ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ BARBIE;
ΠΟΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ BARBIE;

ΠΟΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ BARBIE;

Η ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΗ GRETA CELESTE GERWIG

20 Ιουνίου

Η Greta Celeste Gerwig που βρίσκεται πίσω από την  πολυαναμενόμενη ταινία "Barbie" είναι μία ταλαντούχα Αμερικανίδα ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1983 στο Sacramento της California και η καλλιτεχνική της καριέρα ξεκίνησε ως ηθοποιός το 2006, όταν άρχισε να φοιτά στο Barnard College.

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε παγκοσμίως, το επίσημο trailer της ταινίας της Gerwig "Barbie", η οποία αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το καλοκαίρι του 2023. Παρά το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη ταινία, κυρίως λόγω της θεματολογίας που προσεγγίζει, έχει σχολιαστεί αρνητικά από ένα μεγάλο μερίδιο της κινηματογραφικής κοινότητας, είναι αδιαμφισβήτητο ότι αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και φιλόδοξα καλλιτεχνικά projects του 2023. Με αφορμή λοιπόν, την παγκόσμια πρεμιέρα του trailer της ταινίας Barbie, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη γυναίκα, που έχει αναλάβει τη σκηνοθετική επιμέλεια, αλλά και το σενάριο, αυτού του μεγαλεπήβολου καλλιτεχνικού εγχειρήματος.

Ποια είναι η Greta Gerwig;

Παρότι μέχρι και σήμερα έχει συμμετάσχει σε αρκετές κινηματογραφικές, αλλά και τηλεοπτικές παραγωγές ως ηθοποιός, το πεδίο στο οποίο έχει αφιερωθεί η Greta Gerwig τα τελευταία χρόνια, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, είναι το πεδίο της σκηνοθεσίας. Μάλιστα, το 2018, το 2019, το 2020 και το 2022 το Variety την τοποθέτησε στη λίστα με τους 500 πιο σημαντικούς business leaders στο χώρο της ψυχαγωγίας και των τεχνών. Επιπλέον, αξίζει να επισημάνουμε ότι το 2018, το αμερικανικό περιοδικό Time, τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 100 πιο επιδραστικά άτομα του πλανήτη.


Η Greta Gerwig σε δημοφιλείς ταινίες ως ηθοποιός

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα η Greta Gerwig ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο των τεχνών, ως ηθοποιός συμμετέχοντας σε πολυάριθμες, κυρίως μικρότερου budget, ταινίες, όπως το LOL (2006), το Hannah Takes the Stairs (2007), κ.α. Αποσπώντας κυρίως θετικά σχόλια για τις υποκριτικές της ικανότητες, ξεκίνησε σταδιακά να αναλαμβάνει ρόλους και σε μεγαλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το Greenberg (2010), το To Rome with Love (2012) του Woody Allen, το Frances Ha (2012) για το οποίο απέσπασε και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, το Mistress America (2015), το Jackie (2016), κ.α.

Η Greta Gerwig ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος

Παρά την ταχύτατα ανοδική πορεία της στο χώρο της υποκριτικής, η Gerwig τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει τοποθετήσει αυτή της την επαγγελματική ιδιότητα σε δεύτερη μοίρα, εστιάζοντας κυρίως στο κομμάτι του σεναρίου και της σκηνοθεσίας. Η πρώτη της επίσημη ενασχόληση με το κινηματογραφικό σενάριο συνέβη στην ταινία Hannah Takes the Stairs (2007), στην οποία συμμετείχε και ως ηθοποιός, ενώ η πρώτη της δουλειά ως σκηνοθέτης στο χώρο της έβδομης τέχνης, ήταν η ταινία Nights and Weekends (2008), την οποία επιμελήθηκε σκηνοθετικά μαζί με τον Αμερικανό σκηνοθέτη Joe Swanberg. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι σε αυτή την ταινία η Greta Gerwig, εκτός από σκηνοθέτης, πήρε μέρος και ως ηθοποιός, αλλά και ως σεναριογράφος.

Το Lady Bird που την έθεσε υποψήφια για βραβείο oscar καλύτερης σκηνοθέτιδος 

Το σόλο σκηνοθετικό της ντεμπούτο έλαβε χώρα το 2017, με την κυκλοφορία της ταινίας Lady Bird, στην οποία υπογράφει και το σενάριο. Το Lady Bird είναι μία coming of age κωμωδία, με αρκετά στοιχεία κοινωνικού δράματος. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας υποδύεται η ηθοποιός Saoirse Ronan. Η συγκεκριμένη ταινία εισέπραξε διθυραμβικές κριτικές, συγκεντρώνοντας πέντε υποψηφιότητες για Oscar, τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και τρεις υποψηφιότητες για BAFTA. Η Gerwig το 2018, για την ταινία Lady Bird, γράφτηκε στην ιστορία ως η 5η γυναίκα που υπήρξε ποτέ υποψήφια για βραβείο oscar καλύτερου σκηνοθέτη. Το Lady Bird σύμφωνα με το περιοδικό Time ήταν μία από τις δέκα καλύτερες ταινίες του 2017.


