ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

COFFEE TIME FOR ESPRESSO
COFFEE TIME FOR ESPRESSO

COFFEE TIME FOR ESPRESSO

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ

31 Αυγούστου

Τι είναι τελικά ο εσπρέσο ρε παιδιά;

"Διφασικό κολλοειδές σύστημα", όπως λένε οι χημικοί.

Ή αλλιώς γαλάκτωμα. Έλαια, νερό και αέρια σε δυο διαφορετικής φάσης συστήματα που δημιουργούνται με πίεση και θερμοκρασία με τη βοήθεια μιας μηχανής καφέ και παρασκευάζουν έναν εσπρέσο.

Εκχύλιση καφέ από μηχανή παρασκευής
Credits: @blake-richard-verdoorn

Κρέμα και εκχύλισμα ακουμπούν μεταξύ τους σε μια διεπιφάνεια που τα διαχωρίζει είναι το μαγικό ρόφημα που έχει επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο έναντι όλων των άλλων παρασκευασμάτων καφέ. Αυτό είναι ο εσπρέσο.

Η κρέμα ανοίγει όσο πλαγιάζουμε την κούπα προς το στόμα για να πιούμε και ελευθερώνει κάτω ακριβώς από τη μύτη τα πτητικά που έχει εγκλωβισμένα μέσα της. Ταυτόχρονα, το εκχύλισμα εισέρχεται στη στοματική κοιλότητα και διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες. Τα μηνύματα αστραπιαία αναλύονται από το τρίδυμο νεύρο του εγκεφάλου κι έτσι απλά φτάνουμε σε μια μικρή στιγμή απόλαυσης.

Γραφικό με κούπα καφέ σε πλάγια θέση
Credits: @ace-deirco
Γαλάκτωμα λοιπόν ο εσπρέσο. Τώρα θα μου πείτε πως το κάνω αρκετά πολύπλοκο. Η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά πολύπλοκο και με αυτό τον τρόπο θα ήθελα να δείξω πως κάτι που κοστίζει λίγο και καταναλώνεται εξίσου γρήγορα μπορεί να κρύβει μέσα του τόση πολλή γνώση, έρευνα, πάθος, αγάπη, λεπτομέρεια και συνθετότητα.


Ποιο είναι το μυστικό για την τέλεια κρέμα;

Η κρέμα είναι ένα ασταθές σύστημα, αφού αποτελείται από μικροφυσαλίδες που έχουν την τάση να συνενώνονται, για αυτό και πρέπει ο εσπρέσο να σερβίρεται στα 2-3 λεπτά από την ολοκλήρωση της εκχύλισης. Παρόλα αυτά μια λεπτή, ελαστική, γυαλιστερή κρέμα δεν θα σπάσει εύκολα ακόμη και αν βάλεις ζάχαρη και ανακατεύσεις, η κρέμα θα ξανακλείσει μέσα της τον θησαυρό.

Κούπα μα καφέ
Credits: @ace-deirco

Τα χρώματά της ποικίλουν από πορτοκαλί έως καφέ, ανάλογα με τον τρόπο ψησίματος (light, medium, dark) του σπυριού, το επίπεδο κοπής στο μύλο άλεσης, την ποσότητα του αλεσμένου καφέ, τη θερμοκρασία της μηχανής, την πίεση του νερού και αλλά πολλά μικρά. Σίγουρα οι πολύ ανοιχτόχρωμες κρέμες ( μπεζ, κίτρινο κλπ) και οι πολύ σκούρες (σκούρο καφέ, μαόνι κλπ) είναι δείγματα προβλήματος. Άρα είναι σημαντική η κρέμα γιατί μας δείχνει πληροφορίες για την ποιότητα και σφραγίζει την πτητικότητα του ροφήματος.

Το εκχύλισμα είναι κατά βάση ένας συνδυασμός νερού και μορίων ελαίων μεγάλου μοριακού βάρους. Η αρωματική του διάθεση προστατεύεται από την κρέμα και ταυτόχρονα η γεύση και το ιξώδες του, ας πούμε η πηκτικότητα του, ολοκληρώνουν το ρόφημα.

Η αλήθεια είναι πως ο εσπρέσο είναι ένα πολύ έξυπνα στημένο ρόφημα. Η δομή του και ο τρόπος που λειτουργεί σε σχέση με τη γευστική ικανότητα του ανθρώπου είναι μοναδική.

Κόκκοι καφέ σε κοντινό πλάνο
Credits: @solen-feyissa


Οι λεπτομέρειες που προσδιορίζουν την ποιότητα είναι παρά πολλές και θα τις δούμε στο μέλλον σε μεγαλύτερη ανάλυση.

Ελπίζω να σε έβαλα στη λογική της πολυπλοκότητας του εσπρέσο κι εύχομαι την επόμενη φορά που θα παραγγείλεις έναν να βρείς μερικά από τα παραπάνω δίνοντας σημασία στη λεπτομέρεια. Be a coffee befiner!