ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ CRÈME BRÛLÉE
Η ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ CRÈME BRÛLÉE

Η ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ CRÈME BRÛLÉE

Η ΚΡΕΜΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΓΛΗ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ

12 Μαρτίου

Η αρωματική κρέμα της Crème Brûlée ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γεύση της που απογειώνεται με την καραμέλα που δημιουργείται από πάνω ως κρούστα, δίνοντάς της ένα μοναδικό γευστικό συνδυασμό.


Ποια είναι η ιστορία της Crème Brûlée;

Μία από τις πρώτες καταγραφές αυτού του νόστιμου επιδόρπιου στη γαλλική του μορφή ήταν το 1691, αλλά η προέλευσή του δεν μπορεί να είναι πραγματικά καθόλου γαλλική! Αγγλία, Ισπανία και Γαλλία, και οι τρεις ισχυρίζονται ότι έχουν δημιουργήσει την πρώτη έκδοση της διάσημης Crème Brûlée. Ωστόσο, οι ιστορικοί τροφίμων συμφωνούν γενικά ότι οι κρέμες ήταν πολύ δημοφιλείς στον Μεσαίωνα και στην πραγματικότητα η δημοτικότητά τους κυκλοφόρησε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι είναι αδύνατο να εντοπιστούν οι πραγματικές ρίζες της κρέμας.

Ειδικά οι πληροφορίες που υπάρχουν για το ποιος ήταν ο πρώτος που καραμέλωσε τη ζάχαρη από πάνω είναι  αρκετά αμφίβολες. Στις πρώτες γαλλικές versions του επιδoρπίου δεν καίγεται στην πραγματικότητα από πάνω η ζάχαρη όπως γίνεται σήμερα, αλλά τοποθετείται στην κορυφή της κρέμας ένας δίσκος καραμέλας προετοιμασμένος ξεχωριστά. Ωστόσο, ο όρος Crème Brûlée δεν εμφανίστηκε μέχρι τον 19ο αιώνα – γενικά το σερβίρισμά της ήταν κρύο. Οι Καταλανοί ισχυρίζονται ότι η Crema Catalana τους που έχει μια πλούσια υφή, είναι η προέλευση του επιδορπίου, αν και οι δικές τους κρέμες φαίνεται να καταγράφονται αργότερα τον 18ο αιώνα. Η Crema Catalana σερβίρεται ως κρύα βάση με μια καυτή επικάλυψη. Ο λόγος που πολλοί συσχετίζουν τις δύο κρέμες είναι διότι και στην καταλανέζικη κρέμα συναντάς την κρούστα με την καραμέλα από πάνω, όμως μεταξύ τους δεν έχουν καμία σχέση, είτε τεχνικά, είτε γευστικά, και ας προσπαθούν να τις παρομοιάσουν. Η Crema Catalana γίνεται στην κατσαρόλα και δεν ψήνεται στο φούρνο, επίσης έχει άλλα αρώματα και υφή, ακόμα και στο κάψιμο της ζάχαρης και δίνει άλλο αποτέλεσμα.

Πώς φτιάχνεται η Crème Brûlée;

Υπάρχουν αρκετές συνταγές, ωστόσο δεν έχουν μεγάλες αποκλίσεις στα υλικά τους. Για την παρασκευή της Crème Brûlée θα δούμε στις συνταγές να χρησιμοποιούνται το γάλα-κρέμα γάλακτος, η σκέτη κρέμα γάλακτος, οι κρόκοι αυγών, η ζάχαρη και φυσικά η βασίλισσα των αρωμάτων, η βανίλια Ταϊτής. Θα τη συναντήσουμε και με γεύσεις όπως καφέ, σοκολάτα, φρούτα όπως λεμόνι, berries, φιστίκι, αλλά για το συγκεκριμένο γλυκό αν θέλεις να καταλάβεις την πραγματική του γεύση και ύφη, θα σου το προτείνω να το δοκιμάσεις μόνο σε βανίλια!

Η παραδοσιακή Crème Brûlée ψήνεται στο φούρνο σε μπεν-μαρί για 50 λεπτά περίπου και αφού αφεθεί για να κρυώσει καλά, πριν να την σερβίρεις την πασπαλίζεις  με καστανή ζάχαρη (δίνει καλύτερη γεύση και χρώμα) και την καις, είτε με φλόγιστρο, είτε με το λεγόμενο πυρωμένο σίδερο, όπως υπήρχε στα παλιά χρόνια. Έτσι, με το κάψιμο της ζάχαρης δημιουργείται μια λεπτή στρώση καραμέλας.

Κάτι χαρακτηριστικό της Crème Brûleé είναι να παίρνεις το κουτάλι και να σπας την καραμέλα από πάνω και με την κουταλιά που θα δοκιμάζεις να κρατσανίζει η καραμέλα στον ουρανίσκο σου!

Υπάρχουν γλυκά που έχουν μια αίγλη και μια διαχρονικότητα που μας εντυπωσιάζουν. Και ας είναι με απλά υλικά. Κι όμως, με αυτά τα λίγα υλικά οι ζαχαροπλάστες από εκείνη την παλιά εποχή κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα γλυκό που έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο. Από άκρη σε άκρη, σε όλο το πλανήτη συναντάμε την Crème Brûlée στα πιο διάσημα εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπιστρό και ζαχαροπλαστεία.

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Hyatt Θεσσαλονίκης το 1999 και μέχρι σήμερα έχουμε πουλήσει πάνω από 22 χιλιάδες Crèmes Brûlées, ένα signature dessert με την ίδια συνταγή, αγάπη και αφοσίωση όπως από την πρώτη μέρα!