Το Little Women και η υποψηφιότητα για Oscar καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου

Η δεύτερη solo σκηνοθετική δουλειά της Greta Gerwig ήρθε δύο χρόνια αργότερα, το 2019, με την ταινία Little Women, στην οποία για ακόμα μία φορά συμμετείχε και ως σεναριογράφος. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Louisa May Alcott και συγκέντρωσε συνολικά έξι υποψηφιότητες για Oscar (η Greta Gerwig ήταν υποψήφια στην κατηγορία καλύτερο διασκευασμένο σενάριο), δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και πέντε υποψηφιότητες για BAFTA. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε τη Saoirse Ronan, την Emma Watson, τη Florence Pugh, τη Laura Dern, τον Timothée Chalamet και τη Meryl Streep. Η απουσία της Greta Gerwig από τις υποψηφιότητες για το βραβείο oscar καλύτερου σκηνοθέτη, καθώς και η παντελής έλλειψη γυναικών από τη συγκεκριμένη κατηγορία εκείνη τη χρονιά, προκάλεσε ένα πολύ μεγάλο κύμα αντιδράσεων σε βάρος της επιτροπής των βραβείων Oscar.


Ποια είναι η σκηνοθετική ταυτότητά της και οι επιρροές της;

Η Gerwig, όπως έχει υποστηρίξει πολλές φορές και η ίδια, σκηνοθετεί τις ταινίες της μέσα από ένα πολύ προσωπικό και συναισθηματικό πρίσμα. Πιο συγκεκριμένα, οι ταινίες της τείνουν να στηρίζονται πολύ έντονα στις εμπειρίες της. Τα προσωπικά της βιώματα, σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούν για την ίδια σαν καλλιτεχνικά εφαλτήρια, πάνω στα οποία χτίζει σταδιακά το υπόλοιπο κινηματογραφικό αφήγημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συνθήκης αποτελεί και η ταινία Lady Bird. Παρότι η ταινία δεν είναι αυτοβιογραφική, η ίδια η Greta Gerwig έχει επισημάνει, ότι ο πυρήνας της γεννήθηκε μέσα από τις δικές της αλήθειες, απόψεις και πεποιθήσεις.

Επιπλέον, όπως έχουν δηλώσει και οι περισσότεροι καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί μαζί της, η Gerwig δίνει ουσιαστικό χώρο και χρόνο στους ηθοποιούς των ταινιών της, διότι επιθυμεί να μεταφέρουν στους ρόλους τους σημαντικά και ουσιαστικά κομμάτια του χαρακτήρα τους, με απώτερο σκοπό την επίτευξη ρεαλισμού και αληθοφάνειας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπογραμμίσουμε, ότι το έργο της Greta Gerwig, όπως υποστηρίζει και η ίδια, έχει επηρεαστεί έντονα από μία πληθώρα διακεκριμένων σκηνοθετών, όπως ο Woody Allen, o Howard Hawks, η Claire Denis, η Mia Hansen-Løve, η Agnès Varda, κ.α.

Τι γνωρίζουμε για την πολυαναμενόμενη Barbie της Greta Gerwig;

Μετά από μήνες συνεχόμενου διαδικτυακού hype, πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε παγκοσμίως το επίσημο trailer της ταινίας Barbie, της οποία το σενάριο και η σκηνοθεσία έχουν την υπογραφή της Greta Gerwig. Ο δεύτερος σεναριογράφος της ταινίας είναι ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Noah Baumbach (o Noah Baumbach και η Greta Gerwig είναι μαζί από το 2011 και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά). Η ταινία Barbie ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2009 από τη Universal Pictures, ενώ τα πρώτα στάδια δημιουργίας της ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014 από τη Sony Pictures. Ωστόσο, λόγω διάφορων οικονομικών, αλλά και καλλιτεχνικών δυσκολιών, τα δικαιώματα της ταινίας κατέληξαν εν τέλει τον Οκτώβριο του 2018 στη Warner Bros Pictures. Το όνομα της Margot Robbie για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Barbie, ανακοινώθηκε το 2019, ενώ το υπόλοιπο cast της ταινίας, μαζί με τον Ryan Gosling που υποδύεται τον Ken, ανακοινώθηκε στις αρχές του 2022.

Η ταινία Barbie, η οποία θα κυκλοφορήσει και επίσημα στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Ιούλιο του 2023, είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο φιλόδοξα καλλιτεχνικά projects της τελευταίας πενταετίας και υπόσχεται να προσφέρει στο κοινό μπόλικο χρώμα, αστείρευτο γέλιο, αλλά και bubblegum αισθητική. 

Βέβαια, το άκρως λακωνικό trailer της ταινίας, το οποίο αποκαλύπτει ελάχιστα για την πλοκή της, έχει κάνει ήδη πολλούς ειδικούς του χώρου να πιστεύουν, ότι η Barbie της Greta Gerwig ίσως να μην είναι αυτό ακριβώς που φαίνεται!

Νίκος Αγγελής-Άνθης