ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

CRYPTOCURRENCY Ή ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
CRYPTOCURRENCY Ή ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

CRYPTOCURRENCY Ή ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ;

30 Μαρτίου

Τα κρυπτονομίσματα με απλά λόγια είναι τα "ιντερνετικά χρήματα" που δεν έχουν κάποια κεντρική αρχή έκδοσης (τράπεζα κτλ), αλλά ένα αποκεντρωμένο σύστημα που τρέχει στους υπολογιστές διαφόρων χρηστών. Αυτή είναι μια εξήγηση αν θέλουμε να το εξηγήσουμε με πολύ απλά λόγια, αν και η λογική διαδικασία που ακολουθείται είναι εξαιρετικά πολύπλοκη! Μπερδεύτηκες; Λογικό...

Θα σε μπερδέψω λίγο περισσότερο τότε! Αντικατατάστησε το app του mobile banking σου με ένα ψηφιακό πορτοφόλι που μπορεί εύκολα να είναι στην παλάμη σου, δηλαδή στις φορητές συσκευές, όπως το κινητό,τα tablets και αγόρασε κρυπτονομίσματα. Αμέσως, έχεις κάποια κρυπτονομίσματα, τα οποία σε "αληθινά" χρήματα αντιστοιχούν σε μία ισοτιμία. Αυτή η ισοτιμία διαφέρει από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο, όπως ακριβώς και κάποιες μετοχές στο χρηματιστήριο.

Εφαρμογή για συναλλαγές με κρυπτονομίσματα σε κινητό τηλέφωνο.
Credits: @vadim-artyukhin

Η ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων μεταξύ χρηστών γίνεται εύκολα μόνο αν και οι δύο χρήστες έχουν ένα ψηφιακό πορτοφόλι! Αυτό σημαίνει πως καμία τράπεζα δεν παρεμβαίνει ανάμεσα στους χρήστες με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται!

Πώς δημιουργούνται τα κρυπτονομίσματα;

Η ορολογία που χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν κρυπτονομίσματα (όπως έχουμε ακούσει πως ένα κράτος "τυπώνει" χρήματα) ονομάζεται Mining. Η λέξη Mining σημαίνει εξόρυξη. Τον όρο αυτόν τον έχουμε ακούσει στα ορυχεία χρυσού! Κάπως έτσι δημιουργούνται λοιπόν και τα κρυπτονομίσματα. Μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία, λύνοντας κάθε χρήστης μια μαθηματική εξίσωση-πρόβλημα, καταναλώνοντας ενέργεια, δημιουργούνται και αποθηκεύονται τα κρυπτονομίσματα με βάση τη λογική του Blockchain. Σε μπέρδεψα πάλι, ε; Πάμε να σε μπερδέψω κι άλλο! Θα ανταμειφθείς στο τέλος με μια όμορφη ιστορία!

Τι σημαίνει "Blockchain";

Κάθε συναλλαγή αποθηκεύεται σε ένα υπολογιστικό block. Όταν αυτό το block γεμίσει (έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα) τότε ανοίγει ένα άλλο, το οποίο συνδέεται με το αμέσως προηγούμενο γεμάτο. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί αυτόματα μια αλυσίδα blocks. τα οποία είναι συνδεδεμένα το ένα με το άλλο για να υπάρχει αλληλουχία και πρόσβαση σε όλες τις συναλλαγές. Σκέψου πως κάθε χρήστης έχει στην "κατοχή" του ένα αντίγραφο όλων αυτών των blocks με τις συναλλαγές, γεγονός που κάνει τον κίνδυνο παραβίασης ή υποκλοπής εξαιρετικά δύσκολο, καθώς θα πρέπει να εισέλθει σε όλους τους χρήστες που έχουν αποθηκευμένα αυτά τα blocks!

Το file κρυπτονόμισμα μπροστά από τον κύβο του Rubik
Credits: @executium

Τα κρυπτονομίσματα σήμερα

Το πιο γνωστό, και με το δίκιο του, κρυπτονόμισμα είναι το Bitcoin. Ένα πολύ όμορφο, γυαλιστερό και με ένα εντυπωσιακό "Β" στο κέντρο! Μόνο που κανείς μας δεν το έχει ψηλαφίσει! Κι ούτε πρόκειται! Σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες κρυπτονομίσματα, αλλά το Bitcoin που λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία περίπου είναι το πιο διαδεδομένο και μάλιστα το πιο ακριβό! Σκεφτείτε πως εν έτη 2021 ένα Bitcoin κοστίζει πάνω από 30.000 δολάρια! Ορίστε; Κι όμως!

Το bitcoin δίπλα σε μια ράβδο χρυσού
Credits: @executium

Τα κρυπτονομίσματα έχουν μπει στην καθημερινότητα των ανθρώπων ανά τον κόσμο, όχι μόνο ως επένδυση, αλλά και ως μέσο συναλλαγών και οι εκτιμήσεις είναι πως θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι πως το Ελ Σαλβαδόρ αποφάσισε να διακηρύξει το Bitcoin ως Εθνικό Νόμισμα! Αυτό σημαίνει πως "καταργεί" την κεντρική του τράπεζα που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα και το εναποθέτει στο Bitcoin. Μια άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι πως μεγάλη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομάδα πλήρωσε μέρος συμβολαίου ενός νεοαποκτηθέντα ποδοσφαιριστή του με Bitcoin!

