σύμβολο αυτοέκφρασης;

Μία διαφημιστική καταχώριση των παπουτσιών έγινε αντιληπτή από τον βρετανό κατασκευαστή υποδημάτων Bill Griggs, ο οποίος έσπευσε να αγοράσει τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για την κατασκευή των παπουτσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 1960.

Από το 1901 η οικογένεια Griggs κατασκεύαζε ανθεκτικές μπότες εργασίας από γνήσιο δέρμα στην πόλη Wollaston της Μεγάλης Βρετανίας. Αφού άλλαξε το όνομα σε Dr. Martens, ο Griggs προχώρησε σε κάποιες σημαντικές αλλαγές. Πρόσθεσε την χαρακτηριστική κίτρινη βελονιά και σχεδίασε τη δίχρωμη αυλακωτή σόλα με το ιδιαίτερο τακούνι. Οι μπότες που ονομάστηκαν "Airway" διέθεταν την χαρακτηριστική μαύρη και κίτρινη κλωστή στην φτέρνα και λανσαρίστηκαν με το σλόγκαν "With Bouncing Soles". Την 1η Απριλίου 1960 η μπότα Dr Martens 1460 ξεκίνησε επίσημα την κυκλοφορία της.


Το 1960 ήταν η δεκαετία των νέων ιδεών και της αμφισβήτησης. Ο κόσμος διένυε την εποχή της αντι-μόδας και οι ριζοσπαστικές ιδέες καταλάμβαναν ολοένα και περισσότερο χώρο. Το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί πια στην επαφή με τη φύση, το unisex στιλ, την αγροτική ενδυμασία και γενικότερα τον αντι-αστισμό. Οι Dr Martens πωλούνταν σε μεγάλες ποσότητες στις εργατικές τάξεις της Αγγλίας, κυρίως σε ταχυδρόμους και εργάτες εργοστασίων.

Το συγκρότημα Sex Pistols σε ασπρόμαυρη φωτογραφία με Doc Martens


Στα τέλη της δεκαετίας του 60 νεαροί Βρετανοί που ανήκαν στην εργατική τάξη εκφράστηκαν μέσω μιας καινούργιας, σχεδόν παραβατικής υποκουλτούρας και ονομάστηκαν Skinheads. Ήταν αυτοί που υιοθέτησαν τις μπότες Dr Martens σαν απόδειξη εργατικής υπερηφάνειας και επαναστατικής στάσης. Με τον τρόπο αυτό οι Skinheads της πρώτης γενιάς άλλαξαν την ιστορία του brand και μετέτρεψαν την πρακτική και λειτουργική αυτή μπότα σε ένα σύμβολο αυτοέκφρασης και ελευθερίας.

Skinheads σε ασπρόμαυρη φωτογραφία με Doc Martens
Credits: www.theguardian.com/culture/gallery

Το 1970 οι Dr Martens ξεπέρασαν τα όρια της υποκουλτούρας και έγιναν μόδα. Οι ριζοσπαστικές αλλαγές και η αντι-μόδα δεν έμειναν μόνο ως διάθεση αντιδραστικότητας στη βρετανική νεανική κουλτούρα, αλλά έθεσαν τις βάσεις για κάτι καινούριο που γεννιόταν τότε.

Το Glam Rock, το πρώιμο Goth και κυρίως το Punk αποθέωσαν τις Dr Martens. Η πραγματική φρενίτιδα που ακολούθησε τους χάρισε μια θέση στη βιομηχανία της μόδας και από τότε η παρουσία τους στις τάσεις μόδας είναι μόνιμη.

Σήμερα, με αμέτρητα σημεία πώλησης σε όλο τον κόσμο, τα κέρδη της εταιρείας ανέρχονται ετησίως στις 672 εκατομμύρια λίρες. Οι απομιμήσεις πολλές, από τα ακριβά prêt-à-porter brands μέχρι τα high street καταστήματα, ωστόσο οι γνήσιες Dr Martens, αναλλοίωτες μέσα στο πέρασμα του χρόνου, εξακολουθούν να κουβαλούν το μήνυμα της επαναστατικότητας και της αυτοέκφρασης σε έναν κόσμο που αγαπάει τα σύμβολα όταν είναι αληθινά.

Διασημότητες φορούν Dc Martens
Credits: www.vogue.com
Η Irina Shayk φοράει Dc Martens
Credits: www.instyle.com