ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΚΑΦΕΣ -  Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ
ΚΑΦΕΣ -  Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ

ΚΑΦΕΣ - Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ

ΠΟΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΜΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΠΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΜΑΣ

24 Ιουλίου

Espresso, cappuccino, κρύο ή ζεστό.

''Πίνω καφέ'' ...αναρωτιέμαι συχνά εάν μπορούμε να αντιληφθούμε τη δύναμη που έχει αυτή η καθημερινή μας συνήθεια.

merlene-goulet-isfoptz7sbo-unsplash.jpg

Σκέψου: έναν καφέ να ξυπνήσω, πάρε έναν καφέ για το δρόμο, στο γραφείο ένα καφεδάκι γιατί έπεσε πολλή πίεση, διάλειμμα για καφέ, να πιω έναν καφέ πριν την προπόνηση, διαβάζω και χρειάζομαι έναν καφέ, καφεδάκι για το ταξίδι, γιατί περιμένω στην ουρά, γιατί περπατάω στην παραλία, στην αγορά και χαζεύω τις βιτρίνες...και εννοείται πως πηγαίνεις για καφέ με τα φιλαράκια, με τον άνθρωπο σου, για επαγγελματικό ραντεβού. Ατέλειωτοι λόγοι για έναν καφέ.

Αν πάλι εστιάσουμε στα συναισθήματα των ανθρώπων κατά την διάρκεια αυτής της συνήθειας, εκεί έχουμε τα πάντα, χαρά, λύπη, αγάπη, έρωτα, θυμό. Έχουμε πλήθος από συναισθήματα. Και πώς είναι δυνατό να ξεχάσουμε τις αισθήσεις μας που διεγείρονται από τον καφέ; Μια συνήθεια λοιπόν που ερεθίζει τις αισθήσεις μας και προκαλεί πλήθος συναισθημάτων ανάλογα πάντα με τους λόγους που την προκάλεσαν. Τρομακτικός συνδυασμός παιδιά για κάτι τόσο απλό, καθημερινό και ταπεινό κοστολογικά. 

Ταυτόχρονα όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτή η απλή στιγμή να απαξιωθεί και να χάσει τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Γιατί ένας καφές είναι φτηνός, γιατί έχει πολύ κόσμο το μαγαζί και πιέζεται ο barista, γιατί μπορούμε να βρούμε πολλές δικαιολογίες για κάτι κακό ή μέτριο. Είναι πολύ σημαντικό όλοι μας κάθε φορά που πίνουμε καφέ, είτε είναι take away, είτε είναι σε ένα καλό μπαρ, να προσέχουμε τις μικρές λεπτομέρειες που θα δώσουν σε αυτή την στιγμή σημασία ανάλογη της πολυπλοκότητας της. 

Αλεσμένος καφές σε θήκη για μηχανή του καφέ
Credits: @hanny-naibaho

Σιγά σιγά και με ευγένεια μπορούμε να λειάνουμε τη "στιγμή" και να την κάνουμε πιο εκλεπτυσμένη όχι μόνο για την ποιότητα του καφέ, αλλά και γενικότερα για την παροχή υπηρεσίας. Είναι σημαντικό όμως πρώτα να μάθουμε πριν κρίνουμε. Χρειάζεται γνώση και σεβασμό στην προσπάθεια που κάνουν οι άλλοι για να μας προσφέρουν τη "στιγμή".

BeFiners λοιπόν έχουμε πολλά να πούμε!