ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

GIN MONKEY 47 Ο ΥΜΝΟΣ ΣΤΟ CRAFTMANSHIP ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ
GIN MONKEY 47 Ο ΥΜΝΟΣ ΣΤΟ CRAFTMANSHIP ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ

GIN MONKEY 47 Ο ΥΜΝΟΣ ΣΤΟ CRAFTMANSHIP ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ

ΕΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΝΟΣ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΑ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟΥ GIN

15 Ιανουαρίου

Αρώματα από τον γερμανικό Μέλανα Δρυμό, η ιστορία μιας μαϊμούς και 2,5 χρόνια δοκιμών για την τέλεια συνταγή. Τόσα χρειάστηκαν για να γεννηθεί ένα από τα πιο πολύπλοκα και εκλεπτυσμένα Gin, το Monkey 47, του οποίου την ιστορία θα διαβάσεις στις επόμενες γραμμές.

Monkey 47 Dry Gin
Credits: @Monkey 47 Dry Gin

Πριν όμως μπούμε για τα καλά στον κόσμο του Monkey 47, ας δούμε μερικά πράγματα για την ιστορία του Gin, που – κρατήσου εδώ – ξεκινά τον 12ο αιώνα!

Ποιο είναι το Gin που κάποτε δεν λεγόταν Gin;

Τον 12ο αιώνα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη νότια Ιταλία, τη Φλάνδρα και την Ολλανδία, μοναχοί και αλχημιστές χρησιμοποίησαν άρκευθο (ανήκει στην οικογένεια των πευκωδών και των κυπαρισσοειδών) και αλκοόλ για να φτιάξουν ένα ποτό με θεραπευτικό σκοπό. Οι Ολλανδοί πήραν αυτό το φάρμακο και πρόσθεσαν βότανα και μπαχαρικά, ανακατεύοντάς το με malt wine. Το προϊόν αυτής της μίξης ονομάστηκε τότε Genever.
Ήταν τελικά οι Άγγλοι στρατιώτες, οι οποίοι πολέμησαν πλάι στους Ολλανδούς το 1618, που πήραν το Genever "σπίτι" και του έδωσαν το όνομα "Gin", γιατί προφερόταν σαφώς πιο εύκολα.

Οι Άγγλοι παρατήρησαν στο μέτωπο του πολέμου ότι όταν οι Ολλανδοί κατανάλωναν Genever γίνονταν γενναίοι μαχητές. Γι’αυτό αποκαλούσαν το Gin πολλές φορές και "Ολλανδικό Θάρρος"!

Από τον ζωολογικό του Βερολίνου σε ένα distillery δίπλα στον Μέλανα Δρυμό

Τι σχέση έχει ο ζωολογικός του Βερολίνου με το Monkey 47; Η ιστορία ξεκινά όταν ο Montgomery Collins, διοικητής του Βρετανικού Ναυτικού και γιος διπλωμάτη, αναλαμβάνει την αναστήλωση του ζωολογικού κήπου στο Βερολίνο το 1945.

Ένα μαϊμουδάκι του ζωολογικού ονόματι Max, του κλέβει την καρδιά, με αποτέλεσμα να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά τη φροντίδα του. Όταν η αναστήλωση του κήπου ολοκληρώθηκε, ο Montgomery εγκαταστάθηκε στον Μέλανα Δρυμό και άνοιξε ένα guesthouse που το ονόμασε "Zum wilden Affen", δηλαδή "η Άγρια Μαϊμού".

Σαν σωστός Βρετανός όμως, δεν άφησε το Gin έξω από το guesthouse! Το δάσος στο οποίο ζούσε πια του έδωσε ακόμη περισσότερα υλικά με τα οποία μπορούσε να πειραματιστεί, όπως μούρα, φύλλα ερυθρελάτης κλπ. Έτσι δημιούργησε το δικό του Gin με όνομα "Max the Monkey – Black Forest Gin".
Ο ιδρυτής του Monkey 47, Alexander Stein, μαγεύτηκε από την ιστορία αυτή, βρήκε τη συνταγή για Gin του Montgomery, και μετά από 2,5 χρόνια δοκιμών, έφερε το Monkey47 στην αγορά!

Vintage φιάλη ή χρεοκοπία

O Alexander επισκέφθηκε ένα flea market στη Στουτγκάρδη και βρήκε ένα παλιό μπουκάλι για αποθήκευση φαρμάκου. Παρά τους οικονομικούς περιορισμούς που βίωνε σε εκείνο το στάδιο, βρήκε κάποιον υαλοτεχνίτη για να του φτιάξει αντίστοιχες φιάλες. Η προσφορά όμως απαιτούσε παρασκευή 50.000 φιαλών minimum και κόστος 35.000€. Η σκέψη που έκανε τότε ο Alexander ήταν:

"Αν χρεοκοπήσω, θα το κάνω με στυλ έχοντας 50.000 φιάλες σε στοκ!"