Πόσο τελικά κοστίζει ένα κρυπτονόμισμα;

Η τιμή ενός κρυπτονομίσματος είναι σχετική, διαμορφώνεται συνεχώς και είναι ανάλογη με την εξόρυξη από τους χρήστες. Αυτό σημαίνει πως σήμερα μπορεί ένα Bitcoin να κοστίζει 30.000$, αλλά σε 2 μέρες να κοστίζει 2.000$. Μπορεί όμως και 80.000$. Η εξέλιξή του ήταν απίστευτη. Το Ιούλιο του 2010 ένα Bitcoin αντιστοιχούσε σε 0,008 του δολαρίου, εννέα μήνες μετά σε 1 δολάριο (αύξηση 12400%) και σήμερα πάνω από 30.000 δολάρια!

Κινητό τηλέφωνο με τιμές χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων
Credits: @behy_studio
Τα κρυπτονομίσματα είναι σαν τις μετοχές των Χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο. Έτσι η τιμή του μεταβάλλεται ανά πάσα στιγμή, οπότε μια επένδυση σήμερα δεν ξέρουμε αν θα έχει κέρδος αύριο.

Ποιος ανακάλυψε το Bitcoin;

Εδώ είναι ένα ερώτημα που ακόμα δεν έχει απαντηθεί! Υπάρχουν πάρα πολλές εικασίες και θεωρίες πίσω από το δημιουργό του. Εικάζεται πως είναι ο Satoshi Nakamoto που κατά πάσα πιθανότητα είναι ψευδώνυμο. Μια θεωρία αναφέρει πως ο εν λόγω ιδρυτής του Bitcoin είναι γεννημένος στις 5 Απριλίου 1975. Αποκρυπτογραφώντας την ημερομηνία γέννησής του κατέλεξαν πως η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι αποτέλεσμα της 5ης Απριλίου που το Αμερικανικό κράτος κατήργησε την ιδιοκτησία χρυσού από ιδιώτες με ένα εκτελεστικό διάταγμα και το έτος 1975 όπου η χρονιά που το εν λόγω διάταγμα ενεργοποιήθηκε. Κατά συνέπεια εικάζεται πως μέσα από το τέλος των κυβερνητικών ελέγχων των χρημάτων γεννήθηκε ο ιδρυτής του!

Μια άλλη θεωρία, λέει πως πίσω από το Bitcoin "κρύβονται" οι κολλοσοί των Samsung, Toshiba, Nakamichi και Motorola! Τα αρχικά τους κάνουν ένα όνομα που είναι το Satoshi Nakamoto.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλυφθεί η πραγματικότητα πίσω από το δημιουργό του Bitcoin, ο οποίος όποιος και να είναι έχει καταφέρει να κρύψει εξαιρετικά την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους! Ένας από αυτούς (εκτός του ότι μπορεί να απειλείται η σωματική του ακεραιότητα) είναι και η απίστευτη φορολογία που θα μπορούσε να έχει βάσει των τίτλων Bitcoins που έχει στην κατοχή του!

Τι σχέση έχει το Bitcoin και...η πίτσα;

Πριν από 12 χρόνια περίπου, σε κάποιο διαδικτυακό forum όπου διάφοροι τύποι προβληματιζόντουσαν αναφορικά με το κρυπτονόμισμα, ένας χρήστης με όνομα Laszlo Hanyecz που είχε στην κατοχή του Bitcoins, αλλά δεν είχαν αξία, έγραψε στο forum πως προσφέρει 10.000 Bitcoins σε όποιον του πάει δύο πίτσες εκείνη την στιγμή! Ο Jeremy Sturdivant προθυμοποιήθηκε να τον βοηθήσει και παρήγγειλε για τον Hanyecz τις πίτσες που επιθυμούσε από την άλλη άκρη της Αμερικής. Ο Sturdivant θεώρησε πως είναι καλή η προσφορά, αφού εκείνος πλήρωσε περίπου 23$ για τις πίτσες και έλαβε 10.000 Bitcoins αξίας 40$ περίπου (εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή). 9 μήνες αργότερα, ήταν και οι δύο χαμένοι. Γιατί; Ο μεν Hanyecz πλήρωσε (σε ανταλλακτική αξία) 10.000$ για δύο πίτσες και ο Sturdivant θεωρώντας πως δεν θα αναπτυχθεί το κρυπτονόμισμα έκλεισε το ηλεκτρονικό του πορτοφόλι με τα 10.000 Bitcoins χωρίς να τα αποθηκεύσει! Εάν ο Sturdivant είχε σήμερα τα Bitcoins θα αντιστοιχούσαν σε πάνω από 300.000.000 δολάρια!

Αυτοί οι δύο τύποι λοιπόν είχαν τη λογική του #finebeing εκείνη την εποχή. Γιατί; Γιατί και οι δύο έκαναν αυτό που ήθελαν, χωρίς να γνωρίζουν κόστος ή κέρδος. Και οι δύο είναι κερδισμένοι για μένα. Ας είναι και για όλους μας. Είναι οι άνθρωποι που ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε τον ιδρυτή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος, εν ονόματί τους ιδρύθηκε η Bitcoin Pizza Day στις 22 Μαΐου κάθε έτους!

So, let digital #FineBeing be part of your happiness!