Monkey 47 Gin
Credits: @Monkey 47 Gin

Γιατί το Monkey 47 κλείνει ένα ολόκληρο κόσμο στη φιάλη του;

Το Monkey 47 συνδυάζει 3 διαφορετικούς κόσμους Gin σε ένα μπουκάλι:

  • Είναι dry: Συμβολίζει το βρετανικό στέμμα, αφού περιέχει σπόρους αρκεύθου και αγγελικής.
  • Είναι exotic: Περιέχει εξωτικά μυρωδικά που ξυπνούν κάτι πρωτόγονο, όπως η ζούγκλα.
  • Είναι γήινο: Με ρίζες στον Μέλανα Δρυμό και αρώματα από μύρτιλλο, φύλλα και άκρες ερυθρελάτης.

Ποια είναι τα μυστικά για την απόλυτη συνταγή με τα 47 βοτανικά στοιχεία;

Για να παρασκευαστεί το Monkey 47, το αποστακτήριο χρησιμοποιεί μια ουδέτερη αλκοολική βάση περιεκτικότητας 96%, η οποία κατεβαίνει σε αλκοολικούς βαθμούς αρχικά με την προσθήκη νερού από τοπικές πηγές.

Στη συνέχεια γίνεται μίξη με ψιλοκομμένα μούρα και όλο το μίγμα αφήνεται για infusion για 30 ημέρες. Έπειτα, φλούδες από λεμόνι και γκρέιπφρουτ που έχουν αποφλοιωθεί στο χέρι, προστίθενται στο μίγμα.

Η διαδικασία της απόσταξης του Monkey 47
Credits: @Monkey 47/Η διαδικασία της απόσταξης
Στη συνέχεια προστίθενται όλα τα βοτανικά και μπαχαρικά στοιχεία, τα οποία αφήνονται για δύο νύχτες και μια ημέρα (36 ώρες συνολικά). Μερικά μόνο από τα 47 βοτανικά στοιχεία είναι ο άρκευθος, η ακακία, το φασκόμηλο, το γαρίφαλο, η λεβάντα, το γιασεμί, το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο και η κανέλα. Αφού τελειώσει και αυτή η φάση, το ακατέργαστο διαμάντι είναι πλέον έτοιμο να περάσει στην απόσταξη.
Ο αποστακτήρας του Monkey 47 Apparatus Alembicus Maximus
Credits: @Monkey 47/Ο αποστακτήρας Apparatus Alembicus Maximus

Ένα καλό Gin χρειάζεται υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς για να μεταδώσει όλα του τα αρώματα.

Πώς να απολαύσεις το Monkey 47;

Tο Monkey 47 είναι πλούσιο γευστικά και αρωματικά και αποτελεί εξαιρετική βάση για το εμβληματικό Gin & Tonic, αν δεν έχεις δοκιμάσει το Monkey 47 Signature Serve G&T με grapefruit zest, ίσως ήρθε η ώρα να το ανακαλύψεις!

Monkey 47 Gin, tonic water και grapefruit.
Credits: @Monkey 47/ Monkey 47 Gin, tonic water και grapefruit.
Monkey 47 zest peeler
Credits: @Monkey 47/Το ιδανικό εργαλείο για zest

Ωστόσο, αν αγαπάς τα κλασικά cocktails με πληθωρικό προφίλ, όπως για παράδειγμα είναι τα Martinis ή το Negroni σε οποιαδήποτε εκδοχή του, τότε με το Monkey 47 θα εντυπωσιαστείς!

Monkey 47 Martini
Credits: @Monkey 47/ Martini

Ποιες είναι οι εκδοχές του αγαπημένου Gin;

Το Dry, που ξεχωρίζει για την ξηλώδη μύτη. Με νότες από φρέσκο χορτάρι και εσπεριδοειδή προσφέρει μια βοτανική γλυκύτητα ενώ είναι ένα καλά δομημένο απόσταγμα, πράγμα που το κάνει δύσκολο να ξεχαστεί. 47% αλκοόλ.

Monkey 47 Dry Gin
Credits: @Monkey 47 Dry Gin

Το Sloe Gin, με αρωματικά cranberries και κορόμηλο που εκχυλίζονται για τρεις μήνες. Πιπεράτο και σύνθετο, αλλά με τη φρουτένια φρεσκάδα των κόκκινων φρούτων παρέα με διακριτικές νότες αμυγδάλου. 29% αλκοόλ.

Monkey 47 Sloe Gin
Credits: @Monkey 47 Sloe Gin

Ανακάλυψε τον πολυσύνθετο, αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα του Monkey 47 σε οποιοδήποτε από τα προφίλ του, όπως σου αρέσει και πάντα απολαμβάνοντας υπεύθυνα!